Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Öt évig tartott, hogy a bíróság elítélje a 16 éves Kristóf homofób támadóit

Ez a cikk több mint 1 éves.

Közösség tagja elleni erőszak és folytatólagosan elkövetett becsületsértés miatt 100, és 80 óra közmunkára ítélte a bíróság azt a két fiatalt, akik hónapokon keresztül zaklatták tizenéves meleg szomszédjukat majd több is alkalommal bántalmazták.

Kristóf 2016 májusában, 16 évesen egy Facebook posztban vállalta fel, hogy saját neméhez vonzódik. Erről két közelében lakó fiatal is értesült, akik ezt követően ,,mindent megtettek annak érdekében, hogy megkeserítsék Kristóf életét” -írja a Háttér Társaság közleményében. A fiatal fiút rendszeresen érték a szexualitására irányuló szóbeli sértegetések a két fiataltól, akárhányszor az utcán találkoztak. A támadók Kristóf felé több esetben öklöző mozdulatot tettek, és az egyik támadó két-három alkalommal szándékosan vállal meglökte, hiába próbálta őt Kristóf kikerülni.

A 16 éves fiú végül a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának tanácsára feljelentést tett a rendőrségen.

Bár az elkövetők kiléte már az eljárás legelején ismert volt, a nyomozás mégis évekig tartott, és a büntetőeljárás végére csak most, 2021 nyarán került pont

-írja a Háttér Társaság.

Már az elsőfokú bírósági ítéletre is közel öt évet kellett várni, amely idén januárban született meg. A Budai Központi Kerületi Bíróság a vállal Kristófnak nekimenő támadót bántalmazással elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt 60 óra közmunkára, a másik támadót pedig folytatólagosan elkövetett becsületsértés vétsége (és egy korábbi rongálásos ügy) miatt 80 óra közmunkára ítélte.

A bíró ítéletében kiemelte, hogy a sértettre használt kifejezések lealacsonyítók, megszégyenítők, a sértett emberi méltóságát durván sértőek voltak, és mind a bekiabálásokat, mind a bántalmazást a sértett szexuális irányultsága motiválta.

A másodfokú bíróság az ítéletet annyiban módosította, hogy a 60 óra közmunkát 100 órára emelte.

„A meleg és leszbikus fiatalok rendszeresen vannak kitéve hasonló támadásoknak, de csak kevesükben van annyi bátorság, mint Kristófban, hogy a rendőrséghez forduljon panaszával. Az ítélettel elégedettek vagyunk, de érthetetlen, hogy miért vett igénybe öt évet a jogerős ítélet egy ilyen egyszerű megítélésű ügyben”

– értékelte az eljárást Dombos Tamás, a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának munkatársa.

Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének 2019-es kutatása szerint a magyar LMBTI válaszadók 11%-át érte fizikai bántalmazás és 53%-át személyes zaklatás LMBTI mivolta miatt a kutatást megelőző öt évben. A rendőrséghez azonban mindössze 5%-uk fordult.

A homofób és transzfób erőszak elleni fellépést jelentősen akadályozza a júniusban elfogadott LMBTQI-ellenes törvény, mivel az alapján 18 éven aluliaknak tilos hozzáférést adni homoszexualitást vagy a transzneműséget bemutató tartalomhoz, így nem jutnak célba azok a tájékoztató anyagok sem, amelyek segítenék a fiatalokat az ehhez hasonló támadások megelőzésében és kezelésében.

Címlapkép: 2021. június 22-én tüntetést szerveztek a pedofil törvény homofób-módosítója ellen és egyben az LMBTQ emberekkel érzett szolidaritás kifejezésért Londonban a Magyar Nagykövetség elé. Fotó: Halasi Eszter (az alkotó hozzájárulásával)