Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Váratlan nyitottsággal fogadta a kormány a szakmai szervezetek és Ujhelyi István Lélekvakcina programját

Ma reggel szokatlan módon közös sajtótájékoztatóval jelentkezett Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője és Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter egy egyeztetést követően melynek témája Ujhelyi Lélekvakcina programja volt. Ennek célja a koronavírus világjárvány gyermekekre gyakorolt negatív mentális hatásainak csökkentése. Az egyeztetésen részt vett a javaslat kidolgozásában részt vevő két legnagyobb hazai pedagógus szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), az UNICEF Magyarország gyermekjogi vezetője Szlankó Viola, valamint Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár.

Gulyás Gergely a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a feladat és a cél is közös „az egy politika felett álló feladat, hogy az oktatást személyesen lehessen megtartani és, hogy azokat a károkat minimalizálni tudjuk, amiket a személyes oktatás hiánya okozott”. Szerinte azoknak a károknak a csökkentése, amiket az okozott, hogy alig fél évet lehetett a járvány kitörése óta az iskolákban tölteni, kormányzati és szakmai feladat.

Az oktatási kormányzat ezért nyitott a szakmai javaslatokra ezügyben.

Ujhelyi István elmondta, kivételes helyzet az, hogy Gulyás Gergellyel közös sajtótájékoztatót tartsanak, azonban a jelenlegi helyzet is olyan, amit még nem éltünk meg. Szülőként személyes tapasztalatai is vannak arról, hogy a gyermekek hogyan tudnak bezárkózni az online oktatás hatására, hogyan válhatnak depresszióssá. Hozzátette,

az UNICEF felmérése szerint minden második szülő úgy nyilatkozik Magyarországon, hogy valami változást érez a gyermekén, ami akár rossz irányba is mehet.

Ezért is indított el az Európai Parlament Egészségügyi Szakbizottságának tagjaként egy mentálhigiéniás programot Lélekvakcina néven. Ezzel kereste meg a magyar kormányzatot, amire nyitottnak mutatkoztak. Az UNICEF-fel, a PSZ-el és a PDSZ-el, valamint mentálhigiénés szakemberekkel együttműködésben ezért tettek le egy konkrét javaslatcsomagot a kormány asztalára.

„Bármily szokatlan is ez, de megdicsérhetem a miniszterelnöki hivatalt, a kollégákat hiszen felkészülve, ezt az anyagot ismerve vártak minkét és ha minden igaz, konkrét lépések is következnek”

-mondta el Ujhelyi, de hozzátette azt is, ha a kormány mégsem teszi meg ezeket a konkrét lépéseket, akkor tovább fogja nyomni ezt az ügyet.

Lapunk megkeresésére a megbeszélésen a Pedagógusok Szakszervezete részéről résztvevő Szabó Zsuzsa elnök elmondta, alapvetően pozitívan értékelik az együttműködés elindulását, valamint a kormány nyitottságát. Hozzátette azt is, amikor Ujhelyi István EP képviselői minősgében a nyáron megkereste őket, akkor természetes volt, hogy részt vesznek a program kialakításában, mivel az összecsenget egy korábbi javaslatukkal.

A Lélekvakcina programot, a teljes javaslatot itt lehet elolvasni.

A gyermekek mentális egészségéről a járvány alatt itt írtunk hosszabban.

A PSZ még június elején adott ki egy 12+1 pontos javaslat csomagot azzal kapcsolatban, hogy mire lenne szükség a szeptemberi tanévnyitáshoz. Ennek 5-ös pontja a Lélekvakcina programban is szereplő, diákok mentális egészségesének felmérése volt.

Ehhez és a Lélekvakcina program lebonyolításához és a diákok állapotának felméréséhez külső szakemberek bevonását javasolják, ezzel is csökkentve az egy iskolapszichológusra jutó tanulók számát. Szabó kiemelte, hogy a program megvalósításához a kormánynak többletkereteket is kell biztosítania, hogy a mentálhigiéniás szakembereknek valóban legyen kapacitása a távoktatás következményeinek kezelésére. Ezt azért is tartják fontosnak, hogy ne a pedagógusokra háruljanak többletfeladatok, ne nekik kelljen a problémákat kezelniük.

Ezzel együtt elmondta azt is, nyilvánvaló, hogy az iskolaorvosok mellett az oktatók azok, akik megfelelően rálátnak a diákokra ahhoz, hogy ha valakinél gondokat tapasztalnak akkor azt jelezni tudják.

Ezért egy zöld szám életre hívását is szorgalmazzák, ahol tudják jelenteni a segítségre szoruló eseteket.

Fehér Tibor, a PDSZ nevében az egyeztetésen részt vevő pszichológus elmondta, a jelen helyzetben hatalmas nyomás nehezedik az iskolapszichológusokra és a tanárokra, azonban kiemelte azt is, fontos beszélni azokról a strukturális nehézségek, amik békeidőben is nehezen szolgálták ki a felmerülő igényeket. Ezért is tartják fontosnak, hogy a továbbképzéseken túl több szakember is kerüljön a rendszerbe.

Ennek nem jelenthet akadályt a szakember hiány, mivel Fehér szerint jelenleg több szakembert képeznek, mint amennyit a piac fel tud venni. Persze ahhoz, hogy az iskola- és óvoda pszichológusi állásokat válasszák, ahhoz javítani kell ezen állások bérezésén, csökkenteni kell a terheltségüket.

„A legtöbb intézmény pszichológus 1 napot van, így az csak a legakutabb, súlyosabb esetekkel tud foglalkozni. A fentihez hasonló preventív munkára nincs ideje. Azért, hogy ne csak mindig tűzoltás legyen, növelni kell a szakemberek számát”

-mondta el Fehér Tibor.

Ezenkívül szükség van a pedagógusok továbbképzésére is, hogy hogyan ismerjék fel a jeleket, mikor, hova kell küldeni a diákokat.

Fehér Tibor és Szabó Zsuzsa is hangsúlyosan kijelentette, a program megvalósítása nem járhat az egyébként is túlterhelt jelenlegi dolgozók további többletmunkába kényszerítésével.

A megoldást Fehér szerint a további munkavállalók felvételével járó többletköltségek vállalása a kormány részéről. Azt örömtelinek látja, hogy ebben Gulyás Gergely is egyetértett a megbeszélésen – most várják a fejleményeket.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd