Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Váratlan nyitottsággal fogadta a kormány a szakmai szervezetek és Ujhelyi István Lélekvakcina programját

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ma reggel szokatlan módon közös sajtótájékoztatóval jelentkezett Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője és Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter egy egyeztetést követően melynek témája Ujhelyi Lélekvakcina programja volt. Ennek célja a koronavírus világjárvány gyermekekre gyakorolt negatív mentális hatásainak csökkentése. Az egyeztetésen részt vett a javaslat kidolgozásában részt vevő két legnagyobb hazai pedagógus szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), az UNICEF Magyarország gyermekjogi vezetője Szlankó Viola, valamint Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár.

Gulyás Gergely a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a feladat és a cél is közös „az egy politika felett álló feladat, hogy az oktatást személyesen lehessen megtartani és, hogy azokat a károkat minimalizálni tudjuk, amiket a személyes oktatás hiánya okozott”. Szerinte azoknak a károknak a csökkentése, amiket az okozott, hogy alig fél évet lehetett a járvány kitörése óta az iskolákban tölteni, kormányzati és szakmai feladat.

Az oktatási kormányzat ezért nyitott a szakmai javaslatokra ezügyben.

Ujhelyi István elmondta, kivételes helyzet az, hogy Gulyás Gergellyel közös sajtótájékoztatót tartsanak, azonban a jelenlegi helyzet is olyan, amit még nem éltünk meg. Szülőként személyes tapasztalatai is vannak arról, hogy a gyermekek hogyan tudnak bezárkózni az online oktatás hatására, hogyan válhatnak depresszióssá. Hozzátette,

az UNICEF felmérése szerint minden második szülő úgy nyilatkozik Magyarországon, hogy valami változást érez a gyermekén, ami akár rossz irányba is mehet.

Ezért is indított el az Európai Parlament Egészségügyi Szakbizottságának tagjaként egy mentálhigiéniás programot Lélekvakcina néven. Ezzel kereste meg a magyar kormányzatot, amire nyitottnak mutatkoztak. Az UNICEF-fel, a PSZ-el és a PDSZ-el, valamint mentálhigiénés szakemberekkel együttműködésben ezért tettek le egy konkrét javaslatcsomagot a kormány asztalára.

„Bármily szokatlan is ez, de megdicsérhetem a miniszterelnöki hivatalt, a kollégákat hiszen felkészülve, ezt az anyagot ismerve vártak minkét és ha minden igaz, konkrét lépések is következnek”

-mondta el Ujhelyi, de hozzátette azt is, ha a kormány mégsem teszi meg ezeket a konkrét lépéseket, akkor tovább fogja nyomni ezt az ügyet.

Lapunk megkeresésére a megbeszélésen a Pedagógusok Szakszervezete részéről résztvevő Szabó Zsuzsa elnök elmondta, alapvetően pozitívan értékelik az együttműködés elindulását, valamint a kormány nyitottságát. Hozzátette azt is, amikor Ujhelyi István EP képviselői minősgében a nyáron megkereste őket, akkor természetes volt, hogy részt vesznek a program kialakításában, mivel az összecsenget egy korábbi javaslatukkal.

A Lélekvakcina programot, a teljes javaslatot itt lehet elolvasni.

A gyermekek mentális egészségéről a járvány alatt itt írtunk hosszabban.

A PSZ még június elején adott ki egy 12+1 pontos javaslat csomagot azzal kapcsolatban, hogy mire lenne szükség a szeptemberi tanévnyitáshoz. Ennek 5-ös pontja a Lélekvakcina programban is szereplő, diákok mentális egészségesének felmérése volt.

Ehhez és a Lélekvakcina program lebonyolításához és a diákok állapotának felméréséhez külső szakemberek bevonását javasolják, ezzel is csökkentve az egy iskolapszichológusra jutó tanulók számát. Szabó kiemelte, hogy a program megvalósításához a kormánynak többletkereteket is kell biztosítania, hogy a mentálhigiéniás szakembereknek valóban legyen kapacitása a távoktatás következményeinek kezelésére. Ezt azért is tartják fontosnak, hogy ne a pedagógusokra háruljanak többletfeladatok, ne nekik kelljen a problémákat kezelniük.

Ezzel együtt elmondta azt is, nyilvánvaló, hogy az iskolaorvosok mellett az oktatók azok, akik megfelelően rálátnak a diákokra ahhoz, hogy ha valakinél gondokat tapasztalnak akkor azt jelezni tudják.

Ezért egy zöld szám életre hívását is szorgalmazzák, ahol tudják jelenteni a segítségre szoruló eseteket.

Fehér Tibor, a PDSZ nevében az egyeztetésen részt vevő pszichológus elmondta, a jelen helyzetben hatalmas nyomás nehezedik az iskolapszichológusokra és a tanárokra, azonban kiemelte azt is, fontos beszélni azokról a strukturális nehézségek, amik békeidőben is nehezen szolgálták ki a felmerülő igényeket. Ezért is tartják fontosnak, hogy a továbbképzéseken túl több szakember is kerüljön a rendszerbe.

Ennek nem jelenthet akadályt a szakember hiány, mivel Fehér szerint jelenleg több szakembert képeznek, mint amennyit a piac fel tud venni. Persze ahhoz, hogy az iskola- és óvoda pszichológusi állásokat válasszák, ahhoz javítani kell ezen állások bérezésén, csökkenteni kell a terheltségüket.

„A legtöbb intézmény pszichológus 1 napot van, így az csak a legakutabb, súlyosabb esetekkel tud foglalkozni. A fentihez hasonló preventív munkára nincs ideje. Azért, hogy ne csak mindig tűzoltás legyen, növelni kell a szakemberek számát”

-mondta el Fehér Tibor.

Ezenkívül szükség van a pedagógusok továbbképzésére is, hogy hogyan ismerjék fel a jeleket, mikor, hova kell küldeni a diákokat.

Fehér Tibor és Szabó Zsuzsa is hangsúlyosan kijelentette, a program megvalósítása nem járhat az egyébként is túlterhelt jelenlegi dolgozók további többletmunkába kényszerítésével.

A megoldást Fehér szerint a további munkavállalók felvételével járó többletköltségek vállalása a kormány részéről. Azt örömtelinek látja, hogy ebben Gulyás Gergely is egyetértett a megbeszélésen – most várják a fejleményeket.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd