Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lemondott a Vasárnap.hu neonáci megmozdulásokon részt vevő főszerkesztője

Ez a cikk több mint 2 éves.

Lemondott Horváth Tamás, a Vasárnap.hu főszerkesztője – szúrta ki a Telex. A kormányközeli keresztény portál közleménye szerint távozik egy külsős szerző, Kassab Adonis is. „Hitünkkel és küldetésünkkel, ahogy eddig sem, úgy a továbbiakban sem fér össze semmiféle gyűlölet. Értékrendünkkel ellenkezik minden, ami erre uszít” – írják.

Mint arra nemrég fény derült, az alig két hete kinevezett főszerkesztő korábban a neonáci Erő és Elszántság nevű mozgalom tüntetéseinek aktív résztvevője volt, ahol például olyan felszólalóknak tartotta a megafont, akik arról beszéltek, büszkék arra, hogy ők az európai fehér rassz tagjai, de a mozgalom zászlóját is tartotta a kezében.

Mint arra a 444.hu felhívta a figyelmet, az állami milliókkal megtámogatott,  meleg- és abortuszellenes cikkeket futószalagon gyártó lap főszerkesztői székébe beülő Horváth Tamás tavaly februárban, még a 888.hu munkatársaként „Dicsőség a hősöknek: 75 évvel ezelőtt vette kezdetét a kitörés” című cikkében emlékezett meg a neonácik kedvelt évfordulójáról, a kitörés napjáról. A cikkben Horváth közölte a náci birodalom egyik főparancsnokának „lelkesítő üzenetét” is, ami Hitlert és Szálasit éltette.

Horváth a Telex kérdéseire először nem válaszolt, később viszont elküldött a szerkesztőségnek egy vele készült, friss Magyar Nemzet-interjút, amelyben röviden közölte: az Erő és Elszántság „közelében” volt, de „viszonylag hamar beláttam, hogy az az út, amin az Erő és Elszántság elindult, nem vezet messzire, úgyhogy eltávolodtam a szervezettől.”

Mivel nem derült ki, hogy pontosan mivel nem értett egyet, a Telex arra irányuló kérdésére, hogy elítéli-e a nácikat, a nyilasokat, a náci ideológiát és a rasszizmust, azt felelte, szerinte irreleváns, hogy mely eszméket ítéli el, és melyikeket nem. De minden olyan ideológiát, eszmét elítél, ami nem összeegyeztethető a „természettörvénnyel” és „a katolikus egyház tanításával”.

Bár szerinte „a fajgyűlölet nem egyeztethető össze a katolikus tanítással”, „van azonban egy teológiai fogalom, az ordo caritatis (szeretet rendje), amely azt tanítja, hogy a szeretetünk nem egyenlő mindenki felé, jobban szeretjük és jobban is kell szeretnünk a hozzánk közelebb állókat. A saját gyermekemet jobban szeretem, fontosabb a számomra, mint a másik utcában lakó középkorú nő. A saját nemzettársamat jobban szeretem, fontosabb a számomra, mint a más kontinensen élő felebarátom. Ez nem fajgyűlölet, nem rasszizmus, hanem természetes distinkció – mondta. – A magyar kormány migrációs politikája is éppen ezért elfogadható keresztény szemszögből” – mondta a lapnak Horváth.

(444.hu, Telex, 24.hu)