Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Még mindig csak a magyar lakosság fele adatta be magának a vakcinát, van, akinél harmadik oltásra is szükség lehet

Ez a cikk több mint 2 éves.

Újra elkezdett nőni a fertőzöttek száma, a hétvégén tízezernél is kevesebben kapták meg az első oltásukat, van, akinél harmadik oltásra is szükséges lesz – újabb fejlemények koronavírus témában.

36 százalékkal több új fertőzöttet jelentettek be, mint egy héttel ezelőtt

Összesített adatokat közölt a az elmúlt három nap járványadatairól a kormányzati koronavírus-oldal, ezek alapján 139 új fertőzöttet találtak, amely önmagában még nem lenne sok, ám két hete még 65, egy hete pedig 102 fertőzöttet jelenettek hétfőn.

Az adatokból nem derül ki, hogy a fertőzöttek közül hányan kapták meg a delta variánssal, ezzel kapcsolatban az oldalon mindössze csak egy figyelmeztetés fogadja a látogatót:

„A delta vírusmutáns több európai országban erősen terjed, ezért kérjük, hogy aki még nem oltatta be magát, tegye meg. A megelőzés érdekében az Operatív Törzs újabb intézkedéseket hozott, így Európában elsőként lehetővé tesszük a harmadik oltást mindenkinek, augusztus 1-től.”

Két újabb halálesetet jelentettek, így összesen 30 017 a hivatalos áldozatok száma. Kórházban 76-an vannak, lélegeztetőgépen 11-en vannak. A statisztikák szerint alig tízezer fő vette fel az oltását a hétvégén.

A Pfizer nem támogatja a vakcinakeverést

Miután Orbán Viktor pénteken azt nyilatkozta, hogy a magyar kormány lehetővé teszi a harmadik oltás felvételét augusztustól, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szombaton azt nyilatkozta, hogy a harmadik adagot tekintve a háziorvosok döntenek majd arról, ki milyen vakcinát kap. A gyógyszergyártók alapvetően azt tartják optimálisnak, hogy mindenki azt kapja harmadiknak, amit az első két alkalommal, a szakirodalom viszont inkább a vegyes oltást ajánlja. Tehát ha valaki mRNS típusú anyagot kapott (Pfizer, Moderna), akkor harmadiknak vektorvakcinát (AstraZeneca, Szputnyik V) vagy előlt vírusból készült oltást (Sinopharm) érdemes adni. Kásler szerint ezt az iránymutatást fogja követni az orvosoknak kiküldött tájékoztató is.

A Népszavának a Pfizer Hungary viszont azt nyilatkozta: mivel a Pfizer és a BioNTech nem értékelte 3-as fázisú klinikai vizsgálatában a különböző oltóanyagok kombinálását, valamint a vakcina jelenlegi hatósági engedélye nem tartalmazza az oltóanyagok felcserélését, ezért a kombinált alkalmazást nem támogatják.

Az Egészségügyi Világszervezet is a veszélyesebb variánsok miatt figyelmeztet

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) arra figyelmeztet: a világjárványnak még nincsen vége, sőt, egyre veszélyesebb variánsok jelenhetnek meg a következő hónapokban. A szervezet arra reagált, hogy egyre több ország nyit az esetszámok csökkenése miatt.

A szervezet főigazgatója, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus szerint továbbra is érdemes figyelmeztetni az embereket az újabb variánsok megjelenése miatt. Ezt alátámasztja az, hogy a John Hopkins Egyetem adatai szerint 2021. június eleje óta globálisan ismét emelkedni kezdtek a fertőzési számok, amióta lazított a legtöbb ország. Bár lokálisan teljesen más képet mutathat a járvány, arra is érdemes figyelni, hogy több európai ország is halasztja a nyitást a fertőzöttek számának megugrása miatt. (24.hu)

Címlapkép: MTI/Rosta Tibor