Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A kormány nemcsak erőszakra buzdít, hanem az erőszak része” – Grúzia tiltakozik, miután elhunyt egy újságíró, aki a Pride-ról tudósított

Ez a cikk több mint 2 éves.

„Először az újságírókért jöttek, és nem tudjuk mi történt aztán” – ez a felirat állt egy grúziai tüntető transzparensén, aki egy újságíró halála miatt tiltakozik.

Grúziában szélsőjobboldali csoportok összevertek kb. ötven újságírót, akik a helyi Pride-menetről szerettek volna tudósítani. A menetet le kellett fújni.

A megtámadott újságírók között volt egy operatőr, Alexander Laskarava, akit annyira összevertek, hogy kórházba kellett szállítani. A kórházból az újságírót műtét után kiengedték, másnap azonban holtan találták lakhelyén.

Grúzia belügyminisztériuma jelezte, hogy bűnügyi nyomozás indul a 37 évesen elhunyt Laskarava ügyében. A független tévécsatornának dolgozó operatőrnek az arccsontjait törték el a Pride előtti szélsőjobboldali támadás során.

Tbilisziben több ezren tüntettek azért, hogy Laskarava ügyének kivizsgálását és a miniszterelnök, Irakli Garibasvili lemondását követeljék. Grúziai hírességek és újságírók vádolták meg azzal a miniszterelnököt, hogy közrejátszik az újságírókat érő erőszakban.

A kormány nem csak, hogy újságírók elleni erőszakra buzdít, de az erőszak része” – nyilatkozta egy hírszerkesztő, aki ugyanannál a tévécsatornánál dolgozik, ahol az elhunyt újságíró is dolgozott. „A kormány erőszakos csoportokat hozott létre a független média megtámadására” – mondta, hozzátéve, hogy „a rohamrendőrök is többször megcélozták már az újságírókat”.

Az ellenzék szerint Garibasvili pártja a homofóbiát és a melegeket ért támadásokat is implicite támogatja.

Címlapkép: Wikimedia Commons