Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Korrigál a kormány: mégis lesz mód a névtelen adományozásra?

Ez a cikk több mint 2 éves.

„Az eddigiekhez képest ugyanolyan feltételek mellett lesz biztosított a jövőben is az 500 ezer forint alatti adományok felajánlása” – írta vasárnap délután egy Facebook-bejegyzésben Orbán Balázs miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség államtitkára.

Ezek szerint kevesebb mint félmillió forint adományozása esetén a kedvezményezett civil szervezetnek nem kell közzétennie az adományozó nevét.

Eddig a félmilliós plafonról szó sem esett.

Július 1-én lépett hatályba az a kormányrendelet, amely lényegében megtiltotta a névtelen támogatói adományok fogadását a civil szervezetek részére.

A rendelet kimondja, hogy a civil szervezeteknek, egyesületeknek és alapítványoknak minden évben ezentúl el kell küldeniük a kormány részére, kitől mekkora támogatást kaptak.

A kormányrendelet ezen felül rendelet azokat a médiumokat is érinti, amelyek eddig különféle csatornákon névtelen olvasói támogatásokat fogadtak. Az Átlátszó mellett a Klubrádió is várt névtelen adományokat és felajánlásokat, ahogyan a Válasz Online stábjának költségeihez is hozzá lehet járulni névtelenül: akár átutalások révén, de támogatói esteken is. Ugyanígy társoldalunk, a Partizán és a Mérce is fogadott névtelen felajánlásokat.

A döntés hatalmas  felháborodást keltett, az Átlátszó oknyomozó portál például az Alkotmánybírósághoz fordult az ügyben.

(Mandiner, ATV, Media1, 444.hu, Mérce)
Címlapkép: Pixabay