Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Érettségi járvány idején: alig hallották a szövegértési feladatot a vizsgázók

Ez a cikk több mint 2 éves.

Nem tudtak elég minőségi hangeszközt biztosítani egy gyöngyösi gimnáziumban, ezért inkább az iskolarádión játszották le az angol érettségi szövegértési feladatát, írja a Népszava. A cikkben említett konkrét ügyet a Heves Megyei Kormányhivatalban vizsgálják.

„Nekem a hallás utáni szövegértés volt a legnagyobb erősségem, de mivel recsegett a hangosbemondó és nem tudtuk megfelelően leírni a válaszokat, örülök, ha 60-65 százalékosra sikerül ez a rész. Attól tartok, ez a továbbtanulásomra is hatással lehet, 20-25 pontot biztos, hogy veszítek emiatt”

-mondta a lapnak egy érintett diák. Bevallása szerint rajta kívül még három diáktársa tette szóvá, hogy úgy érzik, a hangfelvételt lejátszó rádió miatt sikerült rosszabbul vizsgájuk.

Rajta kívül több, a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnáziumban érettségiző diák is aggódva várhatja a múlt heti emelt szintű angolérettségi eredményeit, a vizsgaszervezők ugyanis úgy döntöttek: a hallás utáni szövegértéshez kapcsolódó hanganyagot nem számítógépen, digitális magnón vagy interaktív táblákon, hanem a régi iskolarádiós hangszórókon keresztül játsszák le a vizsgázóknak.

Az érintett tanuló állítása szerint még aznap felhívta az Oktatási Hivatalt és a Heves Megyei Kormányhivatalt is, ám azt mondták neki, hogy a vizsgát követően kellett volna panaszt tennie, így már nem tudnak segíteni. A diák szerint ettől függetlenül vizsga előtt nem tájékoztatták őket arról, panasz esetén mi a teendő, tehát nem tudta, hogy ilyen rövid idő áll rendelkezésére.

A lapnak egy tanárnő is nyilatkozott, aki azt mondta: a hangszórós megoldás mögött az állhatott, hogy a koronavírus miatt kevesebb vizsgázó lehetett egy helyiségben, viszont nem volt annyi osztályterem, ahol jobb minőségű hanglejátszó eszközöket lehetett volna használni. Iskolarádiós hangszórók viszont szinte minden teremben vannak.

Az újság az Emberi Erőforrások Minisztériumánál is érdeklődött, de csak annyit tudtak meg, hogy valóban nincs már mit tenni, ha egy diák önhibáján kívül, például az iskola technikai hiányosságai miatt nem tudja legjobb tudása szerint teljesíteni a feladatot, viszont ezt nem jelezte időben.

A Kormányhivatal szerint viszont az említett ügyet annak ellenére is vizsgálják, hogy a panaszt határidőn túl adták be. A vizsgálat maximum öt munkanapig tarthat, majd a hivatal javaslata alapján az érintett iskola igazgatójának kell – szükség esetén – megtennie a vizsga további menetével kapcsolatos intézkedéseket.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton