Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ország kétharmada nem értesült arról, mekkora pusztítást visz véghez a járvány

Ez a cikk több mint 2 éves.

A lakosság mindössze egyharmada tudta többé-kevésbé pontosan megmondani a koronavírus-járvány magyarországi áldozatainak számát, a többség teljesen téves adatot említett, vagy nem is vállalkozott a becslésre, derül ki a Hvg.hu felkérésére végzett Medián-kutatásból.

Az ezer fő megkérdezésével végzett kutatás eredménye szerint a lakosság 15 százaléka téves választ adott, 37 százaléka pedig nem is vállalkozott a válaszadásra.

Még azoknak az embereknek az egyharmada sem volt tisztában a járvány hatásával, akik kormányváltást szeretnének.

A bizonytalan szavazók 49 százaléka vagy nem kívánt válaszolni, vagy nem tudta, hogy Magyarországon több mint 24 ezer emberéletet követelt a járvány, többet, mint Belgiumban, Kanadában, Portugáliában és még közel 180 országban, és kétszer annyit, mint Svájcban vagy Ausztriában. Ahogyan arról sem értesültek, hogy a lakosságarányos halálozások tekintetében Magyarország nyomban Csehország után következik, azaz második a világon.

Az oltottsági arányt az emberek több mint 90 százaléka jónak látja, jelentős részben az ellenzékiek is sem vélekednek másként.

A gazdasági válság kezelésére alacsonyabb pontot adnak az emberek (53-at a százból). Az ellenzékiek, azaz azok, akik kormányváltást szeretnének, 31-et, a kormánypártiak 72-t, a bizonytalanoknál pedig 50 pontot szavaztak a kormánynak.

Összességében a felnőtt lakosság elégedettebb a kormány járványkezelésével áprilisban, mint februárban volt.

Míg a kormányváltást nem akarók februárban a százas skálán 76 pontot adtak a kormánynak, addig április elején már 79-et, a kormányváltást akarók pedig 34 pont helyett 40-et.

A kormány válságkezelése áprilisban átlagosan 60 pontot kapott a 100-ból.

(Hvg360, 444.hu, 24.hu, Mérce)
Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán