Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Olaszországban a kormány kötelezné az egészségügyi dolgozókat az oltásra

Ez a cikk több mint 3 éves.

Olaszországban nagy port kavart a 79 éves Giulio Maciò halála, aki tüdőtágulással került kórházba és elkapta a koronavírust, hiába kezelték elvileg a vírustól szigorúan elszigetelt kórteremben.

Maciò március 11-i halála után 19 vírus-kontaktot kutattak fel a genovai San Martino kórházban, köztük pácienseket és kórházi dolgozókat. Utóbbiak között volt egy nővér, aki korábban megtagadta az oltást.

Több hasonló incidens történt azóta az olaszországi kórházakban és idősek otthonaiban, ami ráirányította a figyelmet azokra az egészségügyi dolgozókra, akik nem szeretnének koronavírus elleni oltást kapni.

Ezért a római központi kormány szerdán úgy határozott, hogy kötelezővé teszi az oltást az egészségügyi dolgozók számára, a gyógyszerészeket is beleértve. Akik mégis megtagadják az oltást, azokat áthelyezik más pozícióba vagy egy évre felfüggesztik őket.

A kormány szerint ezzel védik a többi egészségügyi dolgozót és a környezetüket is.

Olaszország Európa egyik leginkább vakcina-szkeptikus országa. Korábbi kormányzópártja, az Öt Csillag Mozgalom 1998-as alapítása óta hivatalosan is ellenezte a vakcinát, a koronavírus-járvány óta azonban a párt megváltoztatta álláspontjukat. Az olasz szülők 15%-a vakcina-szkeptikus, 0,7%-a pedig vakcinaellenes.

Még inkább csökkentette a vakcinák iránta bizalmat az országban, hogy felfüggesztették az AstraZeneca vakcina használatát miután vérrög okozta haláleseteket idézett elő. Múlt hónapban az oltási hajlandóság 52% volt Olaszországban. (Ez éppen ugyanannyi, mint amennyi a márciusi oltási hajlandóság volt Magyarországon.)

Lombardia régióban, ahol a legsúlyosabb volt a járvány, az egészségügyi dolgozók 6-10%-a nem kapott még oltást, a dél-olaszországi Pugliaban ez az arány 10-15%.

Sok vakcina-szkeptikus egy 1998-as, orvosi folyóiratban megjelent tanulmányra hivatkozik, ami az autizmust az oltáshoz kötötte. A tanulmányt azóta megcáfolták, viszont 2012-ben egy olasz bíróság kártérítést ítélt meg egy autista gyermek családjának, bár az ítéletet fellebezés után visszavonták.

Elena Vio, egy 54 éves venetoi nővér szerint 14 éves lányának agyvelőgyulladását is vakcina váltotta ki, ezért 62 kollégájával egyetemben nyílt levélben tiltakozott az oltás ellen. A levélben az áll, hogy az oltás utóhatásai ismeretlenek, illetve a kompenzáció módja, amennyiben mellékhatások lépnek fel, nincs lefektetve.

Dél-Tirolban tíz egészségügyi dolgozó tett közzé videót a közösségi oldalakon, amelyben alternatív gyógymódokra buzdítják az embereket, úgy mint C- és D-vitamin és cink szedése. A dolgozók ellen panaszt tettek az ügyészség felé.

Filippo Anelli, az Orvosok, Sebészek és Fogszabályozók Rendjének elnöke, aki támogatta a vakcinák kötelezővé tételét az egészségügyi dolgozók számára, úgy nyilatkozott a vakcina-szkeptikus orvosokról, hogy „olyanok mint egy mérnök, aki nem hisz a matekban”.

Puglia régióban 5000 eurós bírságot is kaphat az az egészségügyi dolgozó, aki megtagadja az oltást.

Fabiano Amati, helyi politikus szerint a dolgozók áthelyezése önmagában nem elégséges, mert az áthelyezést „jutalomként” értelmezhetik, ami „bumeránghatást” fejthet ki.

Mindeközben Nagy-Britanniában az otthoni gondozók számára tennék kötelezővé az oltást. Franciaország szintén fontolgatja az egészségügyi dolgozók oltásra kötelezését.

(via Politico)

Címlapkép: MTI/Balázs Attila