Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Konzultáció, Vakcina Bizottság, fizetős oltás, a járvány eddigi legpusztítóbb napja – hazai koronavírus összefoglaló

Ez a cikk több mint 3 éves.

A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, ezért a kormány március 22-től újabb egy héttel meghosszabbította a jelenlegi korlátozásokat. – írja közleményében a kormány hivatalos koronavírus tájékoztatási oldala.

Beszámolnak arról is, hogy rekordszámú 11 132 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 560 971 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A koronavírusban elhunytak száma is negatív rekordot döntött, 227 fővel, így harmadik napja van 200 felett a halálozások száma, a járvány kezdete óta 18 068-an vesztették életüket.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 366 774 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 176 129 főre emelkedett. 10 583 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1237-en vannak lélegeztetőgépen. Átlépte a másfél milliót a beoltottak száma és 465 643-an már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormány ma jelentette be a nemzeti konzultáció eredményeit

Dömötör Csaba, a Fidesz országgyűlés képviselője Facebook-oldalán jelentette be a tegnap este zárult, újranyitásról szóló nemzeti konzultáció eredményeit. Ez alapján a válaszadók 88%-a szeretne fokozatos nyitást és mindössze 12% gondolta úgy, hogy a járvány végén kell minden korlátozást egyszerre feloldani. A konzultációs ívet 528 ezren töltötték ki.

65% értett egyet azzal, hogy a védettségi igazolással rendelkezők különleges felmentést kapjanak a járványügyi intézkedések alól. 75% vélte úgy, hogy első körben a járványhelyzet pozitív alakulása esetén a 8 óra utáni kijárási tilalmat kell feloldani, enyhíteni, 87% százalék az éttermek és a szállodák 75% pedig a sportlétesítmények mielőbbi nyitását szeretné.

58% gondolja úgy, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek meg kell engedni, hogy olyan tömegrendezvényeket, mint sportesemények, vagy koncertek látogathassanak. A válaszadók háromnegyede egyet értett azzal, hogy a járvány végéig csak olyan külföldiek léphessenek Magyarország területére, akiket beoltottak, vagy védettséget igazoló okmánnyal rendelkeznek.

Dömötör elmondta azt is, a kormány most elkészíti az újraindítási tervet, aminek egyes szakaszai a beadott oltások számához igazodnak majd.  Ennek részleteiről a miniszterelnök szakemberekkel és oltásban előttünk járó országok külügyminisztereivel is egyeztet majd.

Az Index birtokába került kiszivárgott újranyitási terv-részlet alapján április 19-én, 2,5 millió beadott vakcina mellett a vendéglátóhelyek teraszai és az iskolák nyithatnak meg elsőként, 3 millió fő oltottsága mellett pedig a szállodák is.

Kunhalmi Ágnes reagált az ellenzéki vezetésű városokkal szembeni kormányzati támadásokra

Nincs jobb vagy baloldali oltóanyag, csak oltóanyag van; minden elérhető oltás jobb, mint a megbetegedés – mondta el a kormány tegnap este a koronavirus.gov.hu-n megjelent, ellenzéki városvezetéseket támadó közleményére reagáló sajtótájékoztatóján Kunhalmi Ágnes. Az MSZP országgyűlési képviselője szerint a járványügyi adatok folyamatosan romlanak, a kormány mégis az ellenzéket, az önkormányzatokat, és immár – szintet lépve – a polgármestereket támadja.

Szerinte ezt azért teheti a kormány, mert ugyan az oltottság tekintetében élen járunk Európában, de ugyanígy a halálozások lakosságarányos számában is a negyedikek vagyunk. Így a kormány kénytelen kiteríteni az általuk is egyik legfontosabb mutatónak nevezett halálozásokért a felelősséget.

Azonban szerinte az csak Orbán Viktoré, ugyanis csak neki vannak elérhető, releváns, megbízható információi arról, hogy milyen lépéseket kell tenni a járványban.

„Az intézkedésekkel azonban késtek, amikor az első és a második hullám között elfelejtették felkészíteni a lakosságot és az egészségügyet egyaránt.”

Kunhalmi Ágnes ezután tételesen cáfolta az egyes, név szerint említett budapesti kerületvezetőket ért vádakat, miszerint azok nem segítenek az oltást végző háziorvosoknak és egészségügyi szerveknek. A felsorolt ellenzéki kerületek mindegyike nyújtott, többek között adminisztrációs, pénzügyi segítséget és olyan anyagi eszközöket biztosítottak, mint telefonok és fénymásolók, azoknak, akik kértek ilyet.

A sajtótájékoztató itt megtekinthető:

Ismeretlen összetételű Vakcina Bizottság határozza meg, hogy ki kaphat oltást

Egy rejtélyes, eddig mindenki számára ismeretlen „Vakcina Bizottság” dönt az oltási terv menetéről és az oltásra jogosultak körének meghatározásáról – derül ki Szabó Tímea országgyűlési képviselő Facebook-posztjából.

Szabó az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott választ több, a járvánnyal kapcsolatos kérdésére, ebből derül ki az, hogy

az oltóanyagok felhasználásáról, azaz, hogy kik és milyen sorrendben kaphatnak oltást, egy bizonyos „Vakcina Bizottság” dönt „hétről-hétre”.

Rétvári Bence az EMMI államtitkára a képviselő azon kérdésére, hogy „miért nem vonják be a háziorvosokat abba a döntésbe, hogy a saját betegeik közül ki és mikor, milyen sorrendben kaphatja meg az oltást?” adta válaszul azt, hogy az oltási folyamatról a Vakcina Bizottság dönt. Ennek a bizottságnak pedig „tagja a háziorvosok képviselője is, aki javaslatokat és észrevételeket tesz, képviseli a háziorvosok tapasztalatait, aktívan részt vesz a döntések meghozatalában”.

„Először is, ki az aki jobban képviseli a háziorvosok tapasztalatait, mint maguk a háziorvosok? És mit jelent az, hogy „képviseli a tapasztalatait”? Itt nem általános tapasztalatokról beszélünk, hanem konkrét betegekről, mert össze-vissza mennek az oltások, a betegek és a háziorvosok pedig joggal frusztráltak, ráadásul minden feszültség a végletekig kimerült háziorvosokon csapódik le.”

-Írja Szabó Tímea, hozzátéve, a fenti kérdésekben ismét az EMMI-hez fordul.

A teljes poszt:

Mi az a „Vakcina Bizottság”, kik a tagjai, és mi alapján dönt, hogy kik és milyen sorrendben kaphatnak oltást? Fura…

Közzétette: Szabó Tímea – 2021. március 20., szombat

Drága lesz a fizetős oltás

Bejelentette a Nemzeti Oltóközpont Kft., hogy a magánúton való vakcina beadás kormányzati engedélyezése után, mennyiért adnák be ügyfeleiknek az oltóanyagokat: a Pfizer-BionTech vakcinája, mindkét adag beadásával 28 ezer forintba kerülne azoknak, akik a cégnél szeretnék majd biztosítani védettségüket.

A Nemzeti Oltóközpont Kft. már hónapok óta kínál lehetőséget előzetes regisztrációra a magánoltásra, 5000 forint ellenében, annak ellenére, hogy Gulyás Gergely még február végén is azt mondta, kizárt, hogy ilyen módon jusson valaki vakcinához itthon.

A cég ellen már novemberben indult egy eljárás, ami miatt a honlapjukat ugyan át kellett alakítaniuk, de az előfoglalási rendszerükben nem találtak problémát. héten viszont kiderült, hogy újabb vizsgálat elé kell nézzenek, ezt a Fővárosi Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztálya indította el.