Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Börtönbüntetésre ítélték Nicolas Sarkozy volt francia elnököt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Egy párizsi bíróság börtönbüntetésre ítélte Franciaország egykori miniszterelnökét, Nicolas Sarkozyt. A bíróság korrupcióban és befolyással való üzérkedésben találta bűnösnek, egy év letöltendő és két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Jacques Chirac mellett immáron ő a második egykori francia elnök, akit bűnösnek találtak korrupció vétségében.

Sarkozy elődjét, Chiracot 2011-ben ítélték két év felfüggesztett börtönre, mert közpénzt sikkasztott és visszaélt a közbizalommal.

Az ügyészség szerint Sarkozy és ügyvédje megpróbált megvesztegetni egy bírót, Gilbert Azibertet, hogy adjon ki információt egy korábbi Sarkozy ellen indult eljárásról, egy monacoi állásért cserébe. A megvesztegetett bírót, Gilbert Azibertet szintén elítélték.

A korábbi eljárás szerint Sarkozy illegális kampányfinanszírozást kért Franciaország leggazdagabb nőjétől, a L’Oreal legfőbb részvényesétől, Lilian Bettencourttól – az ügyet végül ejtették. Erről az ügyről szeretett volna információt szerezni Sarkozy és ügyvédje.

A France24 információi szerint Sarkozy kérvényezheti a házi őrizetet, a Guardian szerint valószínűtlen, hogy Sarkozy egyetlen napot is börtönben fog tölteni, viszont a politikai karrierének búcsút mondhat.

Sarkozyvel szemben más eljárások is folyamatban vannak. Egy vád szerint a 2012-es újraválasztási kampányában meghaladta a 22,5 millió eurós kampányköltségvetési limitet, amit megpróbált letagadni.

Egy másik vád szerint Sarkozy több millió eurót kapott a 2007-es kampányára Moammer Kadhafi líbiai diktátortól, akinek megbuktatásában – éppen Sarkozy elnöksége alatt – a francia hadsereg is résztvállalt.

Befolyással való üzérkedésért eljárást indítottak ellene azért, mert 2019-ben 3 millió eurós tanácsadói szerződést kötött egy orosz biztosító céggel.

Az ügyészek szerint Sarkozy összesen akár tíz évet és 1 millió eurós pénzbírságot is kaphat.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor