Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A nagy ingatlantulajdonok köztulajdonba vételéért gyűjtenek népszavazási aláírásokat Berlinben

Ez a cikk több mint 3 éves.

Négy hónap alatt 174 ezer aláírást kell összegyűjtenie a berlini kezdeményezésnek, hogy szeptemberben népszavazást tarthassanak a város lakói a legnagyobb ingatlan befektetők állományainak egy részének, mintegy 250 ezer lakás köztulajdonba vételéről.

A ma induló aláírásgyűjtés a „Deutsche Wohnen & Co. Enteignen” kezdeményezés második fázisa. A „névadó” cég, a Deutsche Wohnen mintegy 116 ezer lakást tulajdonol a városban, a hozzájuk hasonló hatalmas konszernek lobbi-ereje meghatározó, hatalmas jogi és adminisztrációs apparátusukkal szemben a bérlők gyakran nem tudják érvényesíteni jogaikat. A kisajátítási javaslat támogatói szerint a lakbéreket hosszú távon csak a lakáspiac szerkezeti átalakításával, a közösségi tulajdon radikális növelésével lehet kordában tartani.

Ha sikerül összegyűjteni az aláírásokat, akkor szeptember 26-án, a német szövetségi választásokkal egy időben tarthatnak voksolást a kérdésben.

Sikeres népszavazás esetén a legnagyobb tulajdonosoknak állományuk 3000 lakás feletti részétől kéne megválniuk, a lakások tartományi (városi) kézbe kerülnének.

A kampányt támogatásáról biztosította a Die Linke radikális szociáldemokrata párt berlini szervezete és bejelentette, segítenek az aláírásgyűjtésben. A párt helyi vezetője, Katina Schubert elmondta azt is, komolyan gondolják a közösségi tulajdonba vételt, és mindenképpen el akarják érni hogy a berliniek szavazhasson a kérdésben:

„Végülis ez az ő városuk!”

„A kezdeményezés számára biztosítani kell a köztéri aláírásgyűjtés lehetőségét, a koronavírus járvány ellenére is, különösen így, hogy a körzeti irodák zárva tartanak” – jelentette ki Katrin Schmidberger a Zöld párt lakhatásért felelős politikus és felszólította a rendőrséget, hogy ennek fényében cselekedjen. Múlt szombaton őrizetbe vettek több, a kezdeményezést hirdető plakátot felragasztó aktivistát, a járványügyi előírásokra és a kijárási korlátozásokra hivatkozva, annak ellenére hogy tevékenységük kivételt képez azok alól.

A német fővárosban – Budapesthez és más európai nagyvárosokhoz hasonlóan – az elmúlt években meredeken emelkedtek, helyenként megduplázódtak a lakhatás költségei, a lakhatás megfizethetetlensége az alacsonyabb keresetűek (dolgozók, diákok) városból való kiszorulásával, a városkép totális átalakulásával fenyeget.

A város lakói 2019-ben átlagosan jövedelmük 46%-át költik lakhatásra, a most elindult kezdeményezés is szóba került már akkor, sőt az év júniusában már 77 ezer aláírást össze is szedtek a kezdeményezés elindításáért, ami akkor a szükséges négyszerese volt. A főváros szenátusa ezt követően több mint egy lven keresztül vizsgálta a kiírás jogszerűségét, majd zöld utat adtak az aláírásgyűjtés második körének.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a német fővárosban 2019 októbere óta lakbérstop van érvényben. Ennek értelmében a tulajdonosok és lakáskezelők öt éven keresztül nem emelhetik a lakbéreket, és kiugróan magas díjak esetén a lakbérek csökkentésére is lehetőség nyílik. A köztulajdonba vételről szóló, a korai felmérések szerint a lakosság többsége számára szimpatikus  kampány sikerességét elsősorban ez határozhatja majd meg, hogy mennyire elégednek meg a berliniek a lakbérek befagyasztásával, illetve a járvány mennyire teszi lehetővé a hatékony kampányolást.

(Neues Deutschland, Mérce)

Címlapkép: anna-m. w. / Pexels