Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Negyedik napja zavargások kísérik a bebörtönzött rapper melletti tüntetéseket Barcelonában

Ez a cikk több mint 3 éves.

Pénteken egymást követő negyedik este vonultak tömegek utcára Katalónia több nagyvárosában, hogy a hét elején bebörtönzött rapper, Pablo Hasél szabadon bocsátását követeljék.

Hasélt (eredeti nevén Pablo Rivadulla Duró) még 2018-ben ítélték kilenc hónap börtönre, dalszövegei és tweetjei miatt, amikben az előadó  VI. Fülöp spanyol királyt és édesapját, I. János Károlyt emberöléssel és sikkasztással vádolta, a hatóságokat menekültgyilkosoknak és tüntetőverőknek nevezte és (többek közt) a terrorszervezetnek minősített baszk függetlenségi és nacionalista mozgalmat, az ETA-t támogatta.

A rapper az ítélet szerint megnyilvánulásaival becsmérelte az alkotmányos monarchiát és éltette a terrorizmust, ezért kellett volna múlt pénteken jelentkeznie büntetése letöltésére. Azonban Hasél ezt nem tette meg, hanem elbarikádozta magát a Lleidai egyetem épületében., innen hurcolták el a rendőrök kedden.

Bebörtönzése hamar szólás- és előadóművészeti szabadsági kérdéssé vált és már aznap este ezrek vonultak utcára hogy kiálljanak mellette.

A tüntetések majd minden este békésen indultak majd zavargásokba torkoltak. A tegnapi napon, a tüntetések negyedik éjszakáján, a demonstrálók egy csoportja szemeteseket gyújtott fel és a katalán rendőrséggel (Mossos d’Esquadra) szemben barikádokat emelt. A Mossos kiérkező embereit üvegekkel és kövekkel is megdobálták, valamint betörték két bank, a BBVA és a Banco Santender helyi fiókjainak kirakatait, a barcelonai  Pla de Palau negyedben.

A tömeg a 10 órás kijárási tilalom beálltával feloszlott, azonban a rendőrség két embert előállított, a kedden kezdődött tüntetés sorozat során a letartóztatottak száma így 59 főre emelkedett, közülük egy kivétellel mindenki szabadlábon védekezhet. Az egyetlen előzetes letartóztatásba helyezett férfi brit állampolgár akinél fent áll az ítélet előli megszökés lehetősége.

Több, mint 200 művész írta már alá Hasél börtön büntetése elleni petíciót, köztük az Oscar díjas Pedro Almodóvar és a szintén Oscar díjas Javier Bardem. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet a rapper letartóztatását és bebörtönzését úgy jellemezte, mint „szörnyű hírt a spanyol szólásszabadságnak”.

(EuroNews, BBC, elDiario)