Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Már tudjuk, hol tudunk kijönni a metróból”

Ez a cikk több mint 3 éves.

Akadálymentesítési jelentés az M3-as metró 2020. október 22-én átadott, frissen felújított déli szakaszáról, az Önállóan lakni – Közösségben élni érdekvédelmi csoport tagjaitól.

2018 tavaszán széles körű összefogásnak köszönhetően megállapodás született arról, hogy a felújítás végére az M3-as metró összes állomásának akadálymentesítését elvégzik. Ez az ügy csoportunk számára kiemelt jelentőséggel bír, ezért a felújítás megkezdése előtt számos megmozdulást szerveztünk, melyek szintén hozzájárultak a közös sikerhez.

Az északi szakasz átadása után teszteltük az akkor átalakított megállókat. Az erről készült beszámolót itt olvashatjátok.

Hosszú idő telt el azóta, nagyon sok dolog történt a világban. Csoportunkat viszont a koronavírus-járvány sem tántorította el attól, hogy a tavaly októberben átadott, déli szakaszt megnézzük, kipróbáljuk. Kérésünkre egy önkéntes segítőnk készítette a cikkben csatolt videófelvételek egy részét, de többen is voltak, akik metróhasználatuk során fényképeket, videófelvételeket készítettek, például Erika párja. Egy másik utazás során, szintén egy csoporttaggal és kerekesszékes barátaikkal együtt utazó, az akadálymentesség kapcsán érdeklődő – egyébként nem kerekesszékes, de mozgássérült ismerős – készített felvételeket. Anna, érintett csoporttagunk, aki mozgássérült-segítő kutyájával egy, a csoportunktól eltérő időpontban, a 17. kerületből indulva busszal utazott a KÖKI-hez szintén megosztotta velünk észrevételeit és javaslatainkhoz is hozzájárult.

Több alkalommal, kisebb létszámban is voltunk tesztelni az útvonalat, hogy megnézzük mi valósult meg az átadott szakaszon az ígéretekből.Az egyik szervezett utazás október 31-én történt, ahol szép számmal gyűltünk össze. Három mechanikus kerekesszékkel közlekedő, három elektromos kerekesszéket használó, egy mopeddel közlekedő és két kétlábon járó – úgymond egészséges – ember alkotta kis csapatunkat. A gyülekező Kőbánya-Kispest metróállomáson volt. Volt, aki stílusosan az M3-as metróval érkezett oda, például Erika, érintett csoporttagunk is. A folyamatban lévő AGORA projekt keretében épített, új, akadálymentes lejutást biztosító rámpát használta, ami szinte a metróhoz vezetett. A rámpa megfelelő lejtésű, nem meredek. Nagyon jó tapasztalat, hogy így mennyire egyszerű és tényleg akadálymentes volt a lejutás kerekesszékkel. Egy kerülőt kell tenni a rámpáig, ezért azoknak, akik nehezen járnak, ez egy fárasztó útszakasz lehet.

Nem sokat kellett várakozni, hogy a már M4-es metróvonalról ismert fehér vagonok feltűnjenek nagy örömünkre. Azonban amikor beállt a metró, látható lett, hogy elég nagy rés tátong a peron és a metrókocsi alja között, és szintkülönbség is van. Elektromos kerekesszékkel sikerült áthidalni ezeket. Ugyan rázkódik és a joystick visszaüt, de be lehet jutni. A mechanikus kerekesszékkel közlekedőknek ez már sokkal nehezebben megoldható. A tesztelés folyamán segítséget kellett kérniük, mert megerőltető volt a folyamatos ki-be szállás alatt a rések „átugrálása”.

A vagonok tiszták, rendezettek, kijelzővel ellátottak. Mégis teljesen más komfortérzetet ad, mint az M4-es metró. Borzasztó hangos és nem olyan szépen, egyenletesen áll meg, néha jobban „beletaposott” a fékbe a metró vezetője és menet közben is „rángatott”.

Minden vagonban találtunk kerekesszékesek számára fenntartott helyet. Az üléssorok között elfér az elektromos kerekesszék, tehát ha az ajtónak esetleg problémája adódna, akkor a vagonon belül át lehet menni másik ajtóhoz.


2019-ben közérdekű adatigénylésben kértünk információkat az akkori akadálymentességről és az elfogadott ütemtervvel kapcsolatban, aztán 2020. október 5-én levélben fordultunk a BKV Zrt. Metró Felújítási Projekt Igazgatósághoz, hogy érdeklődjünk az M3-as metró déli szakaszának átadás napján várható akadálymentességi állapotáról.

A továbbiakban a két, adatokat tartalmazó dokumentum tartalmát vetjük össze a teszteléseink során tapasztalt megvalósulással.

Kőbánya-Kispest metróállomás

 2019-es közérdekű adatigénylés válasza: „Az utasforgalmi terek korábbi felújítása során felvonók épültek, melyekkel a peron, a bevásárlóközpont és a buszpályaudvar akadálymentesen elérhető. (Nem az M3-as metróvonal infrastruktúra rekonstrukciója elnevezésű projekt keretében valósult meg.)”

Ezt alátámasztjuk: teljesen jók, használhatóak itt a liftek, a peron két külön oldalon található, mindkét peronhoz épült lift.

Határ út

2019-es közérdekű adatigénylés válasza: „Mindkét kijárat mellett 1-1 darab lift tervezett a felszín és az aluljáró szint között. A megvalósulás várható ideje: 2020. harmadik negyedév.”

2020. október 14-ei válasz: „Az állomás forgalomba helyezésével az állomás területén belül elhelyezkedő, peron szint és aluljáró szint között közlekedő liftek szintén elkészültek, használatba adásuk az állomással egy időben megtörténik. A felszínről történő akadálymentes megközelítéshez azonban szükség lesz az aluljáró akadálymentesítésére is, e nélkül az aluljáróból nem lehet akadálymentesen kijutni a felszínre (az aluljáró csak lépcsős kijáratokkal rendelkezik).

Ez műszaki szempontból az aluljáró kijáratonként meglévő lépcsőkarok átépítését és 1-1 db aluljáró és felszín között közlekedő lift megépítését teszi szükségessé, a komplett aluljáró rekonstrukció megvalósítása keretében, a BKK Zrt.-nél rendelkezésre álló tervek és engedélyek alapján.

Az M3 metró rekonstrukciója projekt végéig minden metróállomás akadálymentesítése meg fog valósulni. A metróállomásokhoz csatlakozó aluljárók és az érintett felszíni csomópontok akadálymentesítése kapcsán a Főváros elkötelezett abban, hogy a fenti időpontig (2022. év vége) a lehető legteljesebb körben megvalósítsa a teljes körű akadálymentes megközelíthetőség biztosításához szükséges elemeket. Az M3 metró és a csatlakozó aluljárók rekonstrukciók, aluljáró akadálymentesítések műszaki tartalmának összehangolásáról szóló szakmai egyeztetések a Főváros érintett ügyosztályai bevonásával jelenleg is folyamatban vannak. Az aluljáró rekonstrukciós projekt ütemezéséről jelenleg nincs pontos információnk- kidolgozás alatt áll, ezt követően kezdheti meg a BKK Zrt. a projekt tényleges megvalósítását.”

Egy év elteltével már jól látszik az érintett felújítást megrendelő cégek ígéreteinek változtatása. Míg a 2019-es közérdekű adatigénylésben a felszínig közlekedő liftet ígértek, addig 2020 őszén már 2022. év vége a tervezett dátum.

Itt megtaláltuk mind a két liftet, ami az aluljárószintre vitt fel.

A peron első látásra közösnek tűnt. Ez a mi szempontunkból fontos tényező, mert ha esetleg a lift meghibásodik, a közös peronos megállók használhatóak maradnak, így ismét metróra szállva, egy közeli megállónál lifttel a felszínre juthatunk. Azonban amikor kiszálltunk itt, és tüzetesebben megnéztük, láttuk, hogy a másik irányban külön peronon áll meg a metró. Az volt a megtévesztő számunkra, hogy van sín a közösnek tűnő peron másik oldalán is.

Vannak a vakok számára vezetősávok. Bottal és mankóval közlekedők számára úgy tűnt, hogy nem csúszásmentes a burkolat. A ki-és beszállásnál itt is a nagy rés és szintkülönbség problémát jelent.

Minden megállóban találhatunk térképet, amely a megállókat mutatja, és a Határ utat már akadálymentesnek jelöli, ez a jelölés viszont nem a valóságot tükrözi. Ez így aggodalomra ad okot, mert ha a BKK Zrt. tájékoztatóiban így szerepel, az félrevezető.

Pöttyös utca

2019-es közérdekű adatigénylés válasza: „A Pöttyös utca torkolatánál új gyalogátkelő tervezett a Pöttyös utcán és az Üllői úton keresztbe. Felvonók épülnek a metró peron és a felszín között. A megvalósulás várható ideje: 2023. negyedik negyedév, addig ideiglenes megoldásként korlátliftek épülnek.”

2020. október 14-ei válasz: „Az állomásokhoz tartozó, közvetlenül a felszín és a peronok között közlekedő liftek építése a déli szakasz forgalomba helyezésekor folyamatban lesz, a kivitelezési munkák várhatóan jövő év II. félévében fejeződnek be. Az állomások forgalomba helyezése emiatt bizonyos korlátozásokkal fog megtörténni, az épülő lift műtárgyak környezetében az állomási peronok (tűzálló, porzáró gipszkarton fallal) elkerítésre kerülnek. 

Az aluljáró projekt keretében és terhére az Üllői úton új gyalogos átkelőhely létesítése szükséges, mivel a meglévő aluljáró nem nyújt akadálymentes kapcsolatot.”

Valóban így történt, az állomáson kiszállva ezek voltak a tapasztalataink. Találtunk egy elkerített részt, amit gondolhatunk a lift helyének. A megállóban most csak leszállás lehetséges azok számára, akiknek akadálymentesítésre van szükségük.

A burkolaton a vakoknak a vezetősáv megtalálható, a kövezete nem csúszásmentes. Ez a megálló is külön peronos.

A 2019-ben írt közérdekű adatigénylésben említett korlátlifteknek nem találtuk nyomát, egy friss cikk itt, ezt írja: „Itt jelent meg további feladatként a Pöttyös utca és az Ecseri úti állomás akadálymentesítése. Ennek érdekében mindkét állomáson 2 darab, kétmegállós felvonó tervezését bonyolítottuk le. Így nagy örömmel várjuk azt, hogy a lifteket a közeljövőben átadják”

Ecseri út

2019-es közérdekű adatigénylés válasza: „Új gyalogátkelő tervezett a Dési Huber utcán keresztbe, az Üllői úti szervízút irányába. Felvonók épülnek a metró peron és a felszín között. A megvalósulás várható ideje: 2023. negyedik negyedév, addig ideiglenes megoldásként korlátliftek épülnek.”

A 2020. október 14-ei válasz: „Az állomásokhoz tartozó, közvetlenül a felszín és a peronok között közlekedő liftek építése a déli szakasz forgalomba helyezésekor folyamatban lesz, a kivitelezési munkák várhatóan jövő év II. félévében fejeződnek be. Az állomások forgalomba helyezése emiatt bizonyos korlátozásokkal fog megtörténni, az épülő lift műtárgyak környezetében az állomási peronok (tűzálló, porzáró gipszkarton fallal) elkerítésre kerülnek. 

Az Ecseri út esetében a felszínen a szükséges gyalogos átkelőhelyek rendelkezésre állnak, így itt az állomás megközelíthetősége érdekében további intézkedés nem szükséges.”

Valóban így történt, az állomáson kiszállva ezek voltak a tapasztalataink. Találtunk egy elkerített részt, amit gondolhatunk a lift helyének. Ebben a megállóban is csak a peronszintet tudtuk megnézni.

A 2019-ben ígért korlátlifteknek nem találtuk nyomát, feltehetően a Pöttyös utca esetében már behivatkozott cikk tartalma miatt, ahol a két darab kétmegállós lift kiépítéséről található információ.

A burkolaton a vakoknak a vezetősáv megtalálható, a kövezete nem csúszásmentes. A megálló külön peronos.

Népliget

2019-es közérdekű adatigénylés válasza: „Új liftek létesülnek a Népliget és a Telekom székház térnegyedek felé az aluljáró és a felszín között, valamint a csomópont teljes értékű átjárhatósága érdekében 2 darab gyalogátkelő épül az Üllői úton keresztbe a csomópont két oldalán. Megvalósulás várható ideje: 2020. harmadik negyedév.”

2020. október 14-ei válasz: „Népliget állomáson az állomási, peron szintről induló liftek a felszínig kiépítésre kerültek, így mind az aluljáró szint, mind pedig a peron szint liftekkel a felszínről elérhető lesz. A liftek befejezés közeli állapotban lesznek az állomás forgalomba helyezésének napjára, így a liftek az állomás átadásához képest valamivel később lesznek használhatók. A liftek forgalomba helyezésével a metróállomás akadálymentesítése teljesül, azonban az érintett csomópont teljes akadálymentesítéséhez további elemek megvalósulása szükséges:

  • 1 db felvonó építése az aluljáró DK-i térnegyedében a meglévő lépcső kijárati műtárgy átépítésével
  • Felszíni gyalogos átvezetés létesítése az Üllői úton (csomópont K-i oldalán, a felüljáró melletti útszakaszon, a Kőbánya- Kispest felé haladó irányhoz tartozó lift megközelítéséhez)

Fenti további beruházási elemek megvalósítása nem a metró rekonstrukciós projekt része, a metróállomásokhoz kapcsolódó aluljárók rekonstrukciós projektjében kerültek megtervezésre és engedélyeztetésre, megvalósításuk is e projekt feladata. Amíg a hiányzó gyalogos átvezetések meg nem valósulnak, a Kőbánya-Kispest irányú peron akadálymentes megközelítése oly módon lehetséges, hogy az Újpest-központ irányú peron liftjével az aluljáró szintig közlekedünk, majd az átkötő folyosón a másik liftbe átszállva, a felszín igénybevétele nélkül a peron elérhető.”

A metróból kiszállva valóban megtaláltuk a liftet, amivel feljutottunk a felszínre. A fentebb leírtakkal ellentétben a Kőbánya-Kispest felől érkező metró felvonója közlekedik fel a felszínig. Valóban át lehet jutni az aluljáró szinten és anélkül átmenni a Kőbánya-Kispest felé vezető peronra, hogy ki kellene menni az utcára. Az utcaszinten nincs kiírva a liftre, hogy ideiglenesen nem közlekedik. Viszont megközelíthető akadálymentesen a DK-i oldal felől.

Amíg a felszínre ért mindenki és körülnéztünk, gurulós járókerettel érkezett egy fiatalember, aki használta a M3-as metrót. Ez örömmel töltött el minket, mert épphogy átadták, máris használják a fogyatékossággal élő emberek is.

Az viszont csalódást okozott, hogy a peron és a metrókocsik aljzata ennyire nem akadálymentesen illeszkedik. Az M4-es metró használatakor tapasztaljuk, hogy lehet valóban „zökkenőmentes” átjutást biztosítani.

A most látottak, tapasztaltak alapján azt tudjuk mondani, hogy elindult valami az akadálymentesítés terén, de még nagyon messze van a teljes körű kiépítése. Jelen állás szerint ígéretek, tervek vannak.


A tesztelést követően javaslatokat fogalmaztunk meg a Projekt Igazgatóság illetékes munkatársai felé a teljes körű fizikai akadálymentesítés megvalósulásának érdekében. Észrevételeink, javaslataink ezek voltak:

  • A Határ út a menetrenden akadálymentesnek lett jelölve, ez jelenleg megtévesztő lehet mozgássérült sorstársaink számára, mivel a felszínre az aluljáróból lift hiányában nem lehet feljutni. Amennyiben hamarosan nem készül el a lift, kérjük, hogy javítsák a tájékoztatást.
  • A Népligetnél a felszínről csak az egyik irányba, Újpest felé haladó metró peronszintjére lehet lifttel lejutni, a másik lift nem működik. Erről nincs tájékoztatás a liftnél, és arról sem, hogy az aluljárószinten átjárási lehetőség van a két peron között.
  • Ehhez kapcsolódóan segítség lenne számunkra olyan tájékoztatás is, ahol jelezve van, hogy melyik megálló közös peronos és melyik külön peronos, így könnyebben áthidalhatóak számunkra a felszíni nagy kerülők.
  • A liftekkel kapcsolatban nagy segítség lenne, ha lenne arról tájékoztatás, hogy melyik gomb megnyomásával melyik szintre jutunk, ezenkívül hibabejelentési kontakt elengedhetetlen.
  • Hasznos lenne továbbá, ha valós idejű információként a BKK applikációban is láthatnánk, éppen melyik lift nem működik.
  • A járműre való fel- és leszállás megoldható számunkra, de sajnos nem a legbiztonságosabb. A peron és a szerelvény közötti túl nagy rés, valamint szintkülönbség miatt. Kérjük, a további építkezés során, ha lehet, kerüljék el ezt, valamint a felszíni munkálatok során törekedjenek arra, hogy az aluljáróba vezető lift közelében, amennyiben lehetséges, legyen zebra.

Visszajelzéseink figyelembevételével azonnali módosításokat kezdtek az illetékesek, és felajánlották, a jövőbeni kapcsolattartás során is jelezhetjük, ha problémákat tapasztalunk.

A Népligetnél lévő lifteken a tájékoztatókat pótolják, működési rendjükről is tájékoztattak.

A liftek működési rendje a következő:

  • Az Újpest felé közlekedő metró peronjáról felvezető lift teljes értékűen működik, megáll a peron-, aluljárószinten és felszínen is.
  • A Kispest felé közlekedő metró peronjáról felvezető lift esetében: A peron elhagyásakor a lifttel az aluljáró szintig lehet utazni, majd a másik liftbe kell átszállni, mellyel elérhető a felszín. Ennek oka, hogy a lift felszíni érkezése a felüljáró alatti járdaszigetre történik, mely jelenleg nem hagyható el akadálymentes módon.
  • A peron megközelítése során a javasolt eljárásrend ugyanez, fordított sorrendben.

A középső szakasz felújításának a kivitelezővel való ártárgyalása aggasztó számunka, mert a kivitelező a megállapodott felújítási költségen nem hajlandó befejezni a felújítást és első körben az akadálymentesítésre szánt összeget ajánlották fel a többletköltségek fedezésére.

„Az Európai Bizottság 2018 februárjában azért függesztette fel a beruházás támogatási igényének elbírálását, mert nem tartotta elegendőnek a főváros vállalásait. A brüsszeli figyelmeztetés után az előző városvezetés és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége között létrejött megállapodásban a főváros kötelezettséget vállalt a korábban betervezett 12 megálló mellett a fennmaradó 8 állomás akadálymentessé alakítására. Csakhogy az alagút felújítására szerződött Swietelsky Vasúttechnika Kft. 18 milliárd forintos többlet követelésének jogosnak vélt részét a BKV úgy rendezné, hogy az akadálymentesítésre szánt összeget csoportosítsák át a Swietelsky követelésének részbeni teljesítésére.”

– olvashattuk 2020. augusztus 26-án az infostart.hu-n a Fővárosi Közgyűlés előterjesztésében leírtakat.

A középső szakasz megállóinak átépítésével kapcsolatban is terveink között szerepel a későbbiekben a tesztelés és javaslataink megosztása.

Most, hogy már egyes állomások – a teljes vonalhoz képest igen kevés – számunkra is elérhetőek, és megtapasztalhattuk, hogy mennyivel könnyebbé teszi így az életünket, ez még jobban arra késztet minket, hogy betartassuk a BKK Zrt. és a Főváros írásos ígéretét, miszerint: az M3 metró a teljes vonalon hozzáférhetővé válik kerekesszéket használó utasok számára is.