Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Súlyos rakétatámadás érte a nemzetközi repülőteret Iraki Kurdisztánban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több rakéta becsapódása és robbanás is megrázta a ma esti órákban Iraki Kurdisztán Autonóm régió fővárosát, Erbilt, a nemzetközi repülőtér környékén, jelentették helyi és nemzetközi hírforrások.

Videófelvételek tanúsága szerint egy rakéta a reptértől két kilométerre csapódott be egy forgalmas közlekedési csomópontban, egy másik azonban a repülőtéren található, amerikai katonai bázist lobbantotta lángra, az erbili amerikai konzulátus épületénél autóba rejtett pokolgép robbant fel.

Később a Reuters jelentése szerint a repülőtérre és környékére aknák is becsaptak.

Az angol nyelvű Al Jazeera információi szerint a súlyos támadásnak már legalább három halálos áldozatát azonosították. Nihád Kodzsa, a város kurd polgármestere szerint egyértelmű, hogy az Erbilben állomásozó amerikai katonák és diplomaták voltak a súlyos támadások célpontjai, de az amerikai Külügyminisztérium azt jelentette, a támadásnak egy amerikai áldozata, vagy sérültje sem lett végül.

Az autóbombás támadásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget, arra válaszul követték el a cselekményeket, hogy tegnap az iraki kurd, Barzani-klánhoz lojális pesmergák és az amerikai csapatok ismét súlyos veszteségeket okozva szorították vissza a dzsihádistákat Kirkuk körzetében.

Erbilt ugyan nagyon ritkán érik rakétatámadások, mindez azonban a délebbre fekvő Bagdadban szinte mindennapos. Múlt pénteken egy különösen súlyos, 31 halálos áldozatot követelő robbantás-sorozatot kellett az iraki fővárosnak elszenvednie.

Az erbili kurd autonóm kormány azonban már egy hete figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy a terrorszervezet hadereje, és kapacitása Irakban ismét nagy mértékben megnövekedett, ennek tanúbizonysága, hogy a dzsihádisták a mostani, bagdadi támadás után a nagyon jól őrzött Erbilben is lecsaptak.

Címlapkép: Reuters, Twitter