Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elhagyta a Fehér Házat Donald Trump

Ez a cikk több mint 3 éves.

A szokásoknak megfelelően a Marine One helikopterrel egy marylandi katonai bázis felé hagyta el Donald J. Trump, az USA 45. elnöke a Fehér Házat. Vele tartott a first lady, Melania Trump is. Trump ezek után a bázison várja híveit, ahol beszédet is mond majd nekik, mielőtt, elnöki terminusa alatt utoljára, felszáll az elnöki különgépre, ami floridai villájához, Mar-A-Lagóhoz szállítja majd.

Biden tegnap indult el a delaware-i Wilmingtonban található otthonából Washington DC-be, itt a Fehér Ház közeli Blair House-ban szállt meg a beiktatás előtti éjszaka. Míg a beiktatására váró elnök és Jill Biden first lady tegnap gyászszertartáson vettek részt a Covid-19 járvány amerikai áldozataira emlékezve, ma pedig hálaadó istentisztelettel kezdik meg napi programjukat.

Trump 150 éves hagyományt szakít meg azzal, hogy nem vesz részt legyőzője, Joseph R. Biden, az Egyesült Államok 46. elnöke beiktatásán. Azután jelentette ezt be, hogy január 6-án hívei egy Trump-párti tüntetést követően támogatói megrohanták az éppen ülésező Kongresszus épületét. Az amerikai közvélemény jelentős része Trumpot tette felelőssé a történtekért, és a demokraták újabb alkotmányos vádeljárást indítottak a leköszönő elnök ellen, hogy megakadályozhassák hivatalba való esetleges későbbi visszatérését.

Ismert, 2017 januári beiktatása előtt Barack  és Michelle Obama a hagyományoknak megfelelően a Fehér Házban, ünnepélyes körülmények között fogadta Donald Trumpot és feleségét, Melaniát. Obama később az Ovális Irodában azt is kijelentette,

„Sok szerencsét kívánok az elnöknek. Az ő sikere mostantól fogva az amerikaiak sikere, a mi sikerünk is.”

Trump azonban most ugyanerre nem volt hajlandó, és továbbra is fenntartja, hogy Biden illegitim módon lett elnök.

A nagy techcégek a Kapitólium ostroma után végül törölték Trump Twitter-fiókját is, azóta pedig az eszméihez közel álló felhasználók milliói is így jártak.

Donald Trump sohasem fogadta el a november 3-i amerikai elnökválasztás eredményeit, perek százát indította jogi képviselőjén, Rudy Giulianin keresztül, később pedig arra próbálta politikai nyomással rábírni Mike Pence alelnököt, egyoldalúan tagadja meg Biden győzelmének hitelesítését. Pence azonban erre nem volt hajlandó, ma pedig feleségével, Karen Pence-szel részt is vesz Biden beiktatásán.

Utolsó napjaiban Trump több mint 100 kegyelmet adott ki, köztük a déli határfal ügyében pénzügyi csalással vádolt Steve Bannonnak is.