Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rabosították az AVM aktivistáit, mert tiltakoztak a budapesti közvécék hiánya miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.
2020 novemberében A Város Mindenkié (AVM) csoport tagjai feliratokat festettek fel a Városház utcában és a Ferenciek terén, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, hogy Budapest évek óta emésztő közvécé-hiánnyal küzd. Az aktivistákat helyben feljelentették, 2021. január 5-én pedig rabosították őket az V. kerületi Rendőrkapitányságon – tudatta szerkesztőségünkkel az AVM közleménye. 

A közleményből az is kiderül, hogy novemberben olyan „rövid, semmilyen sértő üzenetet nem tartalmazó” feliratokat írtak a járdára, mint hogy: „Közvécéket Budapestre”; „Toalett – hova lett?”; „Közvécé – közügy”.

Ez nem tetszett egy arra járónak, aki feljelentést tett az aktivisták ellen, akikre „tüstént lecsapott” a rendőrség, amely az aszfalt „állagsérülésének” felmérésére szakértői csoportot hívott ki, ez pedig a „kárt” 205 ezer Ft-ban állapította meg.

A közlemény részletezi azt is, hogy az AVM évek óta számos fórumon szorgalmazza, hogy a Fővárosi Önkormányzat biztosítsa legalább 150 ingyenes, akadálymentes, éjjel-nappal nyitva tartó nyilvános illemhely üzemeltetését Budapesten.

Legutóbb petíciót is indítottak, amelyek Karácsony Gergely főpolgármesterhez intéztek.

A petícióban az olvasható, hogy:

„Szinte lehetetlen kideríteni Budapesten jelenleg hány közvécé működik. A használható vécék nem kezelhetők egységesen, mivel számos különböző tulajdonoshoz kötődnek a Fővárosi Csatornázási Művektől magánvállalkozókig. Becsléseink szerint jelenleg Budapesten kevesebb, mint 80 közvécé üzemel, azaz minden huszonötezredik budapestire egy darab közvécé jut. Ezek nagy része nem akadálymentesített és nem ingyenes, valamint jó pár elrettentően rossz állapotban van és a nyitvatartásuk is jellemzően csak a nappali órákra korlátozódik.„
„Ma Magyarországon semmilyen törvény nem kötelezi sem az önkormányzatokat, sem az államot, hogy nyilvános illemhelyeket tartsanak fenn„ – áll a petíció szövegében.