Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy mihaszna műhely

Ez a cikk több mint 3 éves.

Orosz barátaim egy tanulmányt írtak a GULAG magyar kommunista áldozatairól. Megküldték, nézném meg. Megnéztem, hibásnak találtam. Megkerestem Csunderlik Pétert, aki a Politikatörténeti Intézetben (is) dolgozik, kutatna utána a levéltárukban a dolognak. Csakhogy azt éppen kikényszerköltöztetik, az anyagok bedobozolva. Hívjuk akkor fel Petrák Katit, aki mindent fejből tud! Petrák Katalin, a tudományok doktora, a PTI hűséges munkatársa, már 90 év felett, tényleg mindent tudott, amit én és orosz kollégáim nem. Pedig Oroszországban fejlettebb a digitális kultúra, a GULAG-ról például minden adat hozzáférhető a neten.

Nálunk marad Petrák Kati agya és cédulái, amelyeket a PTI őriz, s amelyeket azért a biztonság kedvéért csak megnézett.

Elmegy egy generáció, ellehetetlenítenek egy szellemi műhelyt.

Persze, kit érdekel ma már, hogy Cséri Jenő vörös GULAG-áldozat és Cserny József vörös terrorista nem egy és ugyanaz a személy. Orosz kollégáim mindenesetre nagyon hálásak voltak a Politikatörténeti Intézetnek a kiigazításért.

Ők szégyellték volna magukat, ha a tévedésük örökre úgy marad.

P.S.: Mondhatják egyesek, azért írom e sorokat, mert ilyentájt szokott lenni a PTI évzáró/kezdő bulija, s hiányzik az ingyen Unicum. Mert igaz, hogy áll a bál, de buli nem lesz.

Kiemelt kép: A Politikatörténeti Intézet épületének részlete, fotó: PTI.