Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kormányinfó: Gulyás Gergely szerint is jelentkezni kell az oltásra

Ez a cikk több mint 3 éves.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtökön az új évben először tájékoztatott a legújabb a kormányzati intézkedésekről.


A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint túlvagyunk a második hullám csúcsán, minden adat – különösen a fertőzöttek és az elhunytak december vége óta csökkenő száma  – szerint Magyarországon a járvány visszaszorulóban van. Gulyás úgy véli,  hogy akik korábban az adatközlést kritizálták, azok most „elhallgattak”, mert  szerinte igazolást nyert a halálozási adatok alapján, hogy a kormány által közölt járványügyi adatok megfeleltek a valóságnak.

Gulyás a Nemzeti Konzultációra hivatkozva érvelt ismét az általános iskolai oktatás fenntartása mellett, mondván, enélkül a a dolgozók munkavégzése, így a gazdaság működése sem lehet biztosított. A miniszter sikerként aposztrofálta, hogy 4 ezer emberrel többen dolgoztak 2020 decemberében, mint 2019 decemberében, megemlítve, hogy többen vannak, kik részmunkaidőben dolgoznak, ami „szerényebb” jövedelemmel jár.

Arra a kérdésre, hogy meddig kell fenntartani a jelenlegi járványügyi korlátozásokat, Gulyás azt mondta, két lehetőség van az enyhítésekre: az egyik, ha a járványgörbe lefelé tart, és olyan kevés lesz a megbetegedettek száma, mint tavasz végén, akkor lehet újra lazítani; a másik pedig az átoltottság növekedése. Az első esettel kapcsoaltban hozzátette, hogy bár jók a számok, de ennél sokkal jelentősebb csökkenésre lesz szükség.

Az átoltottságról elmondta, 96 100 embert oltottak be eddig Magyarországon, ám mivel százezer alatt van a heti mennyiség, amit az EU-ban engedélyezett vakcinákból kapunk, így 30 hét lenne a veszélyeztetett csoportok beoltása, de ennél sokkal gyorsabban szeretnék ezt elérni, ezért az EU-n kívülről is folyamatosan próbálnak vakcinát szerezni, Gulyás konkrétan Kínát és Oroszországot említette.

Az oltási tervről azt mondta, nem volt vita abban, hogy az egészségügyi dolgozókat kell először beoltani, utána az idősotthonok lakóit, azután pedig a 60 év felettiek kerülnek majd sorra.

A 444 kérdésére válaszolva azt mondta a miniszter, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ honalpjáról megismerhető az oltási terv (az itt olvasható dokumentum azonban a címe alapján csak egy lakossági tájékoztató kivonata – a szerk.).

Gulyás szerint, ha lenne elég oltóanyag, két héten belül végezhetnénk az oltással. Leszögezte: továbbra is önkéntes az oltás, és jelentkezni kell rá. Mindenkit biztatott arra, hogy regisztráljon, vagy küldje vissza a papír alapú jelentkezési ívet.

Szentkirályi Alexandra később az RTL Klub kérdésére válaszolva ehhez hozzátette, hogy az online regsiztráció akkor sikeres, ha a regisztrációs felületen megejelent a regisztráció lezárultát jelző felirat. Ha ezen túlmenően nem kért valaki  plusz tájékoztatást, tehát nem pipálta be az erre vonatkozó rubrikát, akkor nem kaptak külön automatikus választ.

Ezt a kormányszóivő a szigorú adatvédelmi szabályokkal magyarázta.

Gulyás elmondta, kampányt is fog indítani a kormány annak érdekében, hogy minél többen oltassák be magukat.

Arról is beszélt a miniszter, hogy a háztartások közül jelenleg másfélmillióan élnek a hitelmoratóriummal,a vállalkozásoknak pedig a 48,5 százaléka szüntelteti törlesztését.

A hálapénz ügyében kommentálta a miniszter a MOK javaslatát, miszerint szerződést köthetnének a kismamák a szülész-nőgyógyászokkal. Gulyás szerint nem ördögtől való a javaslat, az ilyenkor kialakuló erős bizalmi viszony miatt jogos igénynek tartja a kormány, hogy minden nő annál az orvosnál szüljön, akinél szeretne, ezért elhalasztották az új orvostörvény vonatkozó részletszabályainak megalkotását. Még keresik azt a megoldást, ami „nem feszíti szét” az új szabályozás kereteit – tette hozzá. Azzal kapcsolatban, hogy mikortól várható a hálapénzzel kapcsolatos új szabályok betartatása, a miniszter január végét jelölte meg.

A miniszter az oltásról elmondta azt is, hogy az idősek megelőzik a rendvédelmi szervek dolgozóit az oltási sorban. Eddig kb. 1,3 millióan regisztráltak, de szerinte jó lenne, ha lényegesen többen regisztrálnának.

Fekete-Győr András, a Momentum elnökének szerdai javaslatát – miszerint kapjon mindenki 100 ezer forintot, aki beoltatta magát – is kommentálta Gulyás. Szerinte Fekete-Győrnek először elnézést kellene kérnie azért, hogy füstgyertyát dobott a rendőrökre, majd pedig pedig a konkrét javslatot magát „félbolondnak” minősítette.

A minsizter nem tudta megmondani, mire lesz tömeges beoltottság, a vakcinaútlevél lehetőségéről pedig azt mondtam a jövő heti EU-csúcson lesz erről szó, egységes európai szabályozásra tesz majd javaslatot az Európai Bizottság.

Az Európai Néppárttal ápolt „se veled, se nélküled” viszonyról Gulyás azt mondta, a Fidesz álláspontja változatlan, szívesen „segítene” az EPP-nek megoldni a pártszövetség problémáit, de „ha erre nincs igény”, akkor van más politikai alternatíva is. A német kormánypárt, a CDU hétvégén esedékes elnökbválasztásáról pedig úgy nyilatkozott, ha van is favoritja a kormánynak a jelöltek között, azt nem fogja a nyilvánosság előtt elmondani. A kormány azt reméli, Angela Merkel kancellár távozása után a magyar-német kapcsolatokban nem lesz nagyobb változás.

A megszorítások ellen tiltakozó Magyar Önkormányzati Szövetség és a főváros követeléseire a minsizter azzal ragált, hogy a főváros „igen drágán tart fent egy brüsszeli irodát” hogy onnan szerezzen önkormányzati forrásokat, és szerinte „közös érdek”, hogy közvetlen forrásokat is tudjanak szerezni az önkormányzatok. Gulyás szerint a kormány nem kezeli „mostohagyerekként” a fővárost, sőt.

Akik hátrányos helyzetű, mélszegénységben élők, és nincs internetük, de nem múltak el hatvanévesek (tehát postai úton nem regisztrálhatnak), Szentkirályi Alexandra szerint a helyi önkormányzatnál vagy a helyi jegyzőnél tudnak segítséget kérni az internetelérésben a vakcinaregsiztrációhoz.

A vízgazdálkodási törvény módosításáról Gulyás azt mondta, ismerik Bándi Gyula jövő nemzedékek ombudsmanjának észrevételeit, de a kormány nem akarja előírni, hogy a fúrt kutakat utólagos engedélyezési eljárásnak vesse alá, de az új kutakra egyértelmű szabályok vonatkoznak.

Az Áder János köztársasági által visszaküldött hulladéktörvényről Gulyás azt mondta, az Országgyűlés februárban annak „hibáit ki tudja javítani”.

A Szegedi Tudományegyetem alapítványivá alakítására reflektálva a minsizter kifejetette, „még azt sem tudjuk, hogya szegedi egyetem alapítványi lesz-e, vagy sem”, mert „senkivel szemben nem akarnak olyan döntést hozni, ami az érdekeikkel ellentétes”, és szerinte ha meg is történik az átalakítás, Novák Katalin azt jelezte, nincs szándékában kuratóriumi taggá válni. Gulyás szerint „egyetlen olyan egyetem sincs a még át nem alakított egyetemek között, ha ezt az adott egyetem szenátusa nem támogatja”.

A magyar-amerikai kapcsolatokról Gulyás azt mondta, Magyarország szeretne az újonnan megválasztott adminisztrációval is szövetségesként együttműködni.

Gulyás teljesen szerint telejsen valótlan Palkovics László államtiktár nem elfogadott lemondásának a 444 által megszellőztett híre.

A 2021-es minálbér megállapításával kapcsoaltban a miniszter kifejtette, a munkaadói és munkavállalói oldal a kormány információja szerint „minimális”, így közel lehet a megegyezés.

A KATA szigorításáról Gulyás azt mondta: nem feltétlenül baj, ha tömegesen lépnek át munkaviszonyba a KATA-sok, hiszen a bevallott célja az volt a módosításnak, hogy a bujtatott foglalkoztatást megakadályozzák.

A miniszter elmondása szerint az olimpián résztvevő sportolók soron kívüli oltására nyitott a kormány.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás