Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megérkezett az első adag Moderna-vakcina, újabb ingyenes tesztelési kör jön – koronavírus-összefoglaló

Ez a cikk több mint 3 éves.

696 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést ezzel 344 352 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, a gyógyultaké 209 852 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 123 647 főre csökkent. 5 005 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 356-an vannak lélegeztetőgépen. 128 beteg esett hunyt el.

Nyilatkozniuk kell a mentősöknek, ha nem oltatják be magukat

„A tájékoztatás birtokában az alábbi nyilatkozatot teszem. A számomra felajánlott, a Pfizer/BioNTech által gyártott Comirnaty Covid–19 mRNS oltóanyaggal történő védőoltást mint egészségügyi ellátást – élve az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 20. §-ában biztosított jogommal – nem kérem”  – így szól az a nyilatkozat, amelyet az Országos Mentőszogálat munkatársainak alá kell írniuk, ha úgy döntenének, nem oltatják be magukat, derül ki egy HVG-hez eljuttatott dokumentumból. Egyelőre csak azért a Pfizer neve szerepel a nyilatkozatban, mert eddig csak az volt elérhető hazánkban.

A lap úgy tudja, hogy a magukat be nem oltató forrásaik nem hallottak még arról, hogy ezért retorzió járna, ám pozitív diszkriminációban sem részesítik azokat, akik a vakcina mellett döntenek. A nyilatkozat létezését több, egymástól független forrás is megerősítette.

Újabb csoport veheti igénybe az ingyenes tesztelés lehetőségét

A pedagógusok és szociális intézmények dolgozóinak korábbi teszteléséhez hasonlóan most a szociális alapszolgáltatásban, a gyermekjóléti alapellátásban, a gyermekvédelmi szakellátásban, valamint a javítóintézeti ellátásban dolgozók vehetik igénybe a az ingyenes tesztelés lehetőségét, írja a Pénzcentrum. A tesztelést a kormányhivatalok szervezik a január 16-17-i hétvégén, országszerte 127 mintavételi ponton várják az ágazatban dolgozókat, időpontot a https://szocszures.kh.gov.hu/ honalpon lehet foglalni.

A vizsgálat ingyenes és önkéntes, antigén gyorsteszttel végzik.

Eddig 51 egészségügyi dolgozó halt meg koronavírusban

A Magyar Orvosi Kamara listát vezet azokról az egészségügyi dolgozókról, akik a járvány elleni harcban vesztették életüket, a honlapon már 51 név szerepel. Az áldozatok közül a legtöbben háziorvosok és mentősök voltak, de elhunyt egy gyógyszerész házaspár is és nagyon sok kórházi dolgozó (orvos, ápoló és beteghordó) lett a pandémia áldozata, írja a 24.hu.

„Honlapunk történetének talán a legszomorúbb rovata ez, melyben mély megrendüléssel búcsúzunk a COVID-19 pandémiában elhunyt kollégáinktól, akik hivatástudatukhoz méltóan teljesítették esküjüket, orvosi illetve ápolói kötelezettségeiket, elhivatottan szolgálva embertársainkat”

-írja a MOK.

A lista nem hivatalos, bár az Orvosi Kamara igyekszik a halálhírek hitelességéről meggyőződni, ám a fertőzés tényét illetően nincs joga az egészségügyi dokumentációban tájékozódni.

Megérkezett az első adag Moderna-vakcina Magyarországra

Megérkezett az első Moderna-vakcinaszállítmány Magyarországra – hangzott el az M1 csatornán kedden. A tájékoztatás szerint a 7200 vakcina 3600 ember oltására elegendő. A tudósítás szerint a raklapnyi vakcinát folyamatosan monitorozzák,  a benne lévő digitális hőérzékelő figyeli, hogy -25 Celsius-fokon maradjon az oltóanyag. Amennyiben az átvétel során mindent rendben találnak a magyar hatóságok, a szállítmányt egy 2-3 négyzetméteres hűtőkamrában tárolják -25 Celsius-fokon addig, amíg eljut az oltóhelyekre.

A csatorna meg nem erősített információja szerint a szerint a Moderna-vakcinát az idősotthonok lakói kapják majd meg. (MTI)

Címlapkép: MTI/Varga György