Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Zsámbékon tölthet fel egy bányát a cég, amelyet a helyiek kergettek el tavaly egy pilisi bányanyitás előtt

Ez a cikk több mint 3 éves.

A zsámbéki önkormányzat szerződést kötött a céggel a szemétlerakóként működő kőbánya rekultiválására, amely tavaly hiába próbált mészkőbányát nyitni Pilisvörösvár közelébenírja az Átlátszó. 

Az, hogy Zsámbék település és C&C Property Holding Kft. még tavaly márciusban egymás tenyerébe csaptak, a portál által kért közadatigénylésből derült ki.

Az Átlátszó megjegyzi, hogy a zsámbéki önkormányzat ugyanis 2016-ban még nem támogatta a lerakó évi 2850 tonnáról 60 ezer tonnára történő bővítését, bár a környezetvédelmi hatóság végül engedélyt adott rá. Az önkormányzat akkor a telephely közelében lévő Natura 2000-es terület veszélyeztetettségére, a környék turisztikai célú hasznosítására, valamint arra hivatkozott, hogy a telepen nincs szennyvízelvezetés. Négy éve azonban még egy másik cég kezelésében volt a szeméttelep,az új partnerrel, a C&C Property-vel kötött megállapodás szerint 42,4 millióért sor kerülhet a bányaterület elmaradt rekultivációjára.

Az is kiderül a kikért szerződésből, hogy nemcsak a terület rekultivációját, de a lerakó kapacitásának megháromszorozását, valamint salak, pernye, kazánpor és fémöntvények begyűjtését is engedélyezte a C&C számára a Pest megyei Kormányhivatal.

Emellett a cég veszélyes hulladékok országos gyűjtésére és előkezelésére is engedélyt kapott.

Az Átlátszó szerint ráadásul amikor a zsámbéki önkormányzat megbízta a céget, az még hivatalosan nem foglalkozott sem bányarekultivációval, sem hulladékkezeléssel: az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) adatai szerint csak 2020-ban, a zsámbéki telephely megszerzése után kapta meg a C&C a hulladékgazdálkodáshoz szükséges engedélyeket.

Ősszel a hulladéklerakó kapacitás-bővítése ügyében hatósági eljárás is zajlott, a hatóság döntése szerint viszont a hulladéklerakó bővítésének nincs jelentős környezeti hatása, környezeti hatásvizsgálatra nincs szükség.

Annak idején a Mércén is beszámoltunk arról, hogy harmincezer négyzetméter erdő kivágásával járó bányanyitást tervezet a C&C a Pilisben, ám a 2019 nyarának végén kiírt közmeghallgatás előtt a bányanyitás kérvényezői a lakossági tiltakozás hatására az eljárás szüneteltetését kérték.

(Átlátszó)

Címlapkép: Zsámbéki romtemplom, légifelvétel. Szerző: Agárdi Gábor - digilab.hu. Forrás: Wikimedia