Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az egészségügyön belül is teljesen esetlegesnek tűnik a védőoltást megkapók sorrendje

Ez a cikk több mint 3 éves.

December végén nagyjából 9000, majd újabb 70 ezer adag vakcinát szállítottak Magyarországra, az M1 tudósítása szerint pedig január 5-én még egy 35 ezres szállítmány érkezett hazánkba. A védőoltást először az egészségügyi dolgozók kapják meg, de a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint még az ágazaton belül sincs logikusan megszervezve, hogy kit oltanak be először.

A MOK honlapján közzétett összefoglaló szerint a védőoltás beadása körüli állapotok korántsem ideálisak. A jelenleg elérhető vakcinamennyiség nem elegendő arra, hogy az összes, nagyjából 140 ezer egészségügyi dolgozót be lehessen oltani, így fel kellett volna állítani köztük is egy prioritási sorrendet. Svéd Tamás MOK-titkár szerint

„a COVID osztályok és ellátó helyek dolgozói (semmilyen szkafander és védőfelszerelés nem nyújt 100%-os biztonságot), majd folyamatosan felvétel mellett az előszűrés nélküli betegekkel foglalkozók, így sürgősségi osztályok, baleseti sebészetek dolgozói, munkájuk révén rendszeresen aeroszolnak kitett egészségügyi dolgozók, a fentiek mellett a légutat biztosító aneszteziológusok és jelenleg is dolgozó fogorvosok”

kellene, hogy következzenek az oltási listán.

Az első adag vakcina ezzel nagyjából el is fogyna. Ehhez képest olyanok is megkapták már az első oltást, akik nem is érintkeznek koronavírusos betegekkel, például „csecsemővel otthon tartózkodó kismama, a járvány kezdete óta az ellátásban nem résztvevő, nyugdíjas professzor, valamint számos adminisztratív munkatárs.”

A MOK hangsúlyozza az írásban, hogy ez nem a beoltott dolgozók hibája, hanem a központi szervezés hiányosságainak tudható be. Például az elsőként kiépült oltóhelyek saját dolgozóikkal kezdték az oltást, beleértve az összes adminisztratív munkatársat is köszönhetően annak, hogy nincs egy központilag meghatározott sorrend. Svéd szerint a budapesti kórházakban és oltáscentrumokban a legrosszabb a helyzet, mivel minden intézmény „mást kért, vagy kér az egészségügyi dolgozóktól a regisztrációhoz, ráadásul a szervezett vakcina-beadások során sokszor tumultuózus helyzetekkel is találkoznak a szakemberek” – írja a Telex.

„A vírus legyőzésének legerősebb, megkerülhetetlen fegyverei jelenleg a megfelelően bevizsgált és megfelelő engedélyekkel rendelkező oltások!  A legfőbb cél pedig az oltási hajlandóság növelése kellene legyen – a megfelelő mennyiségű oltás beszerzése mellett!” – írja Svéd.

Hasonló véleményt fogalmazott meg kedden Kincses Gyula, a MOK elnöke, aki az ATV műsorában elmondta, hogy ő az oltási tervet hiányolja az oltási tervből. Kincses szerint „a kollégák nem tudják pontosan, hogy hogyan kell jelentkezni, még nem érzik a szervezettséget”.

Az elmúlt 24 órában regisztrált adatok szerint 2047 újabb fertőzöttet találtak és 118-an haltak meg. Ez ismét jelentős növekedést jelent, mivel előző nap a regisztrált koronavírusos esetek száma 870-nel nőtt, míg az elhunytak száma 103-mal. A 444 szerint ráadásul

az elmúlt 24 óra mintavételeinek a száma kevesebbel nőtt, mint az új fertőzötteké: a kormányzati tájékoztató oldal szerint 1985 új tesztet végeztek, tehát 62-vel több új fertőzöttet regisztráltak az elvégzett mintavételekhez képest.

A szerdai közleményben erre semmilyen magyarázatot nem adott a koronavirus.gov.hu oldal, de novemberben is előfordult már hasonló, akkor ezt az adatszolgáltatás késlekedésével indokolták. Utólag frissült az oldal, az új adatok alapján az előző naphoz képest közel 23 ezerrel nőtt a mintevételek száma, ezek 9 százaléka lett pozitív.

A KSH szerdán ismét frissítette a halálozási adatokat, amelyekből kiderült, hogy

az elmúlt 5 év  átlagához képest 2020-ben december első két hetében 40 százalékkal többen haltak meg.

A 49. héten 3764-en hunytak el Magyarországon, 1188-cal többen, mint az elmúlt öt év 49. hetének átlaga, az 50. héten pedig 3616-an veszítették életüket, 1059-cel többen, mint az előző öt év 50. hetének átlaga. A 444 szerint a KSH statisztikája most már összepasszol az operatív törzs adataival, azaz a többlethalálozást lefedik a covid-halálozásról jelentett hivatalos adatok.

Mindeközben Rusvai Miklós virológus szerint a koronavírus először Nagy-Britanniában kimutatott új mutációja biztosan jelen van már Magyarországon is, csak még nem mutatték ki. A szakember úgy véli, hogy „ha nálunk is elterjedne a mutáció, az keresztülhúzná a várakozásokat, azaz a jelenlegi korlátozások mellett is csak lassabban csökkenhet a fertőzések, a betegek és a halálesetek száma.”

Világszerte 86 385 273-ra emelkedett a koronavírus-fertőzöttek, 1 868 421-re a halálos áldozatok és 48 439 113-ra a gyógyultak száma, írja az MTI a a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli adataira hivatkozva. A fertőzés továbbra is 191 országban és régióban van jelen.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd