Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

100 alá csökkent az elhunytak száma Magyarországon, karantén követi a karácsonyt Csehországban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az elmúlt 24 órában csökkenő tendenciát mutat a járvány terjedése  Magyarországon: 698 újabb magyar állampolgárnál mutattak ki koronavírus-fertőzést, az elhunytak száma pedig hosszú hetek után újra 100 alá, 96-ra csökkent hazánkban.

Indul az oltás

Ma az Európai Unió mind a 27 tagállamában egységesen megkezdődik a lakosság  összehangolt beoltása, miután az Európai Bizottság hétfőn adott feltételes forgalombahozatali engedélyt a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett vakcina európai alkalmazására – írja az MTI.

Az uniós bizottság azt követően engedélyezte az oltóanyag alkalmazását, hogy az Európai Gyógyszerügynökség a vakcina biztonságosságának, hatásosságának és minőségének vizsgálatán alapuló kedvező tudományos ajánlást fogalmazott meg. Az engedélyezett oltóanyag szállítása december végéig, majd a következő hónapokban heti rendszerességgel folytatódik. A BioNTech és a Pfizer teljes oltóanyagkészletének kiosztása jövő szeptemberig fog tartani.

A feltételes forgalombahozatali engedélyezés során a gyógyszerre vonatkozó engedély megadása a szokásos eljáráshoz képest kevésbé átfogó adatok alapján történik, az engedély megadása pedig mérlegelhető, ha a gyógyszer azonnali rendelkezésre állásából származó előny egyértelműen meghaladja a kockázatokat. A feltételes forgalombahozatali engedély megadását követően a vállalatoknak bizonyos határidőn belül további, a folyamatban lévő vagy új vizsgálatokból származó adatokat kell szolgáltatniuk annak megerősítésére, hogy az előnyök továbbra is meghaladják a kockázatokat.

Az Európai Bizottság november elején jóváhagyott egy másik, az amerikai Moderna gyógyszeripari vállalattal kötött oltóanyag-beszerzéséről szóló szerződést is, amely első körben 80 millió adag vakcina megvásárlását teszi lehetővé. A Moderna mRNA-1273 néven ismert oltóanyaga lehet a második, amely feltételes forgalombahozatali engedélyt kap az EU-ban. A vakcina uniós alkalmazásra vonatkozó ajánlásáról január 6-án dönthet az Európai Gyógyszerügynökség.

Ahogy arról beszámoltunk, Magyarországra is megérkezett az első adag Pfizer-vakcina, mellyel első körben közel ötezer egészségügyi dolgozót oltanak be. December 31-én érkezik a következő szállítmány, amiből 35 ezer ember oltására kerül sor a kormány által meghatározott prioritási sorrendben.

Karácsony után karantén

A cseh kormány a legmagasabb szintű járványügyi riasztást adta ki, mert karácsony után a koronavírussal fertőzöttek száma hirtelen megnövekedett. Csehországban a legtöbb üzletnek ismét be kell zárnia alig egy hónappal azt követően, hogy kinyithatott, csak az élelmiszerboltok és a patikák tarthatnak nyitva. Az üzletek kizárólag létszükségleti cikkeket árusíthatnak. Emellett többek közt országos kijárási korlátozásokat, illetve éjszakai kijárási tilalmat léptettek életbe este 9 és reggel 5 óra között. Köztereken legfeljebb ketten találkozhatnak, a szabályozás alóli kivételt nem terveznek tenni szilveszterre.

Tovább terjed a mutáció

Eközben a koronavírus gyorsabban terjedő, Nagy-Britanniában azonosított új mutációja Svédország, Spanyolország, Franciaország, Dánia, Japán és Olaszország után Kanadában is megjelent. Bár más országokhoz hasonlóan néhány napja Kanada is betiltotta a magáncélú és kereskedelmi légi járatokat Nagy-Britanniával, a kanadai egészségügyi hatóság tájékoztatása szerint a vírus új változatával megfertőződött házaspár nem járt külföldön, és az eddigi információk szerint nem érintkezett fertőzöttel sem.

A koronavírus újabb variánsát azonosította Nigériában is, melynek egyes mutációi megegyeznek a Nagy-Britanniában azonosított változatéval, de feltehetően Nigériában jelent meg, nem pedig behurcolták – közölte a délnyugat-nigériai Edében működő ACEGID afrikai genom- és fertőzőbetegség-kutató intézet a héten. A bejelentés után az Afrikai Unió által működtetett afrikai betegségmegelőző központ (CDC) sürgősséggel értekezletet hívott össze. John Nkengasong, a CDC igazgatója a virtuális konferencián elmondta: további mintákat vizsgálnak annak megállapítására, milyen a vírus terjedési rátája Nigériában.

A MOK búcsúzik az elhunyt egészségügyi dolgozóktól

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) listát készít a koronavírus miatt elhunyt egészségügyi dolgozókról, melyen eddig 41-en szerepelnek – szúrta ki a 24.hu. Az áldozatok közül a legtöbb háziorvos és mentős volt, de sok kórházi dolgozó is a koronavírus áldozata lett. A lista nem hivatalos, a kamara az áldozatokról a sajtóból, illetve kollégáktól értesült.

„Mély megrendüléssel búcsúzunk a COVID-19 pandémiában elhunyt kollégáinktól, akik hivatástudatukhoz méltóan teljesítették esküjüket, orvosi illetve ápolói kötelezettségeiket, elhivatottan szolgálva embertársainkat”

– olvasható a MOK honlapján.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán