Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már idén elkezdenék oltani a Honvédkórház dolgozóit – koronavírus összefoglaló

Ez a cikk több mint 3 éves.

1893 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 285 763 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 107 beteg, az áldozatok száma így 7237 főre emelkedett. A fertőzésből eddig 83 115 fő gyógyult ki, az aktív fertőzöttek száma 195 411 fő, közülük 7845 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 597-en vannak lélegeztetőgépen.

Már 34 egészségügyi dolgozó hunyt el koronavírusban, az EMMI szerint mind krónikus betegek voltak

A Magyar Orvosi Kamara hivatalos oldalán listát vezet azokról az egészségügyben dolgozó kollégákról, akik a vírus ellen harcolva vesztették életüket, az eddig elhunyt dolgozók száma 34. Az ATV felkérdezte az adatokról az Emberi Erőforrások Minisztériumát, akiktől azt a választ kapták, hogy az összes igazolt fertőzött 2 százaléka és a jelenlegi aktív fertőzöttek mindössze 0,6 százaléka egészségügyi dolgozó. Az EMMI állítása szerint az elhunytak „szinte mindegyike” rendelkezett krónikus alapbetegséggel.

Karácsony előtt dönthet az Európai Gyógyszerügynökség a Pfizer-vakcina engedélyezéséről

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ma nyilvánosságra hozott közleményében azt írja, hogy december 21-én, rendkívüli tanácskozáson döntenek majd az amerikai Pfizer és a német BioNTech oltóanyagának engedélyezéséről. A döntést így két héttel előrébb hozta az uniós ügynökség, hétfőn kiegészítő adatokat is kaptak a cégektől.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt írta hivatalos Twitter-oldalán: minden egyes nap számít és gőzerővel dolgoznak a koronavírus elleni biztonságos és hatékony vakcina engedélyeztetése érdekében.

Már idén elkezdenék oltani a Honvédkórház dolgozóit

A 444 birtokába jutott az az információ, miszerint még idén, december 30-án elkezdhetik a koronavírusos betegeket kezelő egészségügyi dolgozók beoltását, legalábbis ez derül ki abból a körlevélből, amelyet az intézményben küldtek szét.

Az vakcina önkéntes és ingyenes lesz, éppen azért várják már most a jelentkezőket, hogy tervezhető legyen az oltás, ne legyen pazarlás a már kiolvaszott és nem beadott hatóanyagokkal. A Pfizer vakcináját ugyanis mínusz hetven fokon kell szállítani, egy tálcányi anyagból pedig 795 főt lehet beoltani.

A magyar oltási terv további részletei még nem ismerhetőek, az viszont biztos, hogy az amerikai és német cég által fejlesztett anyagból kell ismétlő oltás: bár az első is ad valamennyi védelmet 12 nap után, ám a 21. nap után beadott második oltás további 7 napon túl már 95 százalékos hatákonyságú.

Már kétszázezren iratkoztak fel az oltásra itthon – de vajon biztosan jut nekik majd vakcina?

Dömötör Csaba, a miniszterelnöki kabinetiroda államtitkára egy videóban jelentette bár: már több, mint kétszázezer lakos regisztrált a koronavírus elleni vakcinára. A regisztráció december nyolcadikán nyílt meg a Vakcinainfó oldalán, akkor Dömötör azt mondta: a regisztrációval együtt mindenki értesülhet a arról, hogy mikor kerül rá a sor: az oltások akkor indulhatnak, amikor rendelkezésre áll a magyar hatóságok által jóváhagyott biztonságos vakcina és a folyamat egy oltási terv alapján zajlik majd.

A TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) jogvédő civilszervezet Facebookon osztotta meg a metódussal kapcsolatos jogi aggályokat.

💉 A következő hónapokban Magyarországra is megérkeznek a koronavírus-vakcinák, a kormány pedig kampányba kezdett, hogy…

Közzétette: TASZ – 2020. december 15., kedd

Ugyanis ha maga a regisztráció valójában nem garantálja az oltást, akkor megtévesztő a személyes adatok megadását „regisztrációnak” nevezni. Viszont ha tényleg regisztrálni kell az oltás érdekében, akkor az adatszolgáltatás nem nevezhető önkéntesnek, ami súlyos adatvédelmi jogsértés. Ráadásul így hátrányba kerülhetnek azok, akiknek nincsen internet-elérése, ez pedig általában a veszélyeztetett idősebb és szegényebb csoportokat jelenti.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán