Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sok egészségügyi hallgatót hoz lehetetlen helyzetbe a tesztelésre való kivezénylés

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az egészségügy egyre súlyosabb leterhelődése miatt október végén bevetette a kormány az orvostanhallgatókat is a koronavírus tesztek elvégzésére, az elmúlt időszakban azonban több hallgatói történet és segítségkérés is érkezett a Hallgatói Szakszervezethez, melyek arról számoltak be, hogy több helyen is rektori büntetéssel és esetleges eltanácsolással fenyegetett a rektori vezetés és a hallgatói önkormányzat, ha visszautasították – az eleinte hivatalosan önkéntes – kirendelést.

Bár a tesztelést elméletileg harmad- és negyedéves orvostanhallgatókkal végeztetik, a szakszervezet információi szerint a hallgatók közül egyformán mozgósítják a tanulmányaikat csupán még 2-3 hónapja megkezdő, akár gyógytornász, tehát nem is kifejezetten orvostanhallgató elsőéveseket is. Ezt a munkát már a szorgalmi időszakban el kellett kezdeniük, és a vizsgaidőszakban is kell teljesíteniük, méghozzá olyan felszereléssel, amit még akkor sem vehetnek le, ha enni szeretnének, ebből ugyanis csak egyet kapnak.

Többször előfordult, hogy a lakóhelyüktől olyan távoli helyszínen kellett megjelennie a hallgatónak, ahova lehetetlen volt időben odaérni, és a hivatalos napi 8 órás munkavégzés helyett vannak, akiknek 10-12 órát is dolgozniuk kell.

Sok helyen a vizsgák miatti és az egyéni helyzetekből fakadó nehézségekre semmiféle könnyítés nem érkezett, emiatt van olyan hallgató is, aki a tanulmányai félbehagyására kényszerült.

A hallgatóknak a szokásos vizsgát kell letenniük akkor is, ha a lakhelyüktől távol kell dolgozniuk, a könnyítés az egyetemi vezetés szerint „rontana a diplomájuk értékén” – számol be a HASZ.

A szakszervezet úgy látja,  hogy „a hallgatói önkormányzatok tehetetlensége és gyakori cinkossága” is jól látható a helyzetből: ahelyett, hogy a hallgatók képviselnék az egyetemi vezetéssel szemben, gyakorlatilag pont ennek a vezetőségnek az érdekeit érvényesítik az egyetemi bürokráciába való betagozódásukkal és semmittevésükkel.

„Dolgozni fogunk rajta, hogy minél több emberhez eljussanak ezek a történetek, és vége legyen az amúgy is rendkívül kiszolgáltatott helyzetben lévő egyetemisták kizsákmányolásának”

– fogalmaz a szakszervezet.

Az önkéntesség egyébként november közepén már nem bizonyult elégnek, a pedagógusok, óvodai, bölcsődei, illetve az egészségügyi és szociális dolgozók tömeges tesztelése ugyanis tovább terhelte a rendszert, ezért az egészségügyi hallgatók kétszer egy hétre vezényelhetővé váltak, amiért teljes ellátást, valamint napi 5000 forintot kapnak ösztöndíj formájában. A feladat alól azóta csak azok a hallgatók mentesülhetnek, akiknek az egészségi állapota ezt indokolja, aki várandós, gyermekét egyedül neveli, vagy hozzátartozóját személyesen gondozza.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint a tesztelő csapatok két egyetemi hallgatóból, egy adminisztrátorból és egy gépkocsivezetőből állnak. Az egyetemeknek a teszteléshez harmad- és negyedéves orvos-, fogorvos; harmad-, negyed- és ötödéves gyógyszerész, illetve első- és másodéves egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatókat kell biztosítaniuk. Az ötöd-hatodéves orvostanhallgatók és az ápolás, betegellátás szakon harmad- és negyedéves egészségtudományi hallgatók pedig a betegellátásban teljesítenek szolgálatot.

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba