Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Komlón az ellenzék is megszavazta a rászorulók lakbérének megemelését

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tizenhárom év után rendeletben emelte meg a lakbért Komló önkormányzata az összkomfortos és félkomfortos szociális bérlakások számára is, írja a helyi ügyekkel foglalkozó 7300.hu. Az önkormányzatot ugyan Polics József fideszes polgármester vezeti továbbra is, a városi képviselőtestületben viszont ellenzéki többség van. A lakbéremelési rendeletet viszont általános felmérés után mind a 11 önkormányzati képviselő megszavazta.

A hírportál közzétette a megszavazott előterjesztés szövegét, amelyből kiderül, hogy míg 2011-ben már volt egy összkomfortos bérlakásokat érintő 10%-os emelés, a mostani helyzetben viszont csak ” 52,42 % feletti díjemelés jelent inflációt meghaladó mértéket”.

A városgondnokság érvelése szerint azért, mert

„Ezt megelőzően 2006. március 31-től léptek érvénybe átfogóan új díjtételek, így elegendő a 2007. évi kiindulóponthoz viszonyítani az inflációs változásokat. 2019-ig bezárólag 152,42 %volt a kumulált infláció.”

Kispál László ellenzéki alpolgármester, a felülvizsgálat utáni tervezet benyújtója a szavazás előtt azt hangsúlyozta,

„Egy 30-35 négyzetméteres lakás bérlője 3.500-4.000 forint lakbér fejében lakhat havonta, azt gondolom, hogy ennek egy-kétszáz forintos rendezése nem érbevágó. De fenntartva azt a szám ismeretet, hogy a szociális rászorultságot a szociális háló kezeli, ez 180 lakás esetében áll fent, illetve 106 lakás esetében alig-alig mozdul a bérleti díj. Kettős én jelenik meg egy képviselő feladatai között. Az egyik én, hogy a választó polgárt lehetőség szerint mindenben jól ellátva, akár ingyen lakhatással segítse, de sajnos a világ már nem erről szól, mindennek ára van. A másik én a tulajdonosi én, amikor azt mondja, hogy kezelünk egy nagy lakásállományt és ennek az árbevétele bizony gyarapítja a Városgondnokságnak a lehetőségeit.”

A határozat és az, hogy 2011-el szemben, éppen a pandémia közepén a kifejezetten sok rászorulóval és szociális bérlakásállománnyal is rendelkező Baranya megyei volt bányászváros lakói 2011-el szemben minden lakáskategóriában legalább pár száz forintos havi emeléssel néznek szembe, így nem csupán a 9 éve megemelt díjú „összkomfortos” (itt ez főleg a központi fűtést jelenti) lakásbérlők fizetnek majd többet, hanem az úgynevezett félkomfortosok is.

A határozatot a helyi, ellenzéki Komló Összeköt egyesület (KÖT) képviselői is egységesen megszavazták, amiért is a bérlakások lakóitól és a helyi roma önkormányzat elnökétől eleinte éles kritikákat kaptak. Orsós Ferenc, a kisebbségi önkormányzat fideszes elnöke és önkormányzati képviselő pedig Facebookos megjegyzésekben éppen ezért a KÖT többségi képviselőcsoportját tette felelőssé az emelés miatt.

Miután arra az országos média is felfigyelt, Orsós álláspontját Facebook oldalán korrigálta, és ebben úgy fogalmazott:

” A szegénységben élő ,illetve a szociálisan nehéz körülményekben élőknek a szükseglakás 4150 – komfort nélküli 4750- ,félkomfortos 5400- ,komfortos 6950- , összkomfortos 8850 forint lakbérük!!! […] mégegyszer hangsúlyozom, a szegény réteget nem érinti az emelés. vagy csak nagyon mérsékelten, és természetesen a szegény rétegnek jár a lakásfenntartási támogatás .”


Ez az álláspont már jóval közelebb esett Kispál alpolgármester korábbi véleményéhez, amely szerint a legszegényebbek lakbéremelése elkerülhetetlen intézkedés, és hogy még ilyen körülmények között is nyitott a rászorulók részére továbbra is nyitott, hogy lakhatási települési támogatásért folyamodjanak helyzetük könnyítésére az önkormányzatnál.

Az eredetileg szeptemberben elfogadott új lakásrendelet a legszegényebb és nagyon nagy részben romák által lakott városrészekben, Kenderföldön és Anna-aknán eredetileg nagy felháborodást szült, a 7300.hu szerint még egy petíció is elindult annak megállítása érdekében, Orsós Ferenc korrekciója után azonban erről nem érkeztek további információk.

Egy másik ellenzéki városi képviselő, Hidegkuti Szabolcs is azt hangsúlyozta a helyi médiának, szerinte a kenderföldiek felháborodása alaptalan volt, és bár „hosszú évek óta először, valóban úgy döntött a képviselő-testület – egyhangúlag – hogy átfogóan rendezi a lakbérek kérdését, szeretném hangsúlyozni, hogy az önkormányzati bérlemények még így is jóval a piaci albérletek árai alatt vannak.”

Komló önkormányzata az előzetes számítások alapján, éves szinten 26 millió forint bevételt vár az intézkedéstől.

Nem megoldás a hátralékokra a lakbéremelés

Az esettel kapcsolatban a Mérce megkereste Aradi Fannit, az A Város Mindenkié Pécs aktivistáját, aki emlékeztetett minket arra Pécs ellenzéki vezetése is bevezetett 2010 óta, két ütemben átfogó szociális lakbéremelést [1], azonban ez az intézkedés eddig nem hozta meg a várt eredményeket, sőt a KSH vonatkozó statisztikái szerint éppen hogy jelentősen megnövelte a lakossági hátralékokat, az emelés pedig adósságként ennek jó részét éppen a legszegényebbekre terheli át.

Aradi Fanni arra is emlékeztetett, a helyzet nem egyedi: Miskolc ellenzéki vezetése nemrég ugyancsak az átfogó emelés mellett döntött.

„A szakpolitikai megfontolások eddig mindenhol az inflációkövető emelés melett döntöttek, de nincsen párhuzam aközött hogy piaci megfontolásból emelnek, ugyanakkor az adósságrendezés egészen más logika mellett működik, a két logika ritkán ér össze, ennek pedig kézzel fogható hatásait maguk a bérlők érzik.”

Azt is világosan kell szerinte látni, hogy a lakásbérleti kintlévőségek aránya folyamatosan növekszik, az önkormányzatok pedig innen próbálnak plusz jövedelemhez jutni, de azt ők Pécsett már tavaly is jelezték, hogy éppen a járvány-válság időszakában biztosan nem helyes mindezt lakbéremeléssel súlyosbítani.

Emlékeztetett, Péterffy Attila önkormányzata – miközben az önkormányzattól bérelt üzlethelyiségeknek nem számolt fel a járvány alatt bérleti díjat, a szociális bérlakásoknál viszont igen. És Aradi szerint, miközben világos, hogy Pécsen a kereskedelmi egységek és a szociális bérlakások vagyonkezelője külön cég, aközben érthetetlen, hogy nem ugyanazzal a mércével méri az önkormányzat a vállalkozókat és a rászorulókat.

[1] – Eredetileg tévesen közöltük, hogy az emelések a pandémia alatt történtek, a pécsi önkormányzat új lakáspolitikai koncepciója jelenleg is készül. A tévedésért elnézést kérünk, azt javítottuk. (TCsT)

Címlapkép: MTI Fotó: Sóki Tamás