Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Új taktikát alkalmaznak a 106 napja demonstráló belarusz tüntetők az agresszív rendőrök ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nem egy nagyobb, hanem több kisebb tüntetést szerveznek a belarusz tiltakozók a fővárosban, hogy így kerüljék el a már hagyománnyá vált vasárnapi óriástüntetés korai feloszlatását. A korábbi, egy nagy tüntetéssé összeolvadó, külvárosokból induló demonstrációs forgatókönyvet egy hatékonyabbra cserélték:

Több, kisebb „központra” osztják a fővárost, és ezeket a helyszíneket telegram, és egyéb titkosítható csatornákon csak nem sokkal a tüntetések kezdetekor adják meg, így gyakorlatilag képtelenséggé válik a hírhedt belarusz belbiztonságiaknak, hogy idejekorán feloszlasson egy-egy tüntetést.

Azért is tűnik ügyesnek az újítás, mert így egyrészt a rendőrök arra kényszerülnek, hogy túl sok helyszín között szétforgácsolják erőiket, másrészt a kisebb, gyorsabban mozgó oszlopok viszonylag nagy zavart tudnak okozni például a közlekedésben is, ami szintén a rendőri felvonulást akadályozza.

A vasárnapi, szokás szerint országos méretű demonstráció-sorozat neve „Menet a fasizmus ellen” volt, amellyel Lukasenka ellen fordították annak szokásos (és kissé kifacsart) partizán-retorikáját.

Az emberi jogi megfigyelést folytató csoportok (például a Viasna) jelentései szerint a rendőrségnek és az OMON speciális egységeinek így is több mint 200 embert sikerült őrizetbe venniük vasárnap, valamint több helyen is villanó- és hanggránátokal, gumibotozással igyekeztek megtörni a tiltakozók harci morálját.


A tüntetéshullám Roman Bondarenko, fiatal belarusz ellenálló múlt heti, gyanús körülmények között bekövetkezett halála után új erőre kapott. Bondarenko egyike volt azoknak, akik múlt pénteken kérdőre vontak egy csapat civil ruhást, hogy miért is próbálnak feloszlatni egy kisebb tüntető gócot.

A karhatalmisták heves szóváltást követően bántalmazták, majd elhurcolták Bondarenkot, akit órákkal később szállítottak kórházba súlyos koponysérülésekkel, de az életét az orvosok már nem tudták megmenteni.

Az országban immár több mint 100 napja tartanak töretlen erővel a különböző demonstrációk, sztrájkok annak érdekében, hogy az országot két és fél évtizede megkérdőjelezhető eszközökkel uraló Alekszandr Lukasenka megváljon végre a hivatalától, és új, ezúttal tisztességes és komolyan vehető választásokat írjanak ki. Az eseményeket a Mércén nagyon szorosan követjük, itt találhatjátok az eddigi megmozdulásokról írt tudósításainkat és elemzéseinket.

(Belsat, Reuters)
Címlapkép: Twitter