Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vizsgálják a vakcina előfoglalási jogát árusító céget, ingyenesek éjjel a parkolóházak – koronavírus-összefoglaló

Ez a cikk több mint 3 éves.

A mai napon újabb 4397 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus fertőzést, ezzel 170 298 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 125 789 fő, közülük 7 358 beteget ápolnak kórházban és 599-en vannak lélegeztetőgépen. Elhunyt újabb 121 fő, a halottak száma 3689 főre emelkedett. Eddig 40 820-an gyógyultak meg a koronavírusos betegek közül.

Vizsgálják a céget, amely ötezer forintért kínál előfoglalási jogot a vakcinára

Egy budapesti székhelyű magánvállalkozás ellen indít vizsgálatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium: a Nemzetközi Oltóközpont nevű cég oldalán ötezer forintért árulja a koronavírus elleni vakcina előfoglalási jogát, úgy, hogy maga az anyag még nem is került forgalomba, írja a Magyar Nemzet. Az összegben a vakcina és az oltás költsége még nincsen benne, csak az oltás jogát biztosítja a páciensnek.

Az előjegyzést azoknak ajánlják, akik nem akarnak hónapokat várni, mire megkaphatják az oltást, ám mindenkinek visszatérítik az ötezer forintos díjat, ha a vakcina ingyenes lesz, illetve, ha a páciens máshonnan ingyen jut hozzá, és ezt tudja igazolni. Azt ígérik: akkor is visszatérítik a pénzt, ha a jövő év végéig nem jutnak semmilyen vakcinához. A hatóság most azt ellenőrzi, hogy a vállalkozás a szakmai gondossággal ellentétes, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósít-e meg azzal, hogy előjegyzéseket gyűjt a majdani koronavírus elleni oltásra, személyenként ötezer forintért, miközben maga a vakcina még nem is létezik. A lap információi szerint a fogyasztóvédelem felméri, hogy a kínált szolgáltatás mögött valóban van-e ténylegesen teljesíthető tartalom.

A Pfizer és a Biotech kérelmezték vakcinájuk engedélyeztetését

Az amerikai Pfizer és német partnercége pénteken nyújtották be kérelmüket az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeletnél (FDA) a koronavírus elleni vakcina engedélyezésére, írja az Index.

Az oltóanyag-kísérleteket 44 ezer önkéntesen végezték el, az eredmények szerint a vakcina 95 százalékban hatékony a vírusfertőzés megelőzésében. Az FDA engedélyezési eljárásai általában hónapokig, de inkább évekig tartanak, viszont a világjárvány miatt jó esély van arra, hogy a vakcinára már december első két hetében meglesz az engedély. Egy másik amerikai gyógyszergyártó cég, a Moderna szintén jelezte, 95 százalékos hatékonyságú oltással állt elő, ám az engedélykérelmet még nem nyújtották be.

A tünetek jelentkezésekor és az azt követő öt napban fertőz legjobban a vírus

Egy új, nagy léptékű tanulmány szerint az első tünetek jelentkezésekor, illetve az ezt követő öt napban a legvalószínűbb a fertőzést továbbadni, írja a Portfolió.

A pácienseknél a betegség legelején találták a legnagyobb víruskoncentrációt, a szaporodni képes vírusok  akár a tünetek megjelenése utáni kilencedik napig kimutathatók voltak, írták a kutatók a Lancet Microbe brit tudományos folyóiratban. A tanulmány készítői 79 kutatást elemeztek, amelyek igazoltan koronavírusos, kórházban kezelt, tüneteket mutató páciensek eseteit tartalmazták.

A mintákban talált RNS-részecskékből, vagyis a vírus örökítő anyagának töredékeiből a tünetek kezdetekor vagy ezután öt napon belül volt a legtöbb. Az inaktív RNS-töredékek az orr- és torokmintákban átlagosan még a tünetek megjelenése utáni 17 napon is kimutathatók voltak. A kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy hogy mivel kilenc napon túl nem volt a mintákban szaporodóképes vírus, a tovább kimutatható inaktív töredékek ellenére valószínűtlen, hogy a páciensek többsége fertőzne a kilencedik nap után is.

A koronavírus-veszélyhelyzet miatt a kormány a parkolóházak éjszakai használatát is ingyenessé tette

A november 23-án hatályba lépő rendelet alapján lakott területen, kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig tartó idősávban és a létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni.
Havasi Bertalan arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy a miniszterelnök kezdeményezése alapján született egy másik kormányhatározat is, eszerint a költségvetési szervek, valamint az állami tulajdonú cégek közterületi parkolói bárki számára ingyenesen igénybe vehetők lesznek este 7 és reggel 7 óra között. A határozatban a kormány felkéri az önkormányzatokat, hogy saját hatáskörben rendelkezzenek az önkormányzat vagy a tulajdonában álló gazdasági társaságok parkolóinak bárki számára való megnyitásáról hétfőtől, és erről a döntésükről 48 órán belül tájékoztassák a lakosságot – közölte a sajtófőnök.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton