Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A belarusz belbiztonság reggel óta üti a tüntetőket, de a tömeg nem tágít

Ez a cikk több mint 3 éves.

Mintegy 130 tüntetőt, vagy tüntetésre igyekvőt vett már őrizetbe Belarusz-szerte a belbiztonság, miközben a több mint 100 napja tartó tüntetéshullám továbbra is rendíthetetlenül zajlik a választásokat elcsaló Lukasenka elnök azonnali eltávolításáért, új és tiszta választások kiírásáért, valamint a politikai foglyok szabadon bocsájtásáért.

Az országban minden eddiginél korábban, már a reggeli órákban korlátozta az internet-hozzáférést több nagy szolgáltató „hatósági kérésre” hivatkozva, a fővárosban, Minszkben pedig szinte rutinszerűen leárták a belvárosi metróállomásokat, hogy azzal is nehezítsék a demonstrálók gyülekezését.


A tüntetéshullám Roman Bondarenko, fiatal belarusz ellenálló néhány nappal ezelőtti, gyanús körülmények között bekövetkezett halála után új erőre kapott. Bondarenko egyike volt azoknak, akik pénteken kérdőre vontak egy csapat civilruhást, hogy miért is próbálnak feloszlatni egy kisebb tüntető gócot. A karhatalmisták heves szóváltást követően bántalmazták, majd elhurcolták Bondarenkot, akit órákkal később szállítottak kórházba súlyos koponysérülésekkel, de az életét az orvosok már nem tudták megmenteni.

Megemlékezés Minszkben a tüntetések áldozataira vasárnap (kép: TUT.BY)

Már a kora délutáni órákban megkezdődött a sokezres minszki tüntetés erőszakos oszlatása. A karhatalom oszlatóeszközök egész arzenálját vetette be a demonstráló civilekkel szemben: több helyen használtak villanó/hanggránátokat, random járókelőket hurcolnak el, bántalmazzák az őrizetbe vetteket.

A Novaja Gazeta beszámolt több letartóztatott újságíróról is, köztük külföldiekről (például a TASZSZ orosz állami hírügynökség egyik munkatársáról) is.

Párhuzamosan a fővárosival, több városban is demonstrációk zajlanak, így Bresztben, Vityebszkben és Lidában is. A minszki tüntetők első állomása a tüntetések első halálos áldozata, Aljakszandr Tarajkovszkij meggyilkolásának helyszíne volt, ahol a rendőrök extrém erőszakosan léptek fel.

Az országban immár több mint 100 napja tartanak töretlen erővel a különböző demonstrációk, sztrájkok annak érdekében, hogy az országot két és fél évtizede megkérdőjelezhető eszközökkel uraló Alekszandr Lukasenka megváljon végre a hivatalától, és új, ezúttal tisztességes és komolyan vehető választásokat írjanak ki. Az eseményeket a Mércén nagyon szorosan követjük, itt találhatjátok az eddigi megmozdulásokról írt tudósításainkat és elemzéseinket.

(Tut.by; Novaja Gazeta)

 

Címlapkép: CP24, Twitter