Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ismét tüntettek a budapesti lengyel nagykövetség előtt az abortusztörvény ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

A zuhogó eső ellenére ismét több százan gyűltek össze a budapesti lengyel nagykövetség épületénél. Legutóbb egy hete tartottak hasonló demonstrációt, azóta, pénteken egy százezres megmozdulás is volt Varsóban, minden bizonnyal annak hatására halasztotta el a Szejm a törvény kihirdetését egy jogi kiskapu kijátszásával.

A budapesti megmozduláson a helyszínről tudósító kollégánk szerint mintegy 250-en vettek részt, ami a zord időjáráshoz és a tegnap bevezetett szigorításokhoz képest igen szép szám.

Az elhangzó beszédek lengyel és magyar nyelven is halhatóak voltak. A szervezők a helyszínre érkezőket megkérték, hogy tartsák meg a biztonságos távolságot és a demonstráció ideje alatt végig viseljenek maszkot.

Az eseményen felszólalt Péterfy-Novák Éva írónő, aki megköszönte a megjelent nőknek, hogy itt együtt vannak, és a megjelent férfiaknak hogy támogatják őket.

Péterfy-Novák Éva a lengyel nagykövetség előtti, abortusztörvény ellenes szolidaritási tüntetésen. Fotó: Mérce

Az írónő elmesélte személyes történetet, a betegen születet kislányáról, aki állandó gondoskodásra szorul, akit nagyon szeret, akinek ezer fájdalomcsillapító puszit ad. És a második várandóságáról, aminek ő vetett véget.

„Tudni akarod, milyen érzés eldönteni, hogy a szíved alatt hordott gyermeked nem szülöd meg?!  Tudni akarod milyen érzés megtudni, hogy nem csak az otthon levő gyermeked beteg, de a szíved alatt hordott magzat is?! Tudni akarod milyen a döntés súlya?! Hogy nem bírsz tovább egészséges gyermeknek életet tudni nem adó, megvetett nő lenni?! Hogy nem bírsz több szondát ledugni a gyermeked orrán? Hogy nem bírod a fájdalmát, hogy nem lehet ép ésszel kibírni a gyermeked szenvedését?!

Én azoknak az embereknek, akik ezeket az embertelen törvényeket hozzák azt kívánom őszintén, hogy soha se kelljen megtudniuk.

Hogy sose kelljen ilyen döntés hozniuk, de ha mégis, az legyen az Ő döntésük!”

Az írónő elmondta, az alapvető probléma, hogy elvitatják a döntés jogát, elvitatják a szülőktől, elvitatják a sokszor magára hagyott anyától. Ez a döntés nem lehet a hatalomé.

Amíg kicsavarják az önrendelkezés jogát a nők kezéből, addig semmilyen energiát nem fektetnek abba, hogy elmagyarázzák a lányoknak, hogy hogyan kell óvszert vagy fogamzásgátló tablettát használni.  Arról pedig végkép nincs szó, hogy ezeket ingyenesen hozzáférhetővé, vagy legalábbis támogatottá tegyék. – tette hozzá.

„Most forradalom zajlik, a nők forradalma. Most már tudjuk, hogy miről szól az hogy ezeket a jogainkat elvitatják tőlünk: semmi másról, minthogy hatalmat gyakoroljanak felettünk.”

A megoldás az írónő szerint az, hogy követlik ami jár, az egyenlő bánásmódot és az önrendelkezés jogát. Ha több nő lenne a hatalomban, akkor nem söpörnék la a nőket érintő ügyeket, és még az is lehet, hogy nem csak szaporodási segédeszköznek tekintenék a nőket.

Élő adásunk a helyszínről itt elérhető.

Arról, hogy milyen hatásai lehetnek a lengyelországi abortusztörvénynek Kinga Stańczuk, a lengyel baloldali párt, a Razem aktivistája a Mércének adott interjúban beszélt hosszabban.

Korábbi cikkeinket a témában itt olvashatjátok.

Címlapkép: Mérce