Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szarka Gábor: „Mindenáron nem próbálunk meg bejutni az SZFE-re”

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tudomása szerint „fogy az egyetemfoglalók lelkesedése”, de ők „nem próbálnak meg bejutni az egyetem épületébe”, mert lehetőséget akarnak adni azoknak a diákoknak a tanulásra, „akik nem értenek egyet” a blokádot szervezőkkel, közölte Szarka Gábor. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Vidnyánszky Attila és kuratóriuma által kinevezett kancellárja az InfoRádiónak beszélt.

„Én azt hallom, hogy eléggé komoly feszültségek vannak odabent mostmár”

– fogalmazott Szarka, aki szerint erre bizonyíték az is, hogy az épületből fotók jutottak ki, amelyeket Vidnyánszky az Európai Parlament meghallgatásán néhány napja be is mutatott. A képek egy rendetlen padot ábrázolnak.

Szarka hangsúlyozta azt is, tudja, hogy vannak olyan diákok, akik „már meggondolták magukat, vagy csak álszolidaritásból tartanak ki”, békejobbot nyújt, és számukra azt ígérte, elindulhat a félév.

Az egyetemen hétfőig tart az elrendelt őszi szünet, utána a tanítás, az egyetemfoglalók által alakított „tanköztársaság” keretében az épületben folytatódik, Szarka a formális oktatás megkezdésével kapcsolatban viszont úgy látja, „veszélyben a félév.”

Megismételte azonban, előbb-utóbb „minden diáknak nyilatkoznia kell” arról, hogy együttműködik-e az új, általuk el nem ismert vezetéssel.

Szarka korábban, az őszi szünet előtt az internet-szolgáltatást is lekapcsoltatta az egyetem épületeiben hosszabb-rövidebb időre, majd végleg le is szereltette azt.

Az SZFE-foglalók azonban hétfőn sajtótájékoztatójukon ismét jelezték, ők leginkább Palkovics Lászlóval és a modellváltást megszervező és levezénylő Innovációs- és Technológiai Minisztériummal ülnének csak le tárgyalni. Palkovics László azonban korábban a Mandinernek tegnap úgy nyilatkozott, szerinte az SZFE ügye „nem az egyetemi autonómiáról szól”, hanem az oktatók „ideológiai okokból használják fel a hallgatókat” az ellenállásra.

Hangsúlyozta a miniszter azt is az interjúban, a kuratórium munkájával elégedett, annak kinevezésével pedig a tárca többé nem kíván beleszólni az ügybe.

Az SZFE épületeit szeptember 1. óta, tehát 59 napja tartja blokád alatt a hallgatók és oktatók, tehát az egyetemi polgárok közössége, tiltakozva az ellen, hogy a fejük fölött, beleszólásuk nélkül neveztek ki új kuratóriumot, vezetőket és kancellárt az egyetemre a kormány közeléből. Az egyetemi autonómia helyreállítása céljából a dolgozók október 1. óta sztrájkolnak is, ezt azonban a Fővárosi Törvényszék október 23-án elsőfokon jogellenesnek minősítette.

Az SZFE sztrájkbizottsága a döntés ellen már fellebbezett, addig pedig a sztrájkot fenntartják.

Az Inforádió rövid riportját, Szarka nyilatkozatával, itt lehet visszahallgatni: