Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Cáfolták az SZFE hallgatói a Rektori Konferencia megegyezésről szóló híreit

Semmiféle előzetes megegyezés nem született október 21-én az SZFE új kuratóriuma, valamint a diákok képviselői között az egyeztetésen, így nem igaz az, amit a Magyar Rektori Konferencia (MRK) korábbi közleménye erről írt. Ezt jelentették be ma, délután 3 órakor, az SZFE Vas utcai épülete előtt tartott, rövid sajtótájékoztatón Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája sajtófőnöke és Csernai Mihály, az SZFE HÖK-elnöke is.

Budai hangsúlyozta, míg az SZFE és a HÖOK képviselői továbbra is tárgyalnának az Innovációs- és Technológiai Minisztérium képviselőivel a modellváltással kapcsolatban, de az új SZFE-kuratóriummal és az általuk kijelölt egyetemi vezetéssel továbbra sem, mert az egyetem hallgatói és tanárai őket nem ismerik el legitim partnernek.

Így, amikor az MRK október 21-én az egyeztetéseket lezáró közleményében úgy fogalmazott, hogy

„A tárgyalási fordulók lezárultával mindhárom fél, nevezetesen az SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriuma, továbbá az akadémiai és a hallgatói oldal képviselői is egyetértettek abban, hogy a kuratóriumnak az egyetem által jelölt két további taggal, a felügyelőbizottságnak szintén az egyetem által jelölt további egy fővel történő kibővítése, valamint az MRK közvetítésével a kuratórium, az akadémiai és a hallgatói oldal között az alapító okirat és a Szervezeti és Működési Szabályzat tartalmáról folytatandó egyeztetés alkalmas kiindulási alapot jelenthet a három fél egyidejű tárgyalóasztalhoz ültetésére és a tárgyalások folytatására.”

A HÖOK sajtófőnöke ezzel szemben ma mindenkit emlékeztetett, az országos egyetemista érdekképviseleti szervezet közgyűlése a közelmúltban állásfoglalást fogadott el az egyetemi modellváltással kapcsolatban, annak az egyetemi autonómiára fenyegető jellege miatt pedig nem ez alapján kinevezett közalapítványi kuratóriumokkal kívánnak egyezkedni, hanem Palkovics Lászlóval az indítványozó miniszterrel akarnak erről egyeztetni.

Budai szerint éppen ezért sajnálatos is, hogy az ITM eddig közvetlen szerepet a kormány részéről még nem volt hajlandó vállalni, tárgyalópartnerként ezekben az ügyekben, annak ellenére, hogy éppen az SZFE új, Vidnyánszky Attila által vezetett kuratóriuma, és új kancellárja, Szarka Gábor is bebizonyították, tevékenységükkel „inkább hátráltatják” az értelmes megegyezést, mint elősegítik azt.

Csernai Mihály, az SZFE HÖK elnöke az oktatók és hallgatók nevében ugyancsak cáfolta az MRK állításait. Kifejezte, „nem értettek egyet a Rektori Konferencia véleményével, nem tárgyaltunk háromoldalú egyeztetésekről. Továbbra is a kormányhoz fordulunk, hogy visszaszerezzük az Alaptörvényben rögzített egyetemi autonómiánkat.”

„Nyomatékosan felhívjuk a Magyar Rektori Konferencia figyelmét, hogy amikor mediátort játszva nyilatkozik egy nem létező konszenzus lehetőségéről, akkor saját történelmi felelősségét hárítja.”

Hozzátette, a magyar rektorokkal szemben a cseh, német és osztrák rektori konferencia már egyértelműen kiállt mellettük, és most a magyar HÖOK és az Európai Diákönkormányzatok Szövetsége is hasonlóképpen tett.

Mikrofon elé álltak az SZFE sztrájkoló dolgozóinak képviselői is, azt közölték, hogy a Fővárosi Törvényszék október 23-i határozata, mely szerint október 1. óta tartó sztrájkjuk jogszerűtlen mivel a Szenátus jogköreinek visszaszerzése, mint követelés nem érinti a dolgozók szociális helyzetét, a sztrájkbizottság ismét kifejezte, szerintük azonban a Szenátusuk jogkörei kulcskérdést jelentenek helyzetükben. Az egyetemi polgárok pedig elsősorban a Szenátuson keresztül vehetnek részt a döntéshozatalban is.

Mindezek miatt a Törvényszék által elmarasztalt három sztrájkbizottsági tag másodfokon fellebbez a határozat ellen, és „bízik a magyar igazságszolgáltatás elfogulatlanságában.”

Így mind az SZFE szeptember 1-én kezdődött egyetemfoglalása, mind pedig az október 1-én, az egyetemi autonómia kérdés nélküli visszaállításáért kezdett munkavállalói sztrájk változatlan formában folytatódni fog a következő napokban is.

Az SZFE polgárai ma egybehangzóan újra kinyilvánították, alapvető problémájuk van a közalapítványi kuratórium és az új tisztségviselők kinevezésével, az ügyben már az Alkotmánybírósághoz fordultak, ezért nem válasz az követeléseikre, hogy különböző szervezetek tárgyalásra akarják rábírni őket éppen az említett, szerintük illegitim kuratóriummal.

És noha Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton is kifejezte, nekik közvetlenül nincs ráhatásuk az SZFE körül zajló eseményekre, ez az egyetemi polgárok és a HÖOK képviselői szerint sem igaz, hiszen a teljes modellváltási folyamatot eleve Palkovics László minisztériumában kezdeményezték, így ők a kormánnyal, illetve közvetlenül vele, mint miniszterrel szeretnének egyeztetni.

A sajtótájékoztatót élőben is közvetítettük, itt pedig visszanézhető:

Címlapkép: SZFE HÖK Facebook.