Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jövőre a Járványügyi Alapba megy a településeknek járó, tömegközlekedésre szánt 2 milliárdos támogatás

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szeptember végén tűnt fel Szabó Sándor szegedi parlamenti képviselőnek, hogy míg az idei költségvetésben szerepel közel 2 milliárd forint, amit 70 település közösségi közlekedésének támogatására különített el a kormány, a 2021-esben ez az összeg már nem található meg.

Az MSZP politikusának Schanda Tamás ITM-államtitkár korábban nem válaszolt egyértelműen ezzel kapcsolatban, de most a Pénzügyminisztérium írásban megerősítette: a támogatást a kormány átcsoportosította a Járványvédelmi Alapba – írja a HVG.

A hírt a szeged.hu közölte először, amely szerint városuk már tavaly is kevesebb közlekedési támogatást kapott, a korábbi 600 millió helyett csak 328 millió forintot – de most úgy tűnik, ez is elveszhet.

A problémával viszont Szeged nincs egyedül, ugyanis Tállai András államtitkár  Szabó Sándornak írt leveléből kiderül, hogy a településeknek járó 2 milliárd forint egésze a Járványvédelmi Alapba megy.

Tállai a hozzátette, amennyiben valamelyik településnek gondjai adódnak a működési költségekkel, akkor rendkívüli támogatást kérhetnek a Belügyminisztériumtól, mert a kötelező feladatok ellátását mindenképpen biztosítja a kormány.

Csakhogy Schanda Tamás korábban éppen azzal válaszolt az MSZP-s politikus erről szóló kérdésére, hogy a közösségi közlekedés nem kötelező, hanem önként vállalt feladat, így a szegedi lap szerint ez azt is jelentheti, hogy egyszerűen nem kapnak majd állami hozzájárulást a tömegközlekedés működtetéséhez.

A HVG megjegyzi, nem először merül fel annak lehetősége, hogy ezt a forrást elvonja a kormány a járványhelyzetre hivatkozva: tavasszal, az önkormányzati elvonások bejelentésekor is volt szó ilyesmiről.

A szeged.hu pedig emlékeztetett, az önkormányzatokat nem csupán a közösségi közlekedés támogatásának megvonásával sújtja a kormány a járványhelyzetben, hiszen az első hullám alatt elvették a gépjárműadóból származó bevételt, és immáron szolidaritási adót is kell fizetniük a városoknak.

(HVG, szeged.hu)

Címlapkép: MTI/Vajda János