Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Cenzúrázva jelent meg a Magyar Narancs Hell Energy tulajdonosait bemutató cikke

Ez a cikk több mint 3 éves.

Erősen cenzúrázott cikk jelent meg az e heti Magyar Narancsban – számolt be róla a Media1. Az Avalon sötét lovagjai – A Hell Energy és a Barabás család című írásban Keller-Alánt Ákos oknyomozó újságíróként szerette volna bemutatni a Barabás családot, akik a Hell energiaital-gyártó cég miskolci tulajdonosai, és egyben Magyarország egyik leggazdagabb famíliája.

A cikk azonban néhány bekezdés után megszakad, és lényeges részletek is hiányoznak belőle.

A Media1 szerint ennek oka, hogy a lap megkereste a XIXO italokat is forgalmazó, a Magyar Nemzeti Banktól jelentős összegű közpénzben részesedő Hell Energy tulajdonosait a cikk közlése előtt, ám ők az adatvédelmi rendeletre, a hatályos GDPR-szabályozásra hivatkozva közölték, hogy nem járulnak hozzá a személyüket, valamint a Hell-csoportot érintő információk közléséhez, és nem reagáltak a feltett kérdésekre sem.

Barabásék bíróságra is vitték az ügyet, a Fővárosi Törvényszék pedig eltiltotta a szerkesztőséget attól, hogy a tervezett cikk három részletét közölje. A család úgynevezett korlátozó végzést kért a bíróságtól, a bíróság pedig ezt tárgyalás mellőzésével elfogadta.

A vállalkozás és tulajdonosai tehát sikerrel akadályozták meg az információk publikálását, hangsúlyozza a médiaiparral foglalkozó hírportál.

A nyomtatásban megjelenő Magyar Narancs cikkéből online itt lehet néhány részletet elolvasni.

A Media1 szerint a Magyar Narancs vitatja a bírói végzés megalapozottságát, a cikk szerzője pedig cenzúrának, a sajtószabadság korlátozásának tartja az esetet.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet Facebook oldalán azt írja, a hetilap nem adja fel, és az ő segítségükkel küzd a bíróságon azért, hogy a magyar bíróságok ne váljanak az előzetes cenzúra eszközeivé, és hogy

„az olvasók a jövőben is megtudhassák, kik és hogyan kerülhetnek Magyarország legbefolyásosabb gazdasági szereplői közé.”

📰 Cenzúrázva jelent meg a mai Magyar Narancs. Történelmi tanulmányainkból lehetett eddig ismerős az a helyzet, amikor…

Közzétette: TASZ – 2020. október 15., csütörtök

(Media1)