Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

SZFE oktatói: az új vezetés az ultimátumokkal és a megfélemlítéssel kizárólag ront a helyzeten

Ez a cikk több mint 3 éves.

Közös közleményben válaszoltak Szarka Gábor kancellár, és a két frissen kinevezett rektorhelyettes mai közleményére a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói. A 63 elismert szakmabeli oktató által jegyzett válaszlevélben kijelentik, nem felel meg a valóságnak az Egyetem új vezetése által hangoztatott vád, miszerint a „szeptemberi tanévnyitón bejelentett „tanköztársaság” elnevezésű oktatási modell mostanra teljes egészében szétzilálta az Egyetem belső működését”.

Ezzel szemben azt állítják, az oktatás a tanév kezdete óta az oktatók és a hallgatók részvételével zajlik, az aktivitások (és más okok) miatt elmaradt órák pótlásáról a szokásos rendben gondoskodnak.

A „tanköztársaság” eszméje nem ellentétes mintatantervünkkel és oktatási hagyományainkkal.

Alaptalan vádaskodásnak nevezik azt is, hogy az Egyetem közössége nem próbálna minden lehetséges eszközt igénybe venni a modellváltás elhibázott folyamata miatt létrejött krízishelyzet megoldására.

„A krízishelyzetért az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, az alapítvány élére kinevezett Kuratóriumot és a Színház- és Filmművészetért Alapítvány által október 1-én kinevezett új vezetést egyaránt felelősnek tartjuk.

Az SZFE új vezetése, mely a béke követének tartja magát, a valódi, érdemi megoldási javaslatok helyett egyrészt a nyilvánosságon keresztül ultimátumokat küld, másrészt az egyetem belső levelezésén keresztül megfélemlítésre és a közösség megosztására törekvő tiltásokkal és súlyos fenyegetésekkel kommunikál.

Ezzel hatalmas kárt okoznak munkánkban és kizárólag rontanak a helyzeten.”

Megjegyzik, annak ellenére, hogy az egyetemfoglalás  a hallgatói közösség jelentős részének akaratából, a tiltakozásuk érvényesítésére jött létre, az elmúlt 43(!) napban senki, akit megszólítottak, nem állt szóba velük.

Az oktatók szerint az új fenntartó és a kinevezett vezetés törvénysértő módon bojkottálja a tárgyalásokat a sztrájkbizottsággal az egyetemi autonómia elvesztéséből fakadó súlyos munkavállalói jogsérelmek orvoslásáról.

Szerintük az új vezetés közleményében hangoztatottakkal szemben, miszerint azok kiállnak az egyetemi autonómia Alaptörvényben rögzített értéke mellett,  annak éppen az ellenkezője az igaz:

„nem tud kiállni az Alaptörvény X. cikkelyében rögzített értékei mellett, hiszen a Kuratórium elnöke által – a szenátussal való egyeztetés nélkül – aláírt alapdokumentumok az egyetemi autonómiát lényegében megszüntetik.”

Felhívják a Kuratórium figyelmét, hogy a két rektorhelyettes jogsértően van kinevezve: „a fenntartó még megbízott rektorhelyetteseket sem nevezhet ki, erről az Nftv világosan rendelkezik.”

„Felkérjük az SZFE október 1-én kinevezett új kancellárját, hogy az egyetemi autonómia súlyos megsértésének orvosolására a fenntartó Kuratóriumnál haladéktalanul járjon el.”

Az aláírók:

Almási Tamás
Ács Norbert
Babos Tamás
Bagossy László
Balázs Gábor
Báron György
Csató Kata
Csizmadia Tibor
Ellinger Edina
Hoffer Károly
Faur Anna
Forgács Péter
Földényi F. László
Fullajtár Andrea
Garai Judit
Gimesi Dóra
Golden Dániel
Grósz Zsuzsanna
Gyombolai Gábor
Győrei Zsolt
Hegedűs D. Géza
Horváth Csaba
Hutlassa Tamás
Jákfalvi Magdolna
Janisch Attila
Kármán Emese
Kárpáti Péter
Karsai György
Kékesi Attila
Kiss Csaba
Kiss Éva
Kollányi Tamás
Kolosi Péter
Koltai M. Gábor
Kovács D. Dániel
Lemhényi Réka
Máté Krisztina
Nagy Viktor Oszkár
Nagy Zoltán
Németh Gábor
Neudold Júlia
Novák Eszter
Pálfi Szabolcs
Papp Márta
Pistyur Veronika
Radák Judit
Rába Roland
Schwechtje Mihály
Selmeczi György
Stöhr Lóránt
Szabó Gábor
Szabó Iván
Szász János
Székely Kriszta
Szilágyi Bálint
Szöllősi Barnabás
Tallér Zsófia
Tárnoki Márk
Upor László
Vecsernyés János
Zányi Tamás
Zilahy Tamás
Zsótér Sándor