Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kit érdekel, hányszor beszélt telefonon Donáth Anna Věra Jourovával?

Ez a cikk több mint 3 éves.

Péntek este a Hír TV leadta a napok óta hirdetett műsorát Donáth Annáról, melyről a kormánypárti csatorna állította, a momentumos politikus „őszödi beszédét” fogja bemutatni. Hogy mi volt a nagy leleplezés? Donáth egy online beszélgetés során „beismerte”, hogy gyakran, háromnaponta beszélgetett Věra Jourovával, az Európai Bizottság értékekért, átláthatóságért és jogállamiságért felelős alelnökével és a magyar kormány új brüsszeli főellenségével.

A Hír TV Informátor című műsora birtokába került „exkluzív felvételeken”, amelyek láthatóan valamilyen online lebonyolított megbeszélés vagy beszélgetőműsor részletei, Donáth kijelenti, hogy

„Engem rengetegen keresnek. Hát a jogállamisági kérdések hozzám tartoznának. Věra Jourovával háromnaponta beszéltem telefonon. Informálisan. Ugye, mert hogy nem tudom, akik néznek minket, ti tudjátok-e, de Věra Jourová egyrészt a bizottság egyik alelnöke, másrészt pedig az ő portfóliójába tartoznak a jogállamisági kérdések. Tehát, hogy ez ezért is fontos.”

Ezt a műsor diadalmasan vágja össze Donáth Anna múlt heti kijelentéseivel, melyeket a Varga Judit igazságügyi miniszterrel tartott vitán tett, miszerint a Momentum nem egyeztetett Jourovával a biztos nagy felbolydulást kavart spiegeles interjúja előtt, melyben a politikus „beteg demokráciának” nevezte a magyarországi helyzetet. Donáth azon a vitán – miután Varga Judit sokadszorra hányta a szemére, hogy ő és pártja összejátszik a Magyarországot támadó EU-s politikusokkal – azt is állította, hogy nem szokott esténként „lefekvés előtt csacsogni” Jourovával.

„Hogy egy sporthasonlattal éljünk: ezt hívják öngólnak” – jelenti ki az Informátor műsorvezetője. Azért itt érdemes megemlékezni arról, amit a Hír TV műsora nem említ meg: Donáth egyrészt annak a pártcsaládnak, a Renew Europe-nak a képviselője, melynek biztosi kinevezése előtt Jourová is tagja volt, másrészt az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának tagjaként a momentumos politikusnak minden bizonnyal igenis van megbeszélnivalója az Európai Bizottság jogállamisági ügyekért felelős biztosával.

Arról nem beszélve, hogy Donáth a múlt heti vitán sem tagadta, hogy beszélt volna Jourovával magyar ügyekről – csupán azt nem ismerte el, hogy a Momentum előre egyeztetett volna a biztossal annak Magyarországról tett kijelentéseivel kapcsolatban.

A Hír TV adását követően Donáth a Facebook-oldalán is hangsúlyozta, hogy Jourová márciusban többször is kikérte a véleményét a felhatalmazási törvénnyel kapcsolatban, de a politikus szerint „Európában ez így néz ki, az európai politikában a biztosok nem elérhetetlenek mint a magyar kormánytagok, és nem kell könyörögni, hogy vitázhassunk vagy beszélgethessünk.”

A nagy leleplezésről, Donáth Anna „őszödi beszédéről” tehát ennyit. A minimális hírértéktől eltekintve azonban a Hír TV műsora szépen illeszkedik a kormány egyik kedvelt narratívájába: hogy az ellenzék Magyarország ellenségeivel szövetkezik a hatalom megkaparintása érdekében.

Az adásban Szijjártó Péter külügyminiszter is megszólalt, aki szerint „egy normális ember értékrendjébe nem férhet bele az, hogy hazugságokon alapuló támadásokra biztatja a saját hazája ellen a brüsszeli tisztségviselőket.” Orbán Viktor is hasonló húrokat pengetett pénteki Kossuth rádiós interjújában: a miniszterelnök szerint „a magyar baloldal örömét leli abban, ha a saját fajtájával szemben az idegenekkel fog össze, ez esetben a németekkel és a cseh Věra Jourová bizottsági alelnökkel.”

Tulajdonképpen nincsen ebben semmi meglepő, a kormánytól az évek során már megszokhattuk az újabb és újabb ellenségképek előállítását és terjesztését: menekültek, Soros György, Judith Sargentini és most Věra Jourová és a melegek.

Van azonban abban valami különösen felháborító, amikor az országot kétharmaddal irányító kormány médiája a jelenlegi, rendkívül súlyos helyzetben olyan lufikkal próbálja elterelni a lakosság figyelmét, hogy egy körülbelül 7 százalékra mért párt EP-képviselője kivel beszél telefonon.

Az elmúlt 24 órában 1374-en fertőződtek meg koronavírussal Magyarországon, és húsz beteg meghalt. 110 beteg lélegeztetőgépen van. Epidemiológusok szerint a járványgörbe valójában még ennél is rosszabb, csak nem látjuk, mert a tesztelési kapacitásunk elérte a felső határát. A járványnak köszönhető gazdasági visszaesés teljes hatása még nem érzékelhető, de a Publicus felmérése szerint a magyarok 15 százaléka már most elvesztette a munkáját, 42 százaléknak pedig csökkent a bevétele.

Kit érdekel, hányszor beszélt telefonon Donáth Anna Věra Jourovával? Még ha minden este „csacsogott” volna vele lefekvés előtt, akkor se lenne ennek semmi konkrét hatása Magyarországra. A kormány pedig ahelyett, hogy ennek kapcsán a „normális ember értékrendjét” emlegetné, foglalkozhatna olyasmivel, ami tényleg befolyásolja a magyar emberek életét. Például a munkanélküli segély folyósítási idejének a meghosszabbításával, vagy a pedagógusok egészségének védelmével. Esetleg azzal, hogy egymás után kérik a különböző egészségügyi szervezetek, hogy ne így legyen bevezetve az orvosok béremelése. Lenne miből választani.