Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Budapesten is lesz demonstráció a belarusz nők globális tüntetéshullámához csatlakozva

Ez a cikk több mint 3 éves.

Világszintű tüntetéshullámra invitálják nőtársaikat a belarusz nők, a nemzetközi kezdeményezéshez pedig a magyarországi belarusz közösség is csatlakozott, így Budapesten is lesz szolidaritási demonstráció október 10-én (szombaton) 17 órától a Parlament előtt. Összesen 12 ország több mint 30 városában szerveződnek megmozdulások, többek között olyan távoli országokban is, mint az Egyesült Államok vagy Új-Zéland.

Amint azt a Facebook eseményben írják, a belarusz tüntetéshullám alatt világszerte ismertté vált nőcsoportok fellépései egy időre visszaszorították az erőszak mértékét az országban, viszont Lukasenka és társai úgy gondolták, komoly fenyegetést jelentenek a rezsimre. Ezért nyomás alá helyezték őket, és a békéért rendezett, szombatonkénti ,,Women’s Marches”-on már volt,hogy 500 embert is letartóztattak egy alkalommal.

„Nőtársainkat különböző papírok aláírására kényszerítik, inzultálják és hideg cellákban, embertelen körülmények között tartják őket fogva. Az anyákat a gyermekvédelmi hatóság közbeavatkozásával fenyegetik, vagyis azzal, hogy elviszik a gyerekeiket. Az embereket kirúgják munkahelyükről az állami tulajdonú cégeknél, és illegálisan nagy összegekre bírságolják.

Az állami média be akarja feketíteni a tüntető nőket. Úgy hivatkoznak ránk, mint alkoholisták, drogfüggők, birkák, prostituáltak, ,,szülő gépek”, akiknek otthon kéne maradniuk a családjukat gondozni”, és hasonlók. Ti elhinnétek ha ez menne nálatok főműsoridőben a TV-ben? Mi ezt elfogadhatatlannak tartjuk és továbbra is kiállunk a békéért ès alapvető emberi jogokért az országunkban” – számoltak be a belarusz nők helyzetükről.

Azt kérik, a tüntetésekre lehetőleg fehér ruhában, egy-egy szál virággal érkezzenek a résztvevők – hozzátéve, hogy a férfiakat is várják az eseményekre, virág helyett akár plakátokkal is.

A budapesti demonstráción több budapesti belarusz nő is beszédet mond, Magyarországról pedig Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője, valamint Keveházi Kata, a JÓL-LÉT Alapítvány elnöke fog felszólalni.

SZOMBATON ÚJRA TÜNTETNEK BUDAPESTEN A BÁTOR BELARUSZ NŐK

Belaruszban a sokadik elcsalt választás után az embereknek…

Közzétette: Donáth Anna – 2020. október 8., csütörtök

A belarusz tüntetésekről a Mércén is rendszeresen beszámolunk, korábbi cikkeinket itt lehet elolvasni.