Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Óriásit lódított a Magyar Nemzet egy elhunyt kertész lakásfelújítási ambícióiról

Ez a cikk több mint 3 éves.

Pikó András a VIII. kerületi közgyűlés legutóbbi ülésén (szeptember 24-én), a fideszes vezetés korrupció-moralitását bemutatandó, a képviselő testület  anti-korrupciós stratégiájának tárgyalása során azzal példálózott, az önkormányzati lakásokra utalva, hogy:

„Mondjuk, az én édesapám a legjobb építési vállalkozó, ide tudna jönni, fel tudná újítani ezeket. Önök szerint ezzel semmi baj nem lenne, arra következtetek, hogy azzal sincs semmi baj, hogy a miniszterelnök édesapjának bányái vannak, és onnan hordják a követ az útépítésekre. Sajnos nem tehet róla, hogy bányái vannak, az én édesapám se tehet arról, hogy egyébként egy baromi jó építési vállalkozó.

Nyugodtan jöhetne ide, ugye Önöknek egyetlen szava sem lehetne. Ez a különbség, hogy az önök kultúrájába bőven belefér az, hogy egy oligarchához elmegyünk nyáron jachtozni. Ez az önök politikai közösségének kultúrája, a miénk meg nem ez.”

Ez alapján a Magyar Nemzet ma reggel megírta, hogy „Pikó az apja cégével újíttatná fel az önkormányzati bérlakásokat”.

Ezzel (természetesen amellett, hogy egy nyilvánvalóan ironizáló példálózásról volt szó) a legfőbb probléma, egyrészt az, hogy Pikó András édesapjának soha nem volt építőipari cége, mivel kertészként kereste a kenyerét, másrészt az, mint arról a polgármester Facebook-oldalán beszámolt, hogy a felújítással megvádolt apa évekkel ezelőtt elhunyt.

A Magyar nemzeten megjelent cikk, az eredeti címével.

Pikó a tények közlésével egy időben egy, a közgyűlésen készült videófelvételt is megosztott, amelyen a szóban forgó mondat hallható, szövegkörnyezetével együtt. És amiből egyértelműen kiderül, hogy miről is volt szó.

Erre a Magyar Nemzet nem helyesbítette, vagy legalább törölte a korábban nettó hazugságot tartalmazó cikkét, hanem tévedésüket Pikóra átruházva átfogalmazták azt úgy, hogy a józsefvárosi polgármester volt az, aki hazudott, amikor egy kitalált példával érzékeltette a fideszes korrupciós gépezet működését.

Mindezt „Pikó András orbitálisat lódított a testületi ülésen” címmel egy „Frissült” felirattal és egy  „+hangfelvétel” kattintásvadász hívószóval is megtolva. A hangfelvételen egy, a Pikó által feltöltött videóból kivágott 30 másodperces részlet hallható, ami természetesen a szövegkörnyezetet kihagyva, (a mondat közepén bekezdve) a Magyar Nemzet újságírójának, Nagy Orsolyának állítását támasztja alá.

(Nagy Orsolya korábban Sára Botond, a tavaly októberben leváltott fideszes józsefvárosi polgármester közvetlen munkatársa, kabinetjének ügyintézője volt, és korábban egy Facebook-bejegyzésben úgy fogalmazott: Ha Pikó nyer, a romák újra terror alatt fogják tartani a nem romákat. – talán ez sem mellékes.)

A fenti idézethez még azt fűzték, hozzá:

„(…) mondta Pikó, akiről kiderült, hogy édesapja meghalt és csak kitalálta a történetet.”

Egyrészt, ezt a mondatot, ami egyértelműen egy „tegyük fel” típusú szemléltető hasonlat, történetnek nevezni erős túlzás, ebből történetet csak Nagy Orsolya fabrikált, másrészt akinek meglepetés, hogy egy fiktív helyzet használata, mint retorikai elem, újdonság, annak nehéz dolga lesz bármilyen politikus szavainak értelmezésében.

Ezek alapján két dologra gondolhat az ember. Az első, hogy a Magyar Nemzetnél egyszerűen nem tudják értelmezni, hogy valaki absztrakt képekkel, kitalált hasonlatokkal igyekszik a vitapartnerével szemben érzékeltetni álláspontját. Ez ugye nem túl valószínű, mivel a Nemzetnek többször is sikerült például Kósa Lajos teljesen elvont hasonlataiból kibogarászni a mondanivalót (ami azért nem mindig könnyű feladat, lássuk be), anélkül, hogy megvádolták volna azzal, hogy, példának okáért, meg akarja adóztatni a fémkupakokat.

A másik eshetőség, hogy a Magyar Nemzetnél szemérmetlenül ferdítik a valóságot, mondhatni „orbitálisat lódítanak” egy elhunyt kertész lakásfelújítási ambícióiról.

Pikó András által elmondott beszéd teljes formájában:

„És a végén szeretnék pár dolgot mondani arról, hogy igen fontosak a szabályozások és igen fontosak a jogszabályok, de még fontosabb az, hogy milyen kultúra van a szabályozások mögött.  A kultúra, önök mindig büszkék arra a polgári kultúrára, amit állítólag képviselnek had mondjam el hogy érzékeltessem egy vagy két példával.

Az önök lakáspolitikája az az, hogy az önök által kinevezett JGK (Józsefvárosi Gazdálkodási Központ) vezető egy héttel a távozása előtt egy évre meghosszabbítja a vagyongazdálkodási igazgatónak a szolgálati lakását, jogos teljesen csak etikátlan. Súlyosan etikátlan. Józsefvárosban tényleg súlyosan etikátlan.

Ha nem vették volna el a 620 millió forintot, amiből bérlakásokat újíthatnánk föl, akkor tehettünk volna egy próbát.

(A Magyar Nemzet a következő bekezdést idézte, hiányosan.)

Az én édesapám a legjobb építési vállalkozó, ide tudna jönni, fel tudná újítani ezeket. Önök szerint (a Magyar Nemzet által közölt idézetből ez a részlet valahogy kimaradt) ezzel semmi baj nem lenne, arra következtetek, hogy azzal sincs semmi baj, hogy a miniszterelnök édesapjának bányái vannak, és onnan hordják a követ az útépítésekre. Sajnos nem tehet róla, hogy bányái vannak, az én édesapám se tehet arról, hogy egyébként egy baromi jó építési vállalkozó.

Nyugodtan jöhetne ide, ugye Önöknek egyetlen szava sem lehetne. Ez a különbség, hogy az önök kultúrájába bőven belefér az, hogy egy oligarchához elmegyünk nyáron jachtozni. Ez az önök politikai közösségének kultúrája, a miénk meg nem ez.

Ezt szerettem volna csak mondani. Úgyhogy szerintem kívánjunk egymásnak nagyon sok sikert, hogy végre tudjuk hajtani, ezt az anti-korrupciós cselekvési tervet, stratégiát és intézkedési tervet. Mert szerintem ez mindenkinek jólesz, önöknek is sokkal jobb lesz.

Azért azt szögezzük le, hogy abból a pozícióból, ahonnan önök beszélnek minden szó, még a névelő is iszonyú hamisan hangzik.”

(A Magyar Nemzet cikke itt, Pikó András bejegyzése pedig itt található)

Címlapkép: Pikó András, az ellenzék VIII. kerületi közös polgármesterjelöltje. Fotó: Mérce