Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szegeden antivirális gyógyszert vetnek be, Trumpnak pozitív lett a tesztje – koronavírus összefoglaló pénteken

Ez a cikk több mint 3 éves.

„A második hullám felfutó szakaszában vagyunk”– mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs mai online sajtótájékoztatójátn. Erre a hivatalos kormányzati honlap, a koronavirus.gov.hu adatai sem cáfolnak rá: péntekre virradóan ugyanis 1322-vel nőtt a fertőzöttek száma, valamint elhunyt 17 idős, krónikus beteg.

Budapesten jelenleg 7 833 fő aktív fertőzöttek tartanak számon, vidéken pedig 13 651 főt. A gyógyultak száma a fővárosban jelenleg 2327, míg vidéken 4022; hatósági karanténban 22 906 ember van és eddig 740 043 mintát vettek le. Azoknak a száma, akik koronavírus következtében hunytak el összesen 798 fő. Rendkívüli szünetet 33 óvodában és hat iskolában rendeltek el, 121 osztályban és öt iskolában van digitális tanrend.

A kormányzati tájékoztatás szerint érdemes beadatni az október második felétől elérhető, ingyenes influenza védőoltást, pláne azoknak, akik valamilyen krónikus betegséggel küzdenek. Ezen kívül fontos gondoskoni a rendszeresen szedett gyógyszereinkről, illetve vitaminokat szedni az immunrendszer erősítésének érdekében.

A szennyvízben magas a vírus örökítőanyagának koncentrációja

Bár az eddigi vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy a koronavírus vízzel, szennyvízzel nem fertőz, utóbbi vizsgálatával lehetősünk nyílik a vírus terjedését nyomon követni nagyobb közösségekben, akár teljes településeken. A vizsgálat segítségével a járványhullám megugrása akár a nagyszámú klinikai tünetet mutató esetek megjelenése előtt is előre jelezhető, ugyanis a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a megbetegedések számának növekedését, írja a koronavirus.gov.hu.

A friss adatok szerint 7 szennyvíztelep mintáiban is kimutatták a növekedő tendenciát, ezek Békéscsaba, Székesfehérvár, Szombathely, Pécs, Eger és Budapest északi-, déli és központi területei. Emellett újabb mintavételre került sor, ezúttal a fővárosi agglomerációhoz tartozó Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta városokban.

Szegeden kezelhetik az első vírusos betegeket favipiravir hatóanyagú gyógyszerrel

Az országban először a Szegedi Tudományegyetem klinikáján kezelhetik a koronavírusos betegeket az Avigan nevű antivirális gyógyszerrel, melynek hatóanyaga a favipiravir és amelyet Japánban már több esetben is sikeresen alkalmaztak, írja a HVG.

A gyógyszernek köszönhetően lényegesen lerövidül a gyógyulási idő, illetve kevesebb szövődmény várható a betegség során. A Japánban végzett klinikai vizsgálatok adatai szerint a gyógyszer középsúlyos állapotú betegekben megakadályozta a vírus szaporodását, és 12 nap alatt enyhítette az olyan klinikai tüneteket, mint a láz vagy a légzészavar. A gyógyszert kizárólag kórházban fekvő, súlyos betegeknek adhatják a a vizsgálati kritériumok alapján és a vizsgáló orvosok döntése szerint.

Donald Trump koronavírusos lett

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Donald Trump Twitteren jelentette be, hogy feleségének és neki is pozitív lett a koronatesztje:

Az amerikai sajtóban csütörtökön írták meg, hogy az elnök közeli tanácsadójának, Hope Hicksnek pozitív lett a tesztje – Hicks pedig ugyanazzal a magángéppel utazott a keddi elnökjelölti vitára Clevelandbe, majd szerdán egy kampánygyűlsére Minnesotába, mint Trump.

Az elnökválasztási kampány miatt Trump a korábbiaknál is többet utazott belföldön, valamint sokezer emberrel találkozott a kampányeseményeken, miközben az Államokban már 7,3 millióan fertőzödtek meg a vírussal, írja a HVG.

Trump egyébként 74 éves, így a vesztélyeztetett betegek korosztályába tartozik.

Az ízlelés és a szaglás elvesztése lehet a fertőzés legbiztosabb jele

A University College of London (UCL) kutatása 590 olyan ember bevonásával készült, akik az elmúlt évben egyszer már elvesztették ízlelésüket és/vagy szaglásukat: 80 százalékuk vérében találtak antitesteket. Ez amely az mutatja, hogy biztosan átestek a fertőzésen, pedig 40 százalékuknál nem is jelentkezett másfajta tünet. A kutatásról a BBC számolt be.

A szakemberek szerint a vírus leginkább az orr hátsó falán, valamint a nyelven és a torkon lévő sejteket támadja meg, ezért ezek a legészrevehetőbb tünetek. Az sem ritka, ha valakinek a fertőzés múltával, egy rövid ideig nem tér vissza az ízlelése, szaglása.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt