Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hazavitte a díszpolgárok könyvét Budavár volt polgármestere, azóta se tudják visszaszerezni tőle

Ez a cikk több mint 3 éves.

Budavár díszpolgára címet olyan kerületi lakosoknak adományoz az önkormányzat, akik kiemelten sokat tettek az I. kerület tekintélyének növeléséért. A hagyomány szerint aki a címet megkapja, annak a nevét bevezetik Budavár Aranykönyvébe.

Vagy legalábbis ez így történt eddig.

Tölcsér Borbála (Momentum) I. kerületi önkormányzati képviselő azonban Facebook-posztjában jelezte:

„2020-ban az a méltatlan helyzet állt elő, hogy noha díszpolgárt választottunk, de neki már nem volt lehetősége nevét bejegyezni Budavár Aranykönyvébe, hiszen a könyvet Nagy Gábor Tamás, a korábbi polgármester a tavalyi októberi választás éjjelén több más tárggyal együtt otthonába szállíttatta. Nagy Gábor Tamás azóta állítja, hogy a könyv az ő tulajdonát képezi.”

A momentumos képviselő szerint azonban ez az érvelés már csak azért sem állja meg a helyét, mert magántulajdont nem foglalnak önkormányzati rendeletbe, az Aranykönyv viszont szerepel a kitüntetésekről szóló rendeletben – vagyis nem lehet a volt polgármester tulajdona.

Ennek ellenére sem sikerült azonban az elmúlt lassan egy évben visszaszerezni tőle a könyvet. Tölcsér ezért a héten először a Gazdasági és Jogi Bizottság ülésén próbálta fideszes képviselőtársai figyelmét felhívni a „méltatlan helyzetre”, és arra kérte őket,”hogy emeljék fel a telefont, és kérjék meg kollégájukat arra, hogy szolgáltassa vissza ezt a könyvet a kerületnek.” Ezek után a testületi ülésen is ugyanezt indítványozta.

Végül az önkormányzati képviselők az ülésen kénytelenek voltak arról szavazni, hogy április 1-től kerüljön ki a rendeletből az a kitétel, hogy a díszpolgárok nevét be kell vezetni az Aranykönyvbe.

„Eddig van tehát időnk, hogy jobb belátásra bírjuk a fideszes kollégákat, akik cinikusan nemmel szavaztak a paragrafus rendeletből való kivezetésére, hiszen szerintük kézenfekvő a megoldás: nyissunk új könyvet” – írja a képviselő.

Tölcsér Borbála posztja itt olvasható: