Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Összecsapások zajlanak a belarusz tüntetők és rendőrök között Lukasenka beiktatásának estéjén

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés 2 (22:48):

A Nexta TV híre szerint a belarusz rendvédelmi egységek kerületről-kerületre járva „tisztítják meg” a fővárosi utcákat a tüntetőktől. A videón épp Szerebijankában, Minszk egyik külvárosában végeznek ilyen akciót:


Frissítés 1 (22:33):

A felsoroltakon kívül (ahogy arra számítani lehetett), máris további két ország jelentette be, hogy nem ismeri el Lukasenkát Belarusz elnökének, Kanada mellett Ukrajna külügyminisztere is hasonlóan nyilatkozott.


Korábban írtuk:

Órák óta tüntetések zajlanak Belarusz számos városában, írja a Novaya Gazeta. Az orosz lap élő tudósítása szerint többször megismétlődött az a folyamat, hogy a biztonsági erők elkezdték őrizetbe venni az embereket, akik erre szétszóródtak, majd amikor alábbhagyott a feszültség, újra visszatértek tüntetni.
Azt írják, a demonstrálók ki akarnak tartani emellett a taktika mellett, amíg csak lehet.

Minszkben a rendőrség elutasította a vádat, hogy könnygázt használtak, de beszámolók szerint több más városban tényleg lefújták az embereket. Ezen a videón például kiválóan látszik, ahogy a nők először ököllel ütő rendvédelmisek egy idő után könnygázt is bevetnek:


A fővárosból ezzel szemben olyan hírek jöttek, hogy több mint 90 emberi jogi aktivistát vettek őrizetbe, a főtéren pedig a Lukasenka beiktatásáról készült videót vetítik.

A tüntetők Minszkben az utakon is blokádokat vontak és elállták a forgalmat, miközben azt kiabálták: „Engedj szabadon!” A tut.by portál szerint fekete maszkos emberek is vonulnak a csoportokkal, akik nem engedik az újságíróknak, hogy filmezzék őket, és gumibotokkal ütöttek autókat. Az utat egyébként Nemigában is elfoglalták, és onnan valaki arról is beszámolt, hogy lövéseket hallott, de erről a Novaya Gazeta nem közölt bővebb információt.

Szemtanúk pedig azt nyilatkozták a sajtónak, hogy látták, ahogy a rendvédelmi személyek brutálisan bántalmaznak tüntetőket, a fővárosban pedig vízágyúkat is bevetettek a rendőrök a demonstrálók ellen.

A szerda délutáni és esti tüntetéshullámra azután került sor, hogy beiktatták Lukasenkát elnöknek. Azóta már számos ország kormánya (USA, lengyel, német, szlovák, lett, litván, cseh, dán, észt) kijelentette, hogy nem tekinti legitim elnöknek a belarusz vezetőt, a lista pedig minden valószínűség szerint tovább is fog bővülni. Egyetlen ország, Türkmenisztán gratulált eddig hivatalosan Lukasenkának.

Jelenleg csak a fővárosban több tucat ponton gyülekeznek a felháborodott tüntetők, akik több helyen is összecsaptak a rendőrökkel, volt, ahol meg is futamították őket.

Címlapkép: képkivágás a Shab csatorna videójából