Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Salvini alulmaradt az olasz régiós választásokon

Ez a cikk több mint 3 éves.

Megtartotta az olasz balközép koalíció (centrosinistra) két legfontosabb tartománya, a déli Puglia és az északi Toszkána vezetését, jelöltjeik azonban csak néhány százalékot vertek a Salvini-féle Liga vezetésével felálló jobbközép (centrodestra) koalíció jelöltjeire.

Az olasz közszolgálati televízió, a RAI által publikált exit pollok és előzetes eredmények szerint a balközép pártok óta régóta hegemón módon uralt Toszkánában sem sikerült a bevándorlásellenes jobboldal áttörése. Jelöltjük, Susanna Ceccardi kimagasló, 40%-os eredménnyel de alulmaradt a baloldali régióelnökkel, Eugenio Gianival szemben, aki jelen állás szerint 48.8%-ot szerzett.

Eugenio Giani toszkánai régiós elnök a választás előtt kampányol Firenzében / Fotó: Eugenio Giani, Twitter

Hasonló a helyzet a déli, szegényebb de népes régióban, Pugliában is, ahol Salvini előzetesen reménykedett jelöltje áttörésében. Azonban az eredmények itt is azt mutatják, hogy a balközép szoros versenyben megvédheti a régiót, az elnök Michele Emiliano 43,38%-ot, míg ellenfele, a Ligás Rafaele Fitto 42,13%-ot szerezhetett meg.

A jobbközép Salvinivel vitában álló, Silvio Berlusconi Forza Italiájában politizáló volt újságírója, Giovanni Toti ezzel szemben 54%-os eredménnyel verte meg baloldali ellenfelét az északnyugati Liguria elnökségéért folytatott versenyben, míg a jobbközép Luca Zaia, az északkeleti Veneto elnöke, aki mögé a Liga be sem állt, Salvini és a baloldal jelöltjét is maga mögé utasította, és bámulatos, 76,67%-os eredménnyel győzött. Sikeréhez hozzájárult, hogy a koronavírus által márciusban súlyosan érintett szomszédos régióhoz, Lombardiához képest Veneto idejében lezárta a kórházakat és idősotthonokat, így ott jóval enyhébb lefolyású volt az országot egyébként térdre kényszerítő járványkrízis. Olyannyira, hogy Zaia még a szomszédos Lombardia túlterhelt kórházaiból is vett át koronavírusos betegeket.

Hasonlóan papírforma szerint elsöprő győzelmet aratott a déli Campaniában a baloldal régióelnöke, Vincenzo de Luca, aki közel kétharmaddal (65,58%) nyerte a szavazást, ellenfele, a ligás Stefano Caldoro kevesebb mint 18%-kal lett második a Salvinit különösen elutasító, Nápoly-központú régióban.

Az eredmények az előzetes várakozásokhoz képest óriási csalódást jelethetnek a helyi kormányzatok többségét átvenni szándékozó Matteo Salvininek, ugyanis mind a miniszterhelyettesi posztról való lemondása után hatalomra kerülő baloldali kormánypárt jelöltjei, mind belső, jobboldali ellenfelei sikeresen állították meg az adócsökkentést és a bevándorlók megállítását célul kitűző Liga további terjeszekedését.

A vasárnapi és hétfői szavazások még mindig rendkívüli járványintézkedések közepette zajlottak országszerte, számos helyen tegnap még a helyi szavazóbizottság tagjai sem jelentek meg mind a szavazókörökben a koronavírustól tartva, őket megjelent szavazókból pótolták. Az idős szavazók számára pedig lehetővé tették, hogy soron kívül, egyenként voksolhassanak a szavazókörökben, így elkerülve a mások társaságában való sorbanállást.

Az országos részvétel átlagosnak volt mondható, a szavazók 54%-a jelent meg az urnáknál, de átlagon felüli volt az érdeklődés az északi Trentinóban, Venetóban és Toszkánában is.

A regionális választásokkal egy időben a kormányzó Öt Csillag Mozgalom kampányígéretéhez híven népszavazást is tartottak a római alsóház képviselői számának radikális csökkentéséről, a végleges eredmények szerint itt a szavazók 69%-a támogatta a parlamenti reformot, míg meglepően magas 30% elutasította azt. A kisebbik koalíciós párt egyébként mondhatni siralmasan szerepelt azonban a regionális választásokon, számos helyen indított a baloldal ellen saját jelöltet, ezek azonban szinte kivétel nélkül 10% körül, vagy az alatt végeztek.

Az eredmények így leginkább a másik kormánypártnak, a baloldali Demokratáknak kedveztek. A volt miniszterelnök, Matteo Renzi sikertelen, 2016-os reform-népszavazása után válságba került párt mostani főtitkára, Nicola Zingaretti úgy értékelte, jelöltjeik megmutatták, hogy a párt sikerrel állította meg Salvinit, hozzátéve, több helyen is nyerni tudtak volna, ha az Öt Csillag Mozgalom „beleáll az összefogásba” és koordináltan, közös jelöltet indít velük, ez azonban nem történt meg.

A végleges eredményeket holnap reggelre várják Rómában.

(Il Fatto Quotidiano)