Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több városban is utcákon az emberek Belaruszban, igazságot követelnek a letartóztatottaknak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés (16:44): Breszt városában egy belügyis fegyvert használt, a Novaja Gazeta értesülése szerint a levegőbe lőtt. Egyelőre nem világosak a körülmények, ha kiderül bármi, jelentkezünk.

Korábban írtuk:

„Igazság Menete” címmel szerveztek vasárnapra országos tüntetéseket Belaruszban, ezúttal különösen az igazságszolgáltatástól követelve a politikai foglyok szabadon bocsátását.

A szombati, már hagyományosnak mondható nőtüntetés elleni kiterjedt hatósági erőszak alkalmazása, nők elráncigálása és letartóztatása csak tovább tüzelte a 43 napja tartó belarusz tüntetéseken a kedélyeket.

A Menet célja a fővárosban a Legfelsőbb Bíróság épülete, de több másik városban is jelentős számban vonultak utcára a tüntetők, akiknek a független és demokratikus bíráskodás mellett továbbra is főkövetelésük Lukasenka távozása a hatalmból és új választások azonnali kiírása.

A nyilvánvaló felháborodás ellenére a speciális rendőrség tagjai ma se kímélik a békés tüntetőket, legyen szó férfiakról, vagy nőkről:

Mindeközben a minszki Elektrotechnikai Üzem több mint 600 munkása küldött levelet a Minisztertanácsnak, illetve a Legfelsőbb Bíróságnak, melyben a rendőri brutalitás azonnali leállítását, Lukasenka lemondását, új választásokat és a politikai foglyok szabadon bocsátását követelik.

A tisztességes elnökválasztásokat követelő tüntetéshullám fontos szervezői a feminista „fehér ruhás mozgalom” tagjai e héten különakcióba kezdtek, amely során a tüntetéseket felügyelő, gyakorta embereket elhurcoló maszkos belügyesek maszkjait tépik le, és fedik fel kilétüket, hogy a későbbi megmozdulások alatt azonosíthatókká válhassanak.

A brit BBC által is bemutatott felvételek tanúsága szerint ezt számos demonstráló aközben tette meg, hogy éppen tüntetőket próbáltak a civil ruhás belügyesek elhurcolni.

A tüntetők azonosítási munkáját egyébként teljes, titkosan működő aktivista-csoport segíti, ők folyamatosan hozzák nyilvánosságra a beavatkozó belügyesek személyazonosságát. Egy képviselőjük arról beszélt, mindennek nem a népítélet a célja, hanem az, hogy egy esetleges rendszerváltás esetén bíróság elé lehessen őket állítani.

Közben Minszk külvárosában több tízezres nagyságrendű tömeg gyűlt össze, ami lassan elindult a belváros felé.

A Mérce folyamatosan követi a Belarusz válság eseményeit, korábbi cikkeinket ide kattintva lehet megtalálni.