Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem csak Magyarországon, de a szomszédos országokban is rekordokat döntött meg a fertőzöttek száma, Berlusconi is pozitív

Ez a cikk több mint 3 éves.

A járvány kezdete óta nem volt ennyi fertőzött itthon egy nap alatt

A koronavirus.gov.hu adatai szerint ma 365 állampolgárnál mutatták ki a koronavírus fertőzést, ez a járvány kezdete óta mért legmagasabb szám. Így az aktív fertőzöttek száma 2100, míg az eddig összesen beazonosítottaké 6622 főre emelkedett.

Az elhunytak száma 619-re nőtt, miután az elmúlt 24 órában három idős beteg az életét vesztette.  Az aktív fertőzöttek 45 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti. 98 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük heten vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos országokban és a kedvelt nyaralóhelyeken is rekordmagas a fertőzöttek száma

Változatlanul gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-járvány Ukrajnában, szerdára megdöntötte a korábbi rekordot az egy nap alatt regisztrált új betegek és az elhunytak száma is – derül ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) adataiból, amelyeket az egészségügyi miniszter ismertetett szerdán, szokásos napi tájékoztatóján.

Az elmúlt napban 2495 új esettel 125 798-ra nőtt az eddigi igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké 51 újabb halálos áldozattal 2656-ra emelkedett, miközben eddig már 58 817-en gyógyultak meg, közülük előző nap 1015-en. A mostanit megelőzően a fertőzöttek számát tekintve a járvány kezdete óta a legtöbb új beteget, 2481-et múlt pénteken jegyezték fel, az egy nap alatt elhunytak esetében pedig a korábbi csúcs 49 volt előtte két nappal.

Denisz Smihal miniszterelnök egy lapinterjúban ugyanakkor ismételten azt mondta, hogy nem tervezi a kormány a visszatérést a tavaszi szigorú karanténhoz, mert az ország gazdasága nem bír ki még egy két-három hetes leállást.

Kifejtette, hogy marad az adaptív, azaz régiónként eltérő szabályozású karantén érvényben, és csak a vörös zónába sorolt településeken vezetnek be szigorú korlátozásokat. Azt viszont előre bocsátotta, hogy a jelenleg október végéig érvényben lévő karantén hatályát szinte biztosan újra meg fogja a kormány hosszabbítani.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója a sajtónak úgy nyilatkozott: nincsenek új járványgócok, a vírus továbbadásáról van szó, sok az olyan aktív fertőzött, aki többekkel is érintkezett még mielőtt hatósági karanténba került volna. Mindazonáltal hozzátette: az intézet által használt reprodukciós ráta szerint jelentősen csökkeni fog a fertőzöttek száma, várhatóan már szeptember végén, október elején.

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 311-el nőtt az azonosított koronavírusos fertőzöttek száma, és elérte a 10 725-öt. Kedden még 145 új esetről számoltak be, ugyanakkor az elmúlt héten az új fertőzöttek napi száma többször is meghaladta a háromszázat. Négy új haláleset történt, így a járvány horvátországi halálos áldozatainak száma 191-re nőtt. Szerdán szigorítások mellett megkezdte őszi ülésszakát a horvát parlament.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint kedden 55-el, 2979-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Utoljára április 1-jén haladta meg a napi új esetek száma az ötvenet, a legtöbb fertőzöttet, 70-et, március 26-án regisztrálták az országban. Egy új haláleset történt, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 134-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 26-an vannak kórházban, és közülük négyet ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 468.

Csehországban is rekordok dőltek, megfertőződött a tisztiorvos

Március elseje óta, amikor az első fertőzést kimutatták, már több mint 25 ezer ember kapta meg a Covid-19 betegséget Csehországban. A legmagasabb eddigi napi esetszámot a felülvizsgált adatok szerint – 502 új igazolt beteg – augusztus 21-én regisztrálták. Az esetek száma az utóbbi két hétben folyamatosan emelkedik. A Covid-19 betegség következtében eddig 425-en haltak meg. Az aktív betegek száma jelenleg 6576, kórházi kezelésre 166-an szorulnak, közülük 32 állapotát minősítik súlyosnak az orvosok. Az utóbbi hetekben ezek a számok is mérsékelten növekednek.

Bár a betegség lefolyása az érintettek többségénél nagyon enyhe, a napi új esetek számának gyors növekedése aggodalmat váltott ki. Az iskolák szeptemberi megnyitásával a járványügyi szakemberek a helyzet további romlására számítanak. Robert Plaga oktatási miniszter szerint koronavírusos problémák miatt mintegy kéttucatnyi iskolában nem indult meg a tanítás.

Keddtől kezdve kötelező a szájmaszk használata az egészségügyi és a szociális intézményekben, a hivatalokban, a tömegközlekedési eszközökön és a választási helyiségekben. Ugyanakkor pozitív Covid-19-teszt esetében a kötelező karantén az eddigi két hétről 10 napra csökkent.

Karanténban van Karel Havlícek kormányfőhelyettes és több mint egytucat parlamenti képviselő is. Szerda délelőtt jelentették be, hogy karanténba vonult Jarmila Rázová országos tiszti főorvos is, miután pozitív lett a koronavírus tesztje.

Berlusconi is megfertőződött

Az ex olasz miniszterelnök és média mogul első tesztje pozitív lett. A 83 éves, négyszeres kormányfő ma reggeli bejelentése alapján karanténba vonult, és Milánó közeli arcorei házából dolgozik tovább, innen irányítja pártja, a Forza Italia szeptemberi, helyi választások előtti kampányát.

(MTI, TheGuardian)

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán