Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Minszkben egyértelműen az újságírókra vadásztak az esti tüntetésen, csak az oroszokat engedték el eddig

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés 3 (20:41):

153 ember van a Vjaszna listáján, ennyi tüntetőt és újságírót tartóztattak le a mai minszki tüntetésen. Egyszerre ennyi ember még nem került őrizetbe azóta, amióta elkezdődtek a Lukasenka távozását sürgető demonstrációk az elcsalt belarusz választások után.

Frissítés 2 (19:53):

Az összes orosz újságírót elengedték, miután a minszki orosz konzul a helyszínre sietett.

Frissítés (19:41):

Az Oroszországi Újságírók Szakszervezetének titkára a sajtóval közölte, hogy követik az eseményeket a Belaruszban fogvatartott orosz újságírókkal kapcsolatban. A nyilatkozat szerint Minszk biztosította a Szakszervezetet, hogy minden regisztrált újságírót szabadon fognak engedni.

Arról, hogy a nem regisztrált, illetve nem orosz újságírókra mi vár, semmilyen tájékoztatást nem adtak a belarusz illetékesek.

A Vjaszna Emberi Jogi Központ időközben 76 emberről tud egyelőre, akit eddig csütörtökön letartóztattak. Az orosz állami hírügynökség (TASZSZ), valamint belarusz újságírók mellett az Associated Press (AP), valamint a Reuters munkatársai is feltűnnek a listán.

Korábban írtuk:

Csütörtök este az OMON munkatársai igazoltattak, majd az Oktyabrszkij kerületi belügyi osztályra szállítottak nagyjából 20 újságírót mikrobuszban. A sajtósok jelenleg is ott tartózkodnak, egyenként vizsgálják át őket.

Az újságírók korábban azért gyülekeztek a minszki Szabadság téren, hogy a Lukasenka elleni tüntetéshullám legújabb akciójáról tudósítsanak.

Azonban a tüntetés még meg sem kezdődött, amikor a rendőrök összeterelték a téren tartózkodó összes sajtóst arra hivatkozva, hogy a személyes dokumentumaikat akarják ellenőrizni.

A letartóztatott újságírók közt van a Radio Szvaboda, a Nasa Niva, az AP, a Belszat, a Reuters és az orosz állami hírügynökség, a TASSZ munkatársa is. A letartóztatásukról a tut.by és az MBH Media közölt videófelvételt:

Az MBH Media szintén letartóztatott újságírója a belügyi osztályról tudósít, állítása szerint a rendőrök folyamatosan filmezik őket, és a telefonjuk átadására kérik őket. A fogva tartott sajtósokat egyenként kihívják egy asztalhoz, ahol átvizsgálják az útlevelüket és megkérdezik, mikor érkeztek Belaruszba. Az MBH tudósítója szerint eredetileg 21-en voltak, de 3 új személy is érkezett azóta.

A tüntetők azóta a Szabadság térről átvonultak a Függetlenség terére, ahol az MBH Media felvételének tanúsága szerint már szép számban összegyűltek az emberek:

Az elmúlt hetek tüntetései során a belorusz hatóságok többször is megtámadták a sajtó munkatársait: augusztus 11-én például a rendfenntartó erők a BBC tévés stábját támadták meg, az egyik riporter nyakából kitépték a sajtóigazolványt, két másiknak pedig kirángatták a kezéből a kamerát, amiket megpróbáltak összetörni. A stáb összes tagján sajtómellény volt.

Szintén a tüntetések kezdetén lőtték lábon gumilövedékkel a Nasa Niva tudósítóját, Natalja Lubnyeszkaját egyenruhások, de Tut.by, az AP és a Belszat munkatársai is elszenvedtek fizikai támadásokat. A Belorusz Újságíró Szövetség szerint legalább 55 újságírót tartóztattak le a tüntetések során.

Belaruszban az augusztus 9-i elnökválasztás óta polgárháborús állapotok uralkodnak, egymást érik a tömeges tüntetések és a sztrájkok, amikkel szemben egyrészt rendőri brutalitással, másrészt egyéb megfélemlítési eszközökkel – például a sztrájkolók kirúgással fenyegetésével – lép fel a hatalom. Legutóbb például szerda este oszlatta fel a rendőrség a békés tüntetőket Minszkben.

A belorusz helyzetet folyamatosan figyelemmel kísérjük, az ezzel kapcsolatos cikkeinket itt lehet megtalálni.