Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lekerült az újságosok polcairól a belarusz Komszomolszkaja Pravda, miután részletesen beszámolt a tüntetésekről

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nehéz helyzetbe került az orosz Komszomolszkaja Pravda napilap fehérorosz, minszki kiadása, miután részletesen, és cenzúramentesen számoltak be az elmúlt hetek tüntetéseiről.

A belarusz állami ellenőrzési hivatal ma megjelent az újság minszki szerkesztőségében a helyi adóhivatal munkatársainak kíséretében, hivatalosan átvizsgálták a számítógépeket, beleértve az újság ügyvédjének gépét is, valamint a szerkesztőség szervereit. Az ellenőrzésre azután került sor, hogy korábban kiderült, a Belarusz Sajtóház többé nem vállalja az újság belföldi kinyomtatását sem.

A lap kinyomtatását tegnaptól kezdve az ország nyomdái „technikai hiányosságokra” hivatkozva már megtagadták, ma pedig az orosz független Dozsgy TV hírportálján arról írtak, az újságot muszáj abban a Moszkva környéki nyomdában előállítani, ahol az orosz kiadás is készül, innen kellene minden nap Belaruszba szállítani.

A minszki állami lapterjesztő vállalat, a Belszojuzpecsaty viszont így már nem vállalta a lap kioszkokba, és boltokba való tovább értékesítését, a hivatalos magyarázat szerint azért, mert a kiadvány „nem érkezik meg időben” reggel Oroszországból így már nem fér fel a teherautóikra.

A lap így most a boltokba csak nehézkesen jut el, de a Belpocsta továbbra is kézbesíti az új nyomdából azt a belarusz előfizetők számára, kérdés hogy a szerkesztőséget ért, mai hatósági zaklatás mértékének fokozódásával nem lehetetlenül-e el teljesen belföldi munkájuk.

A Komszomolszkaja Pravda az augusztus 9-én kezdődő fehérorosz tüntetések után augusztus 15-i kadásában az országban szokatlanul kendőzetlenül számolt be arról, hogy a minszki Okresztin utcai gyűjtőfogházban összevert és megkínzott tüntetők sérüléseiről, fölöttük pedig idézte a helyettes belügyminiszter hírhedtté vált szavait, melyek szerint aznap „nem vertek meg senkit” a hatóságok.

Az augusztus 15-i tudósítás / Kép: Belarusz Komszomolszkaja Pravda, Facebook

A belarusz tüntetések már hetek óta folynak, a rezsim azonban a vasárnapi tömegmegmozdulások után sem hajlandó tárgyalni az ellenzék által erre létrehozott Koordinációs Bizottsággal. A belarusz hatóságok azonban ehelyett ma több ellenzékinél is hirtelen házkutatásokat tartottak, az ügyészség pedig „vádlottként” hallgatta ki a Koordinációs Bizottság egyik tagját, Szvjatlana Alekszijevics Nobel-díjas írót. Alekszijevics az ügyészségtől való távozás után, őt váró sajtó kereszttüzében azonbban rendkívül optimista nyilatkozatot tett:

‘A belarusz nemzet most születik meg a szemeink előtt. A nemzet az utcáinkon jön létre. […] A belarusz név megjelent a világ színpadán, és a világ csodálja őket. […]Lukasenka azonban mindezek ellenére csak Putyinnal beszél, a saját népével nem hajlandó.”

Tette hozzá.

„Belarus nation is being born before our eyes. Our nation is born on the streets. [..] The brand of Belarus has appeared in the world. The world admires Belarusians. [..] Lukashenka speaks only with Putin, not with the people.”

Eközben a prágai, varsói, pozsonyi és budapesti polgármesterek pedig szolidaritási levélben biztosították támogatásukról a tüntető belarusz ellenzéket, és azt követelték, a hivatalos kormányzat minél előbb kezdjen velük tárgyalásokat.