Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rendőrök oszlatták fel ma a békés tüntetőket a minszki Függetlenség téren

Ez a cikk több mint 3 éves.

Újra rendfenntartó erők, és a különleges rendőrség oszlatta fel a minszki Függetlenség téren spontán összegyűlt, békés ellenzéki tüntetőket, számolt be több belarusz Twitter-fiók és az ellenzéki média is. A téren megjelenőket  a Tut.by tudósítása szerint a rohamrendőrség brutálisan szétzavarta. Egy csoport tüntetőt pedig a térhez közeli katolikus Vörös Templomba szorítottak be, ahol a rendőrök az ajtót elállták, és nem engedik ki onnan az embereket.

További húsz embert a rendőrök körgyűrűbe fogtak a tér közepén, őket azonban nem engedték szabadon, csupán egy órával később, és csak a nőket, a férfiakat pedig mind rabomobilba pakolták és elszállították.

A tüntetések kezdetekor a belügyi szervek, minszki idő szerint 20.40-kor (magyar idő szerint 19.40-kor) ismét lekapcsolták az internetszolgáltatást a főváros több, belső kerületében, így a tudósítás jelenleg is nehézségekbe ütközik a helyiek számára.

Az oszlatás előtt egyébként a mai, jó pár ezer embert számláló minszki tüntetésen „nyílt mikrofonos” felszólalásokra, ahol a tüntetők megköszönték azoknak, akik mindennap kijönnek továbbra is a főtérre, hogy a Lukasenka lemondását követeljék. A közeli, minszki városháza homlokzatáról néha hangosbemondó figyelmeztette őket, hogy ez egy be nem jelentett, illegális tüntetés, és hogy oszoljanak fel. Őt viszont a tömeg kifütyülte.

A rohamrendőrség pedig ezután indult meg, hogy a szokásosnál keményebb fellépéssel vessen véget a demonstrációnak.

Az országban már közel egy hónapja tartanak a folyamatos megmozdulások, amiken azt követelik, hogy az augusztus 9-i elnökválasztás eredményét vizsgálják át újra, és árulják el a valós eredményeket. Az ellenzék szerint ugyanis Aljakszandr Lukasenka de-facto vezető most vereséget szenvedett, mégis 80%-os győzelmet hirdetett ki hivatalosan, míg Tyihanovszkajának Litvániába kellett menekülnie.

A folyamatos demonstrációk, a rendőri brutalitás és általános sztrájk után az ellenzék most csupán azt követeli, a hatalom álljon vele szóba a békés átmenet érdekében a diktatúrából egy új rendszerbe. Lukasenka azonban ismét egyre keményebb a tüntetőkkel, és azokat „külföldi, nyugati és orosz befolyás alatt álló” ügynököknek minősítette.