Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Özönlenek az emberek az utcákra Minszkben, a belarusz hadsereg „készen áll” a tüntetők elleni fellépésre

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés (13:45):

A belarusz hadsereg alakulatai az ígérethez híven, nagy erőkkel vonulnak fel épp Minszkben a tüntetések helyszínein.

A minszki hősi emlékmű környékére érkező alakulatok nagy területen kezdtek meg szétbontakozni a Tut.by jelentése szerint. Viktor Khrenyin védelmi miniszter közölte, hogy a tüntetőknek

„többé nem a rendőrséggel, hanem a hadsereggel kell szembenézniük.”

Korábban írtuk:

Rengetegen tartanak a Függetlenség tér felé Minszkben a Radio Szvoboda közvetítése szerint. Grodnoban és Vityebszkben is gyülekeznek, jelenleg már ott is több százan vannak a tüntetők.

Mára Szvetlana Tyikhanovszkaja ellenzéki vezető felszólítására óriástüntetéseket terveztek ellenzéki csoportok Belarusz-szerte, de a tervek szerint azok csak a kora esti órákban kezdődtek volna.

A belarusz védelmi minisztérium vasárnap nyilatkozatot tett közzé, melyben megfenyegette nyíltan az ellenzéki tüntetőket, hogy be fogja vetni a hadsereget ellenük, ha a második világháborús emlékhelyek közelében használják a fehér-vörös-fehér hagyományos lobogót (amely színeket az utóbbi időkben gyakran látni ellenzéki tüntetéseken).

„Nem nézhetjük tétlenül, ahogy ma akciókat hajtanak végre ezen megszentelt helyszíneken olyan zászlók alatt, melyeket a fasiszták használtak belaruszok, oroszok és zsidók ellen elkövetett mészárlások során. Ezért mától kezdve ezeket a helyeket a saját védelmünk alá helyezzük”

– közölte a minisztérium csupa nagybetűvel Telegram-csatornáján.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy a belarusz belügyminisztérium máris bejelentette 26 ember letartóztatását, mivel azok „lebontották a kerítést a Lenin-emlékmű közelében, és engedély nélküli gyülekezést szerveztek.”

A tüntetéshullám Belaruszban hónapok óta tart, de az augusztus 10-i elnökválasztást követően vettek új fordulatot, miután a belarusz ellenzék és nemzetközi elemzők szerint is Lukasenka súlyosan elcsalta az eredményt. Ezután duzzadt óriásira a mozgalom, és egymás után álltak le a belarusz gyárak, miután a dolgozóik sztrájkba kezdtek. Augusztus 16-án 100 ezres tömeg tüntetett Lukasenka ellen, azóta azonban valamelyest elcsendesedtek a demonstrációk.

Az Európai Unió egyébként nem ismeri el az elnökválasztás hivatalos eredményét, felszólították az illetékes fehérorosz hatóságokat, hogy teremtsék meg a lehetőséget a helyzet politikai megoldására, tartsák tiszteletben az alapvető emberi és szabadságjogokat, illetve tartózkodjanak a békés tüntetőkkel szembeni erőszaktól.

A Lukasenka rendszere elleni tiltakozási hullámot folyamatosan követjük a Mércéncikkeinket itt olvashatod.