Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lukasenka hétfőtől bezáratná a sztrájkoló gyárakat

Ez a cikk több mint 3 éves.

Beszédet tartott Alekszandr Lukasenka szombat délután a 360 ezres Hrdona városban, ahol új kormányzót nevezett ki Vladimir Karanik volt egészségügyi miniszter személyében. Belarusz elnöke a több hete zajló országos tüntetésekre is kitért, amelyek azután indultak, hogy az augusztus 9-i választásokat elcsalták, és az ellenzéki Szvetlana Tyihanovszkaja helyett Lukasenkát hirdették ki győztesként.

A Mércén mindennap szorosan követjük a belarusz eseményeket, cikkeink a témában itt érhetőek el.

Lukasenka Hrdonában bejelentette, hogy hétfőtől elrendelte azoknak a gyáraknak a bezárást, ahol sztrájkolnak a dolgozók a választás miatt.

Az elnök úgy fogalmazott, ha valaki nem akar dolgozni, akkor a kormány nem erőlteti, és nem is fogja győzködni a munkásokat – ellenben a sztrájkoló munkahelyeket hétfőtől bezárják. Hozzátette, ha az emberek lenyugodtak, dönteni fognak arról, hogy kiket engednek vissza az üzemekbe és cégekbe – tudósította a meduza.io.

A munkabeszüntetés egyébként hatalmas kiesést jelenthet az országnak, miután rengeteg vállalt leállt, köztük az olyan, külkereskedelmileg nélkülözhetetlen gyárak is, mint BelAZ, ami a bányászati billenőkocsik és egyéb építőipari és mezőgazdasági gépjárművek fő gyártója.

A tüntetéshullámmal kapcsolatban Lukasenka elmondta, szerinte az újságokban és a közösségi médiában keringő fotók a tüntetők rendőri erőszak miatti sérüléseiről több mint 50 százalékban hamisak.

Ezt követően arra kérte az embereket, bocsássanak meg a rendőrségnek, még ha néhol esetleg hibáztak is az elmúlt hetekben.

Eközben az ellenzéki elnökjelölt Szvetlana Tyihanovszkaja a BBC-nek adott interjút, amelyben elmondta, nem tekint magára vezetőként, és szerinte nem feltétlenül személyesen rá szavaztak az emberek, hanem arra, hogy változást akartak az ország vezetésében.

Hozzátette, amikor először meglátta a fotókat a rendőrök által megvert tüntetőkről, órákig sírt, és el sem akarta hinni, hogy ezt belarusz emberek teszik egymással. A jelenleg Litvániában tartózkodó politikus határozottan igennel felelt arra a kérdésre, hogy vissza akar-e menni országába.

A belarusz tüntetők melletti kiállás jegyében Budapesten augusztus 24-én, hétfő este 6 órától lesz újabb szolidaritási demonstráció a Belarusz Nagykövetség előtt.

„Várunk benneteket, hogy közös jelenlétünkkel, a szimbolikussá vált fehér ruhában és a kezünkben tartott virággal kiálljunk a béke, a szabadság, a női egység mellett” – írják a szervezők.