Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sztrájkolnak az ortopéd cipőkészítők – az MTI nem hozta le az erről szóló közleményüket

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége (OCSZ) az alábbi közleményben tájékoztatott arról, hogy a héten munkalassító sztrájkkal próbálják meg felhívni a figyelmet az ágazatban tapasztalható, évtizedes problémákra:

” Az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége sztrájkba hívta a magyar ortopéd cipő gyártással foglalkozó vállalkozásokat 2020.08.17-23 között. A munkalassító sztrájk célja, hogy felhívja a figyelmet a szakma létét és az ellátás biztonságát fenyegető mértékű alulfinanszírozottságra. A gyártók nem látják biztosítottnak a szabályos működéshez szükséges forrásokat, hiszen 10 évvel ezelőtt megállapított „hatósági árakon” kénytelenek dolgozni, mely már nem fedezi 2020-ban a termékek árait. A szövetség direkt erre a rövid hétre időzítette az első, figyelemfelhívó tiltakozást, mert így éri a legkevesebb hátrány a betegeinket, ugyanakkor amennyiben nem tapasztal a szakma ÉRDEMI előrelépést a finanszírozásban, ez esetben az ősz folyamán várhatóan több hétig tartó, vagy szükség esetén teljes munkabeszüntetéssel járó általános sztrájkot hirdetünk, hiszen nem tudják a kis gyártók saját forrásaikból tovább finanszírozni az állami ellátást.”

Az OCSZ egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy bár szerették volna a sztrájkról szóló közleményüket a Magyar Távirati Irodán (MTI) keresztül eljuttatni a közvéleményhez, elutasításba ütköztek.

Az MTI arra hivatkozva nem hozta le a közleményt, hogy az szabályzatuk 14.8-as pontjába ütközik:

„A közlemény nem mozgósíthat konkrét politikai akcióra, tüntetésen, vagy bármely rendezvényen történő részvételre…”

Az OCSZ azonban más állásponton van. Mint írják:

„Azt gondoljuk egy folyamatban lévő sztrájk ténye közérdekű információ, hiszen informálni kell az érintett betegeket és a nyilvánosságot a sztrájk tényéről, a közlemény megfogalmazása sem sztrájkba hívás hanem arról történő informálás. Azon túl hogy érthetetlen számunkra, hogy hogyan teheti meg az MTI, hogy közérdekű információt elhallgat, elég visszásnak érezzük azt is, hogy más sztrájkokról a múltban érdekes módon beszámolt az MTI, a mi kezdeményezésünkről ellenben nem értesülhet a közvélemény.”

Az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége egyébként már tavaly októberben is jelezte, hogy az egyre nehezebb körülmények miatt több ezer beteg ellátása került veszélybe.

A koronavírus-járvány tovább súlyosbította a helyzetet, így idén április végén újabb vészjelzést adtak az ágazatból, érdemi beavatkozást követelve az államtól.

„Utolsó segítség kérésként fordulunk e terület illetékeseihez, mindezt első sorban a beteg, mozgássérült és fogyatékos honfitársaink érdekében kérve (‘Járványhelyzetben az ember az első!’) mert, ha ez az egészségügyi szolgáltatás eltűnik a hazai rendszerből, – a normális élet visszatérésekor már nem lesz kivel és hogyan ellátni az ortopédiai, traumatológiai, rehabilitációs és életvitelt segítő eszközre szoruló honfitársainkat -, mivel ennek személyi és tárgyi feltételei teljes mértékben meg fognak szűnni” – írták akkor.

Címlapkép: Pixabay